Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Α. Τσελέντης: Φόβοι για ισχυρό σεισμό στην Ελλάδα

Η είδηση έρχεται να ταράξει τα ούτως ή άλλως τρικυμιώδη νερά του Ελλαδικού χώρου.

Α. Τσελέντης: Φόβοι για ισχυρό σεισμό στην ΕλλάδαΕίναι θέμα χρόνου, προειδοποιεί ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης να βιώσουμε ένα σεισμό «με επιπτώσεις στην Ελλάδα και αυτό γιατί η αντισεισμική θωράκιση της χώρας τα τελευταία χρόνια έχει επιλεγεί ως μη επιλέξιμη δαπάνη, με τους αρμόδιους Υπουργούς και Υφυπουργούς Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ και τους παρατρεχάμενους, οι οποίοι νομιμοποιούν τα αυθαίρετα που δεν έχουν κανέναν αντισεισμικό έλεγχο.
Πρόκειται για παγίδες θανάτου συν τα εκατοντάδες, χιλιάδες σχολεία και δημόσια κτήρια που είναι εγκαταλελειμμένα στην τύχη τους».
Δήλωση που θέλοντας και μη αναστατώνει τους πολίτες. Ο φόβος ενισχύεται φυσικά και από τις πρόσφατες σεισμικές δονήσεις ανά τη χώρα με πιο πρόσφατα τα 4,3 στην Πάτρα και φυσικά τα φονικά Ρίχτερ στην Ιταλία.
Πάντως, όπως διαμηνύει και ο καθηγητής σεισμολογίας «θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς, αφού διαμένουμε σε μία σεισμογενή περιοχή» και συμπληρώνει:
«Ασφαλής και ενεργός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης. Στο ζήτημα των σεισμών, η ενημέρωση είναι το κυριότερο και αποτελεσματικότερο όπλο προστασίας. Οι Ιάπωνες κατάφεραν και ενσωμάτωσαν στην καθημερινότητά τους την πολιτική προστασία από τους σεισμούς».

Οι επιχορηγήσεις και το ΒΑΝ του Παναγιώτη Βαρώτσου
Στον αντίποδα, η σεισμική θωράκιση περνάει μέσα από πολύπλοκα γραφειοκρατικά γρανάζια. Για παράδειγμα ο Παναγιώτης Βαρώτσος επανέφερε το ζήτημα επιχορήγησης του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Φυσικής του Στερεού Φλοιού της Γης, με κύριο σκοπό τη λειτουργία του τηλεμετρικού σταθμού ΒΑΝ.
Ο καθηγητής σεισμολογίας ανακίνησε το θέμα μέσω επιστολής του στα τέλη του ’11. Ο κ. Βαρώτσος, μέσω της επιστολής, διερωτάται πώς είναι δυνατόν η επιχορήγηση μιας τόσο σημαντικής μεθόδου, η οποία κοστίζει μόλις 8.000 ευρώ ανά σταθμό και η οποία προβλέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα υπ' αριθμ 322/1944, διακόπτεται.
Στο κείμενο, ο καθηγητής παραθέτει μια σειρά από επιτυχείς προβλέψεις της ομάδας ΒΑΝ πριν από τους μεγάλους σεισμούς στη Μεθώνη (μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ) στις 14 Φεβρουαρίου του 2008 και την ίδια χρονιά στην Ανδραβίδα (μεγέθους 6,5 βαθμών) στις 8 Ιουνίου.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Το Ινστιτούτο μας δημοσιοποίησε στον επιστημονικό ιστότοπο του Πανεπιστημίου Cornell τις εκτιμήσεις του για τους επικείμενους μεγάλους σεισμούς την 1η Φεβρουαρίου και την 29η Μαρτίου αντίστοιχα, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στην πολιτεία να γνωρίζει από πριν (13 ημέρες και 11 ημέρες, αντίστοιχα) τον επερχόμενο σεισμό».
Σύμφωνα με την επιστολή Βαρώτσου στο υπουργείο Πολιτισμού, οι 6 από τους 9 σταθμούς που διαθέτει του δεν λειτουργούν, ενώ κινδυνεύει και η λειτουργία των υπόλοιπων 3.
Κι όλα αυτά για 8.000 ευρώ ανά σταθμό...
Βιβλίο για την πρόγνωση των σεισμών!
Λάδι στη φωτιά των προβλέψεων αναμένεται να ρίξει ένα βιβλίο που φέρει την υπογραφή της Δρ. Μαίρης Λαζαρίδου. Η σύζυγος του Παναγιώτη Βαρώτσου, είναι η συγγραφέας του βιβλίου «Η πρόγνωση των σεισμών με σεισμικά ηλεκτρικά κύματα (μέθοδος ΒΑΝ): τριάντα χρόνια», και αφορά στην μέθοδο πρόβλεψης σεισμών ΒΑΝ.
Το συγγραφικό αυτό έργο θα κυκλοφορήσει αρχές Ιουνίου από τον γερμανικό εκδοτικό οίκο Springer.
Διαβάζουμε από τον πρόλογο: «Η μέθοδος ΒΑΝ της πρόγνωσης σεισμών που βασίζεται στην ανίχνευση και τη μέτρηση της χαμηλής συχνότητας ηλεκτρικών σημάτων –Σεισμικά Ηλεκτρικά Σήματα (SES) έχει ερευνηθεί και αξιολογηθεί περισσότερα από 30 χρόνια και τώρα αποτελεί την μοναδική προσπάθεια πρόγνωσης των σεισμών που έχει οδηγήσει σε συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα