Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Ελληνοτουρκικά: Ψήνεται σύγκλιση με φόντο το Κυπριακό

Τις δυο όψεις του Ιανού, του θεού της πολιτικής, θυμίζουν αυτό τον καιρό οι ηγεσίες Ελλάδας και Τουρκίας.
Ενώ οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ενώ οι διμερείς επαφές εξελίσσονται και όλοι καλλιεργούν υψηλές προσδοκίες για τη συνάντηση των δυο ηγετών τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, για πρώτη φορά φέτος βρέθηκαν και οι δυο στην Κύπρο ανήμερα της βάρβαρης τουρκικής εισβολής του 1974.
Κι όχι μόνο αυτό. Και στις δυο ομιλίες τους, Μητσοτάκης κι Ερντογάν επανέλαβαν τις γνωστές, διαμετρικά αντίθετες θέσεις τους για το Κυπριακό, έτσι που ένας τρίτος να συνειδητοποιήσει ότι όσο παραμένουν ανυποχώρητοι στις θέσεις τους, λύση δεν πρόκειται να βρεθεί.
Τουρκικές πηγές, ωστόσο, επεσήμαιναν στην «Η» ότι το βασικό μέλημα της Άγκυρας στο Κυπριακό είναι η θεσμική και πολιτική εξασφάλιση της ισότητας των δυο πλευρών, των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.
Αυτό, βέβαια, μπορεί κάλλιστα να συμβαδίσει με μια διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία, κατά τα όσα περιλαμβάνουν τα δεκάδες ψηφίσματα του ΟΗΕ για την πολύπαθη Κύπρο, το μοναδικό κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επί μια 50ετία παραμένει διαιρεμένο με τη δύναμη των όπλων της Τουρκίας.
Ποιος θα υποχωρήσει;
Είναι λοιπόν προφανές ότι κάποιο από τα δυο μέλη πρέπει να μετακινηθεί, έστω κι ελαφρώς, αν τελικά τον Σεπτέμβριο ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Κι επειδή η Ελλάδα ταυτίζεται απόλυτα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, είναι προφανές ότι η Τουρκία θα πρέπει να μετακινηθεί από την εντελώς ακραία θέση της περί δυο ανεξάρτητων κρατών, την οποία υιοθέτησε μετά τον ναυάγιο των συζητήσεων στο Κραν Μοντανά το 2017. Τόσο λογικό, κι όμως τόσο δύσκολο, καθώς η Άγκυρα απαιτεί αμοιβαιότητα στις υποχωρήσεις, αφού δεν την αποθάρρυναν ούτε οι δηλώσεις Μητσοτάκη, ούτε οι δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πήρε σαφή θέση υπέρ της επανένωσης της Κύπρου, αφού στην επετειακή ομιλία της, υπογράμμισε ότι «…στεκόμαστε στο πλευρό της Κύπρου. Υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία. Οι Κύπριοι αξίζουν να ζουν σε μια επανενωμένη χώρα σε συνθήκες ειρήνης, συνύπαρξης, σταθερότητας και ευημερίας…».Η ενόχληση της Αγκυρας
Η Τουρκία ενοχλείται σφόδρα από τη συμμετοχή της Κύπρου στην Ενωμένη Ευρώπη, αλλά και την ενεργό παρουσία της στις πρόσφατες γεωπολιτικές και γεωοικονομικές εξελίξεις, όπως λχ η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου Ισραήλ, που δημιουργεί στην Τουρκία ένα αίσθημα απομόνωσης στην ευρύτερη περιοχή.
Αυτές οι εξελίξεις κάνουν την Άγκυρα να σκληραίνει τη στάση της και κατά συνέπεια δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες στην επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό. Από την άλλη μεριά όμως, δεν νοείται στο όνομα αυτής της επανέναρξης η ελληνική πλευρά να απεμπολεί πάγιες αρχές της, οι οποίες έχουν ταυτιστεί με τις θέσεις του ΟΗΕ.
Όλο αυτό το σκηνικό θα αντιμετωπίσουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κρίσιμη συνάντησή τους τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της ΓΣ του ΟΗΕ. Το αν και κατά πόσον θα υπάρξει πρόοδος στη λεγόμενη «θετική ατζέντα» των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τις όποιες εξελίξεις στο μέτωπο του Κυπριακού, δηλαδή τυχόν επανέναρξης των συνομιλιών. Αυτό, άλλωστε, επιδιώκει και η απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. Ωστόσο, η πραγματικότητα πρέπει να ξεπεράσει σημαντικά εμπόδια, για να συναντήσει τους ευσεβείς πόθους όσων πιστεύουν ότι «τελικά οι δυο χώρες θα τα βρουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα