Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

4η Ιουλίου: γιατί γιορτάζουν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής


4η Ιουλίου σήμερα και οι ΗΠΑ γιορτάζουν. Γιατί; Και μόνο το γεγονός πως οι διοργανωτές είχαν μπορέσει να συγκεντρώσουν αντιπροσώπους από τις Δεκατρείς βρετανικές αποικίες της Βόρειας Αμερικής, μέσα στο ίδιο δωμάτιο ήταν για να το γιορτάζουν.
Έτσι, όπως έγραψε ο Τζον Άνταμς, η ψήφιση της Ανεξαρτησίας από τη Βρετανία, στο πλαίσιο του Δεύτερου Ηπειρωτικού Κογκρέσου στις 2 Ιουλίου: «Η δεύτερη μέρα του Ιουλίου του 1776, θα μείνει αξέχαστη στην ιστορία της Αμερικής. Πιστεύω ότι θα γιορταστεί από τις επόμενες γενιές ως το μεγάλο επετειακό ορόσημο. Θα μνημονεύεται ως η ημέρα της απελευθέρωσης, με επίσημες πράξεις αφοσίωσης στον Παντοδύναμο Θεό. Θα πρέπει να τιμάται με μεγαλοπρέπεια και παρελάσεις, με παραστάσεις, παιχνίδια, αθλήματα, κανονιοβολισμούς, κωδωνοκρουσίες, πυροτεχνήματα και φωτισμούς, από τη μια άκρη αυτής της ηπείρου στην άλλη»· και είχε δίκιο, αλλά έπεσε έξω δυο μέρες...
Οι Δεκατρείς Αποικίες δεν θα ήταν πιά υποκείμενες (και υποταγμένες) στον μονάρχη της Βρετανίας, βασιλιά Γεώργιο Γ', και αποτελούσαν πλέον ενωμένα, ελεύθερα και ανεξάρτητα κράτη.


Οι Αντιπρόσωποι επικεντρώθηκαν στη σύνταξη μιας επίσημης Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας, η οποία εξέθετε την επιχειρηματολογία τους.  4η Ιουλίου του 1776, οι Αντιπρόσωποι ενέκριναν το τελικό κείμενο. Από τότε γιορτάζεται η επέτειος, η αποκαλούμενη Ημέρα Ανεξαρτησίας από τους πολίτες των ΗΠΑ και όχι η ημέρα της ψήφισης που ήταν δύο μέρες νωρίτερα.
Το κείμενο της Διακήρυξης συντάχθηκε από επιτροπή των Πέντε στην οποία ο Τόμας Τζέφερσον είχε αναλάβει το ρόλο του βασικού συντάκτη. Τα αναγραφόμενα στη διακήρυξης ήταν βαριά: «…δεχόμαστε τις εξής αλήθειες ως αυταπόδεικτες, πως όλοι οι άνθρωποι δημιουργούνται ίσοι, πως προικίζονται από τον Δημιουργό τους με συγκεκριμένα απαραβίαστα δικαιώματα, πως μεταξύ αυτών είναι το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα στην ελευθερία και το δικαίωμα στην επιδίωξη της ευτυχίας…».
Η Διακήρυξη, στην ουσία, δήλωνε πως η άποικοι της Βορείου Αμερικής ήταν από κάθε άποψη ίσοι με τους κατοίκους της Βρετανίας.
Μέχρι να υπογραφεί η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, ο πόλεμος που θα οδηγούσε στην ανεξαρτησία των Ηνωμένων Πολιτειών από τους Βρετανούς είχε ήδη αρχίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα