Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Μειώσεις-Μειώσεις- Μειώσεις.....Προς "κούρεμα" 10% στις κύριες και 30% στις επικουρικές!!!

Προβλήματα που επιτείνονται από την διογκούμενη ανεργία

Δραματικές αλλαγές στις συντάξεις φέρνει η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Ταμεία λόγω των χρόνιων προβλημάτων που επιτείνονται από τηνδιογκούμενη ανεργία, με τις κύριες να οδηγούνται σε νέο "κούρεμα" κατά 10%, τις επικουρικές κατά 30% και το εφάπαξ να οδεύει προς σταδιακή κατάργηση, σύμφωνα με τις προβλέψεις εργαζομένων στα ασφαλιστικά Ταμεία.
Ρεπορτάζ της Καθημερινής αναφέρει πως όπως προκύπτει, οι διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών στελεχών για τέλος στις εισοδηματικές περικοπές δεν φαίνεται να έχουν ισχύ για τις συντάξεις.

Εκπρόσωποι των εργαζομένων υποστήριξαν πως το σύστημα συνεχίζει να λειτουργεί σαν ένααπύθμενο πηγάδι προβλημάτων, τα οποία αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν σε νέες περικοπές και μειώσεις συνταξιοδοτικών εισοδημάτων με μόνη σταθερά την καταβολή των360 ευρώ της βασικής σύνταξης από την 1.1.2015.

Συνδικαλιστές της πανελλήνιας ομοσπονδίας προσωπικού στους οργανισμούς κοινωνικής πολιτικής και το προεδρείο της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ εξέφρασαν τη βεβαιότητα πως σε πρώτη φάση, δηλαδή εντός του 2013, οι επικουρικές θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 30%, ενώ οι κύριες συντάξεις θα υποστούν και νέα μείωση κατά 10%.

Στην κορυφή της πυραμίδας των μεταβολών είναι τα επικουρικά των πρώην ευγενών Ταμείων, κυρίως αυτά των Τραπεζών, τα οποία δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στο ύψος των συντάξεων που παρείχαν σε συνθήκες άνθησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σε κατάργηση οδηγείται και το επικουρικό των ναυτικών, ενώ μέτρα αναμένεται να λάβουν και τα ταμεία που είναι ΝΠΙΔ, προκειμένου να κερδίσουν λίγα χρόνια βιωσιμότητας. Ανάλογες θα είναι και οι αλλαγές στον τομέα της Υγείας με την τάση ένταξης στον ΕΟΠΥΥ να διευρύνεται.

Πλήρως απαξιωτικά ήταν και τα σχόλια για την αποτελεσματικότητα της νέας ρύθμισης τωνληξιπρόθεσμων οφειλών, αφού, όπως τόνισαν, αφήνει εκτός συστήματος τον κύριο όγκο των οφειλετών και δη όλων όσοι έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, αφού δεν τίθεται κανένα κριτήριο για την κατάσταση ανεργίας ή χρεοκοπίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ήδη το 50% των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ δεν μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα κι επομένως έχουν σοβαρό πρόβλημα κάλυψης νοσοκομειακών εξόδων, ενώ στον ΟΓΑ το ποσοστό αγγίζει το 55%.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, Γ. Κυριακόπουλος, ανακοίνωσε πως από τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι σε όλα τα Ταμεία και στον ΟΑΕΔ ξεκινούν επαναλαμβανόμενες 5ήμερες απεργίες, με αιχμή τις 600 διαθεσιμότητες.

1 σχόλιο:

  1. εγώ πιστεύω τον αντώνη πού είπε δεν θα γινουν άλλες περικοπές. έχει μπέσα. το ίδιο είχε πεί και πρίν γίνει πρωθυπουργός και το τήρησε. εσείς φταίτε πού δέν ακούτε καλά τι λέει. είπε ο άνθρωπος οτι δέν θα γίνουν άλλες περικοπές στις συντάξεις . είπε σε ποιό κράτος? οχι. εσείς το δέσατε οτι αφορούσε εμάς στην ελλάδα αρα ποιός φταίει? φταίτε εσείς πού δέν προσέχετε τις ομιλίες του αντώνη. γειά σου ρε αντώνη εντός ολίγου κανένας δέν σε σώνει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα