Πανικός επικρατεί με τις αιτήσεις για τα αδήλωτα τετραγωνικά στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων σπεύδουν την τελευταία στιγμή για να κάνουν τις διορθώσεις, ενώ υπάρχει κίνδυνος για μεγάλα πρόστιμα από τους Δήμους, αν και η ρύθμιση από μόνη της φέρνει αναδρομικές χρεώσεις από την αρχή του 2020.
Η προθεσμία για τα αδήλωτα τετραγωνικά είναι έως την 31η Αυγούστου και ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος έχει δηλώσει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να δοθεί παράταση. Την ίδια ώρα όμως υπάρχουν πολλές πιέσεις από τους λογιστές και τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Είναι ξεκάθαρο πως με την πανδημία του κορονοίού, αλλά και τις διακοπές του Αυγούστου η προσέλευση στις εφορίες για τις διορθώσεις στα αδήλωτα τετραγωνικά είναι
δύσκολη.
Σε ό,τι αφορά τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της στο υπουργείο Εσωτερικών ζητά να αλλάξουν οι «δρακόντειες» διατάξεις, όπως τις χαρακτηρίζει. Στην επιστολή αναφέρεται πως «οι διατάξεις που θα επανέλθουν αυτόματα σε ισχύ από την 1.9.2020 και μετά είναι πλήρως ανεφάρμοστες». Αναφέρει πως αν δεν παραταθεί το σημερινό νομοθετικό καθεστώς, το υπουργείο πρέπει να προβεί σε νομοθετικές μεταβολές.
Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά, τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών δείχνουν πως μέχρι στιγμής 1.050.000 πολίτες έχουν μπει στην πλατφόρμα και έχουν δηλώσει επιπλέον 21 εκατ. τ.μ. των ιδιοκτησιών τους. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο λειτούργησε καταλυτικά το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση των ιδιοκτητών με πρόστιμα και επιπλέον τέλη για την προηγούμενη πενταετία, αλλά ότι η πληρωμή των αναλογούντων τελών βάσει των νέου εμβαδού γίνεται από την 1/1/2020.
Οι ιδιοκτήτες που δεν προλάβουν να δηλώσουν τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα στους δήμους έως τις 31 Αυγούστου 2020 θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναδρομικές υπέρογκες χρεώσεις για δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού για όσο διάστημα τα ακίνητά τους δεν χρησιμοποιούνταν, ήταν δηλαδή κενά και δεν ρευματοδοτούνταν. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες που διέκοψαν το ρεύμα σε κάποιο ακίνητο που χρησιμοποιούσαν ή ενοικίαζαν, αλλά στη συνέχεια έμεινε κενό, θεωρούν πως δεν υπάρχουν δημοτικά τέλη επειδή δεν εκδίδεται λογαριασμός ρεύματος. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες είναι ότι τα τέλη συνεχίζουν να «τρέχουν» και για να τα σταματήσουν θα πρέπει να καταθέσουν στον δήμο όπου βρίσκεται το ακίνητο υπεύθυνη δήλωση ότι είναι κενό, μαζί με τη σχετική βεβαίωση του ΔΕΔΔΗΕ περί διακοπής της ηλεκτροδότησης, για να διακοπεί και η χρέωση δημοτικών τελών.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει έως τις 31 Αυγούστου 2020 να προβούν σε δήλωση του ακινήτου τους ως κενού και μη ρευματοδοτούμενου είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ (https://tetragonika.govapp.gr/) ή στους δήμους, προκειμένου να απαλλαγούν από το «χαράτσι» και να διαγράψουν οριστικά πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών τελών. Αν δεν υποβληθεί η δήλωση, τότε από την 1η Σεπτεμβρίου θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πληρωμή εξοντωτικών επιβαρύνσεων.
Η αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ
Mε έκπληξη και απορία διαβάσαμε στον Τύπο τη δήλωσή σας ότι δεν πρόκειται να παραταθεί η προθεσμία για τη δήλωση προς τους Ο.Τ.Α. των αδήλωτων εμβαδών ακινήτων αλλά και των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων χώρων τους, που πρόκειται να λήξει την 31.8.2020.
Ο λόγος που εμείς προτείναμε και τόσο εσείς, όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση (ως προς τα μη ηλεκτροδοτούμενα) αποδεχθήκατε τις ισχύουσες ευνοικές ρυθμίσεις, είναι πολύ απλός: Οι διατάξεις που θα επανέλθουν αυτόματα σε ισχύ από την 1.9.2020 και μετά, είναι πλήρως ανεφάρμοστες, δεδομένου ότι προβλέπουν τα εξής:
-Στα αδήλωτα εμβαδά η ανακριβής δήλωση εμβαδών για την επιβολή δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού επισύρει πρόστιμο 60%, η εκπρόθεσμη 100% ενώ για την επιβολή ΤΑΠ το πρόστιμο είναι 200% επί της αρχικής οφειλής! Σημειωτέον ότι τα δημοτικά τέλη στην επαγγελματική χρήση είναι μεσοσταθμικά πενταπλάσια από την οικιακή!
-Στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα η δήλωση θα επιφέρει απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας & φωτισμού από την ημερομηνία υποβολής της στην υπηρεσία εσόδων, και όχι από την ημέρα διακοπής του ρεύματος, σε αντίθεση με την προισχύσασα διάταξη του 2005, για την οποία είχε προηγηθεί 20ετής αγώνας μας, η οποία απήλλασσε τον πολίτη αναδρομικά και ανεξάρτητα από το χρόνο κατάθεσης της υπεύθυνης δήλωσης, όπως είχε γνωμοδοτήσει και ο Συνήγορος του Πολίτη.
-Η παραγραφή είναι σήμερα 20ετής όταν πρόκειται περί φόρων, τελών, δικαιωμάτων και εισφορών προς τους ΟΤΑ που προκύπτουν «εξαιτίας μη υποβολής από τους υπόχρεους των αναγκαίων στοιχείων για τη βεβαίωση τους ή υποβολής ανακριβών ή ελλιπών στοιχείων ή λανθασμένα βεβαιωμένων οφειλών», προσαυξημένα με τα πρόστιμα επί των οφειλών της τελευταίας πενταετίας (όπως ορίζει σήμερα η γνωστή διάταξη –«καρμανιόλα» του άρθρου 32 Ν.4304/2014!!!).
-Διαδικαστικά, λόγω μέτρων κατά του κορονοιού για οποιαδήποτε νέα δήλωση οι πολίτες θα χρειάζονται μήνες για να κλείσουν τηλεφωνικά ραντεβού με τις υπηρεσίες εσόδων των Δήμων.
Θα πρέπει συνεπώς να συνεχιστεί η λειτουργεία της πλατφόρμας αυτής, με πολύ χαμηλά πρόστιμα, σταδιακά προσαυξανόμενα, για όσους ιδιοκτήτες καθυστερούν, όπως γίνεται με τα αυθαίρετα!
Αν όμως αποφασίσετε να μην παραταθεί το σημερινό νομοθετικό καθεστώς και να διακοπεί άμεσα η λειτουργία της πλατφόρμας, πρέπει κατεπειγόντως να προβείτε στις εξής νομοθετικές μεταβολές:
1. Στα αδήλωτα εμβαδά τα πρόστιμα να μειωθούν στο 25% της βασικής οφειλής.
2. Στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα να καταργηθεί η υποχρέωση δήλωσης των ιδιοκτητών, και από τον, γνωστό πλέον στους Δήμους (online με το ΔΕΔΔΗΕ), χρόνο διακοπής ρευματοδότησης, να ισχύει αυτόματη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, εφόσον είναι και κενά.
3. Ο χρόνος παραγραφής των αξιώσεων των ΟΤΑ να επανέλθει άμεσα στην πενταετία, που ισχύει σήμερα πλέον και για τις αξιώσεις του Δημοσίου.
Αλλοιώς μοιραία θα οδηγηθούμε σε διογκωμένα χρέη, μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων, ιδιαίτερα των κατοίκων της περιφέρειας και του Απόδημου Ελληνισμού, τους οποίους η Πολιτεία ουδόλως ενδιαφέρθηκε να ενημερώσει αποτελεσματικά, έστω και την τελευταία ώρα…
Η Αθήνα ορίζεται πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους: Ποιες πόλεις έριζαν για
τον τίτλο - Ποιος σκέφτηκε το ανάκτορο του Όθωνα να χτιστεί στην Ακρόπολη
-
Ήταν 18 Σεπτεμβρίου του 1834, όταν με διάταγμα της αντιβασιλείας του
Όθωνα, η Αθήνα ορίζεται πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.«Η καθέδρα ημών
μετατίθεται ...
Πριν από 15 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα