Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Στην πρέσα οι μισθοί στις ΔΕΚΟ

 Στην πρέσα οι μισθοί στις ΔΕΚΟ
Σε νέο μαχαίρι στους μισθούς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ από την 1η Ιανουαρίου του 2013 προσανατολίζεται η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει το πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ, χωρίς να απαιτηθούν νέες οριζόντιες περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων στον στενό δημόσιο τομέα.
Από την άλλη πλευρά, συντάξεις, επιδόματα και εφάπαξ θα εισφέρουν στο πακέτο εξοικονόμησης ύψους 5 δισ. ευρώ, εκτός εάν οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που αναμένει σήμερα το οικονομικό επιτελείο οδηγήσουν σε λίφτινγκ των σκληρών περικοπών στη λογική της αντικατάστασης μέρους των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων με ισοδύναμα μέτρα.
«Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, τα μέτρα είναι σκληρά, θα αγγίξεις μεδούλι» ομολογεί κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στα Νέα, συμπληρώνοντας όμως πως στην αντίθετη περίπτωση δεν υπάρχει πλέον η παραμικρή αμφιβολία πως «θα μας πετάξουν από το ευρώ».
Στη σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο βάζει στο τραπέζι τα μέτρα που συναντούν ενστάσεις από την πλευρά των πολιτικών αρχηγών και αφορούν κυρίως τις περικοπές μισθών και συντάξεων.

Ελάχιστες πιθανότητες εξαίρεσης από τον κατάλογο των μέτρων έχουν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ.
Οι μισθοί των περίπου 68.000 εργαζομένων στις ΔΕΚΟ θα συμπιεστούν σημαντικά καθώς οι προβλεπόμενες εξοικονομήσεις δαπανών αγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ.
Το μέτρο, όπως σημειώνει υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως οριζόντια περικοπή μισθών, καθώς επί της ουσίας θα επεκταθεί και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα το ενιαίο μισθολόγιο που εφαρμόζεται σήμερα στο στενό Δημόσιο.
Αυτό σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, σειρά επιδομάτων τα οποία εξακολουθούν να λαμβάνουν μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ θα περικοπούν και θα ισχύσει ο κανόνας της ίσης αμοιβής με τους εργαζομένους στον στενό δημόσιο τομέα με τα ίδια τυπικά προσόντα και τα ίδια χρόνια προϋπηρεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα