Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Σήμερα κληρώνει για παράταση

Σήμερα, μετά από σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί, θα αποφασιστεί αν θα τελικά θα δοθεί ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Στο υπουργείο Οικονομικών θα συνεκτιμηθούν τα δεδομένα και ειδικότερα τα προβλήματα που αφορούν τα ελλιπή στοιχεία και η καθυστερημένη ανάρτηση των βεβαιώσεων αποδοχών από τους φορείς αλλά και ο αριθμός των υπόχρεων που δεν έχουν υποβάλει ακόμα τη δήλωση.
Το σενάριο
Το επικρατέστερο σενάριο είναι να δοθεί παράταση μέχρι το τέλος Ιουλίου, όταν εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου για τους φορολογούμενους με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.
Στο υπουργείο Οικονομικών αποκλείουν να δοθεί παράταση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, κάτι που ζητούν οι λογιστές – φοροτεχνικοί, καθώς αυτό θα ανέτρεπε το μηνιαίο πλάνο εισπράξεων από τον φόρο εισοδήματος, όπως αυτό έχει καθοριστεί στην εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού.
Η προθεσμία
Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία εκπνέει κανονικά τη Παρασκευή 26 Ιουλίου αλλά η αργή ροή στον αριθμό των δηλώσεων οδηγεί σε αναθεώρηση του αρχικού χρονοδιαγράμματος, έως τις 31 Ιουλίου, προκειμένου να σπεύσουν οι φορολογούμενοι γλυτώνοντας έξτρα φόρους και πρόστιμα έως 500 ευρώ που επιβάλλονται στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής.
Μέχρι χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ είχαν υποβληθεί 5.484.719 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,6 εκατ.
Υπολείπονται δηλαδή περίπου 1,1 δηλώσεις που σημαίνει ότι μέχρι την Παρασκευή ο μέσος ημερήσιος ρυθμός υποβολής δηλώσεων να κυμαίνεται στις 250.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα