Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό δεν θίγουν όσους θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης έως 30 Ιουνίου 2015

κατρουγκαλος
ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)



Την διαβεβαίωση ότι από τις όποιες αλλαγές γίνουν στο ασφαλιστικό, δεν θα θιγούν όσοι ασφαλισμένοι θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης μέχρι την 30η Ιουνίου 2015, κάτι που οι θεσμοί έχουν αποδεχθεί, έδωσαν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, αμέσως μετά την 90λεπτη συνάντηση που είχε ο υπουργός Γ. Κατρούγκαλος με τους επικεφαλής του “κουαρτέτου” των θεσμών στην Ελλάδα.
Στη συνάντηση που είναι η πρώτη που γίνεται σε ελληνικό υπουργείο(μετά από σχετική πρόσκληση του υπουργού) πήραν μέρος  εκτός του κ. Κατρούγκαλου οι  Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές δεν έθεσαν ζήτημα προαπαιτούμενων, ζήτησαν ωστόσο να επισπευσθούν οι αλλαγές στο ασφαλιστικο με σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από 1-7-2015 και όχι από 1-1-2016 που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση.  Στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας.
Η ελληνική κυβέρνηση διευκρίνισε πως μέχρι τον Οκτώβριο όπως ακριβώς συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουλίου, θα υποβληθούν οι προτάσεις για την συνολική αναμόρφωση του ασφαλιστικού  ενώ μέχρι τέλος του έτους θα ρυθμισθούν τα εργασιακά θέματα με εμπλοκή και του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας που συντάσσεται υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Πρόθεση του υπουργείου είναι κάθε βήμα διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά να ανακοινώνεται δημόσια, ώστε να γίνονται κοινωνοί οι εταίροι αλλά και οι πολίτες. Επίσης, το υπουργείο έχει καταλήξει σε έναν οδικό χάρτη, στον οποίο εμπλέκονται διεθνείς οργανώσεις, προκειμένου να καταδεικνύεται ποιες είναι οι βέλτιστες πρακτικές.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το αν οι εκπρόσωποι των θεσμών αποδέχονται το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου ανέφερε ότι το θέμα αυτό είναι ανοιχτό στη διαπραγμάτευση.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε:«Οι επικεφαλής των θεσμών ήρθαν μετά από δική μου πρόσκληση στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να συζητήσουμε τον ‘οδικό χάρτη’ της διαπραγμάτευσης για το εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα. Η παρουσία τους δεν έχει καμιά σχέση με την πρακτική προηγούμενων ετών επικυρίαρχου ελέγχου επί πολιτικών που επιβάλλονταν έξωθεν» δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η συζήτηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα. «Για την ελληνική πλευρά, ως προς τα εργασιακά θέματα στόχος είναι ο προσδιορισμός και νομοθέτηση των ‘βέλτιστων πρακτικών’ που προσδιορίζουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, και η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας. Ως προς το συνταξιοδοτικό, μια μεταρρύθμιση που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα ενός κοινωνικά δίκαιου και ορθολογικού ασφαλιστικού συστήματος» συμπλήρωσε.
Επισήμανε, επίσης, πως «η νέα διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα εμπλέκει διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και η Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Κοινωνικού Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα επιδιωχθεί να έχει την ευρύτερη δυνατή δημοσιότητα. Και αυτό όχι μόνον για να εξασφαλισθεί η διαφάνεια, που έλειπε όλη την προηγούμενη περίοδο, αλλά και να καταστεί δυνατή η ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας στον σχετικό διάλογο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα