Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

ΥΠΕΘΟ: Χωρίς χαρτόσημο 3,6% οι τόκοι στα ενήμερα δάνεια

Ελάφρυνση της τάξεως των 32 εκατ. ευρώ τον χρόνο για συνεπείς δανειολήπτες, ζευγάρια και επαγγελματίες, φέρνει η κατάργηση του Τέλους Χαρτοσήμου που ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Ολοκληρωμένο το σχέδιο νόμου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στα μέσα Ιουλίου.
Μετά από σχεδόν 95 χρόνια πάντως, έως το τέλος του 2024 καταργείται το Τέλος Χαρτοσήμου, που επιβάλλεται σε πάνω από 600 συναλλαγές και δραστηριότητες όπως, μεταξύ άλλων:
  • Ασφαλιστικές συναλλαγές, μειώνοντας το κόστος ιδιωτικής ασφάλισης
  • Ενέγγυες πιστώσεις τραπεζών, διευκολύνοντας τους Έλληνες εισαγωγείς
  • Συμβατικούς τόκους δανείων που καταβάλλουν όλοι οι δανειολήπτες
Καταργείται έτσι η επιβάρυνση 3,6% που πληρώνουν μέχρι σήμερα οι δανειολήπτες στους τόκους των δανείων τους -ειδικά στα πρώτα χρόνια του δανείου. Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι οι συνεπείς οφειλέτες γλιτώνουν έτσι πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ συνολικά κάθε χρόνο.
Το όφελος αυτό έχουν όλοι όσοι έχουν δάνεια. Το χαρτόσημο, όμως, παραμένει και δεν καταργείται στους τόκους υπερημερίας. Δηλαδή όσοι έχουν δάνεια σε καθυστέρηση, δεν θα πληρώνουν χαρτόσημο για τους συμβατικούς τόκους, αλλά θα πληρώνουν χαρτόσημο για τους τόκους υπερημερίας στην οφειλή που θα καθυστερούν να πληρώσουν.
Υπολογίζεται ότι για αυτόν τον λόγο οι κόκκινοι «δανειολήπτες» επιβαρύνονται κάθε χρόνο κατά περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον. Χαρτόσημο θα εξακολουθήσει να επιβάλλεται κανονικά όμως και στους τόκους οφειλών που επιδικάζονται από τα δικαστήρια.
Εκτός από χαρτόσημο, οι οφειλέτες γλιτώνουν και την πρόσθετη εισφορά 20% που καταβάλλεται υπέρ ΟΓΑ. Σύμφωνα με τον κύριο Χατζηδάκη, τα έσοδα που θα χάνει ο ΟΓΑ θα υποκατασταθούν με ανακατανομή από άλλους πόρους.
«Τέλος» και… στα παράβολα
Από τα τέλη του 2024 το χαρτόσημο καταργείται (μαζί με την εισφορά 20% υπέρ ΟΓΑ) και σε μια σειρά παράβολα, στα οποία ενσωματώνονταν. Μεταξύ άλλων, απαλλάσσονται έτσι, για παράδειγμα:
  • Επαγγελματίες για άδειες άσκησης ή αναγγελίας επαγγέλματος κτλ (36 ευρώ)
  • Τα ζευγάρια για άδειες γάμου, πράξεις διαζυγίου ή μεταβολής επωνύμου (18 ευρώ)
  • Ιδιοκτήτες και κατασκευαστές ακινήτων από τέλος χαρτοσήμου 2‰ για τα σχέδια κατασκευής μηχανικού
  • Ναυτικοί για ναυτιλιακά διπλώματα (36 ευρώ)
  • Γενικά όσοι χρειάζονται αποδεικτικά τεχνικής ικανότητας (πτυχία, διπλώματα, άδειες γενικές ή ειδικές κτλ)
Καταργείται οριστικά το χαρτόσημο και σε περισσότερες από 500 συναλλαγές ή δραστηριότητες, στις οποίες επιβαλλόταν Τέλος 2,4% ή 3,6% επί των κρατήσεων που αφορούν ΝΠΔΔ ή Δημόσιο (π.χ. Χαρτόσημο στις Κρατήσεις υπέρ Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), υπέρ ΤΑΧΔΙΚ (Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων), υπέρ ΕΑΔΗΣΥ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων) κ.ά.
Εξαιρούνται οι κατοικίες
Σε 29 συγκεκριμένες περιπτώσεις, πάντως, το τέλος χαρτοσήμου καταργείται μεν, αλλά η επιβάρυνση παραμένει, καθώς υποκαθίσταται από ένα νέο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής που μπαίνει στη θέση του, το οποίο θα αποφέρει περί τα 360 εκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο. Ανάμεσά τους και οι συμβάσεις ακινήτων, από τις οποίες το κράτος εισπράττει περί τα 180 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ωστόσο, εξακολουθεί να μην εφαρμόζεται επιβάρυνση χαρτοσήμου στις μισθώσεις κατοικιών για τα σπίτια.
Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο που θα τεθεί σε διαβούλευση θα ορίζονται συγκεκριμένα οι συναλλαγές, στις οποίες εφαρμόζεται το Ψηφιακό Τέλος:
1. Σε 15 είδη συμβάσεων και συναλλαγών μεταξύ ιδιωτών: Μίσθωση ακινήτων (όχι κατοικίες), Δάνεια, Τρεχούμενοι δοσοληπτικοί λογαριασμοί, Καταθέσεις και αναλήψεις σε νομικά πρόσωπα (όχι φυσικά πρόσωπα), Πώληση κινητού πράγματος ή άυλου αγαθού, Μεταβίβαση επιχείρησης, Διανομή κληρονομίας, κληροδοτήματος ή κοινής περιουσίας, Συμβιβασμός, Αποζημιώσεις, Αμοιβές σε φυσικά πρόσωπα και μέλη διοίκησης εταιρειών, Τόκοι υπερημερίας, Νόμιμοι τόκοι (από δικαστική απόφαση), πράξεις που αφορούν εργασίες πιστωτικών ιδρυμάτων (πινάκια επιταγών), Συνδρομές σε επιμελητήρια, επαγγελματικούς συλλόγους και σωματεία, Έπαθλα και βραβεία, καθώς και συμβάσεις για α) αφηρημένη υπόσχεση ή αναγνώριση χρέους, β) εκχώρηση απαίτησης και αναδοχή χρέους, γ) άφεση χρέους, δ) ανανέωση σύμβασης, ε) ισόβια χρηματικά αποτιμητή πρόσοδος, στ) παρακαταθήκη.
2. Σε 14 συμβάσεις και συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου: Μίσθωση ακινήτων με αντισυμβαλλόμενο δημόσιο φορέα, Αποζημιώσεις από και προς φορείς Δημοσίου, Επιδοτήσεις, οικονομικές ενισχύσεις ή επιχορηγήσεις που καταβάλλονται από φορείς του Δημοσίου, Αμοιβή για συμμετοχή σε Συμβούλια και Επιτροπές του Δημοσίου, Είσπραξη προστίμων και παρεμφερών δημοσίων εσόδων, Πράξεις που διενεργούνται σε κτηματολογικά γραφεία (λχ. εγγραφή υποθήκης), Αποδεικτικά που εκδίδονται από δικαστικές αρχές (ένορκες βεβαιώσεις για απολαβή χρηματικού ποσού, εκτελεστά απόγραφα δικαστικών αποφάσεων), Άδεια οπλοφορίας για σκοποβολή ή για άλλους λόγους και η ανανέωση αυτών, Άδεια κατασκευής, εμπορίας, επισκευής και συντήρησης όπλων, έκδοση δελτίου ταυτότητας και διαβατηρίου, Άδεια θήρας και ανανέωση αυτής, Άδεια παραμονής και εργασίας αλλοδαπού και δελτίου ταυτότητας αυτού και οι ανανεώσεις αυτών.
Στις περιπτώσεις αυτές, οι συντελεστές του νέου Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής θα ορίζονται σε:
* 3,60% εφόσον πρόκειται για (α) συναλλαγές ή συμβάσεις μεταξύ φυσικών προσώπων που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, (β) όλες τις μισθώσεις ακινήτων (πλην των κατοικιών που εξαιρούνται), (γ) τιμολόγια για την είσπραξη αποζημιώσεων, νόμιμων τόκων και τόκων υπερημερίας, (δ) συναλλαγές ή συμβάσεις όπου ο ένας συμβαλλόμενος είναι Δημόσιο, Δήμος ή ΝΠΔΔ.
* 2,40% εφόσον πρόκειται για (α) όλοι οι συμβαλλόμενοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, ή (β) τουλάχιστον ένας από τους συμβαλλόμενους έχει τη νομική μορφή της ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ.
* 1,20% εφόσον πρόκειται για καταβολή αμοιβής σε φυσικά πρόσωπα ή μέλη διοίκησης και για κατάθεση ή ανάληψη από τα χρηματικά διαθέσιμα νομικών προσώπων και οντοτήτων
* 0,3% επί των προσκομιζόμενων επιταγών («πινάκια») σε πιστωτικά ιδρύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα