Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Σαν σήμερα 3/7, Πέθανε ο Τζιμ Μόρισον ή τον Δεκέμβριο γιόρτασε τα 81α γενέθλια του; Οι θρύλοι ούτε πεθαίνουν ούτε γερνούν…

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 3 Ιουλίου του 1971, όταν πέθανε ξαφνικά ο θρυλικός ποιητής, τραγουδιστής, επαναστάτης Τζιμ Μόρισον, τραγουδιστής και στιχουργός του δημοφιλούς αμερικάνικου ροκ συγκροτήματος The Doors.
Δεν έγινε νεκροψία στη σορό του Μόρισον και πολλοί πιστεύουν ότι πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών, τροφοδοτώντας πολλαπλές θεωρίες συνωμοσίας που συνεχίζουν να ακούγονται σήμερα.
Ο Μόρισον είχε βρεθεί νεκρός από τη σύντροφό του Πάμελα Κούρσον, στη μπανιέρα του διαμερίσματός του στο Παρίσι· ήταν μόλις 27 χρονών· η επίσημη εκδοχή του θανάτου του ήταν «καρδιακή προσβολή».
Ο θάνατός του δημοφιλούς ροκ σταρ δημοσιοποιήθηκε δύο ημέρες αργότερα, και όταν πλέον είχε ταφεί στο νεκροταφείο Pere Lachaise (το τελευταίο αναπαυτήριο του Όσκαρ Ουάιλντ, της Εντίθ Πιάφ και της Γετρούδης Στάιν) έπειτα από μια κηδεία στην οποία παρευρέθηκαν μόλις πέντε άτομα· στον τάφο του, είναι χαραγμένη η ελληνική επιγραφή «ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ».
Η σύντροφος του Μόρισον, στην αρχή υποστήριξε τη θεωρία της καρδιακής προσβολής, αλλά με την πάροδο του χρόνου έδωσε ποικίλες εκδοχές για τον θάνατό του, προτού πεθάνει κι εκείνη, τρία χρόνια μετά, από υπερβολική δόση ναρκωτικών.
Ένας Βρετανός δημοσιογράφος, το 1983, «έδειξε» τη CIA, λέγοντας ότι ο θάνατος του Μόρισον ήταν μέρος συνωμοσίας για την εξάλειψη των προσωπικοτήτων της αντικουλτούρας. Ο πατέρας του Μόρισον, Τζορτζ Στίβεν Μόρισον, ήταν υποναύαρχος στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ εκείνη την εποχή (είχε αποκληρώσει τον Τζιμ, όμως όταν πέθανε ο γιός του έτρεχε να καρπωθεί την τεράστια περιουσία του!).
Άλλοι, ακόμη πιο ευφάνταστοι, πρότειναν ότι ο θάνατος του Μόρισον προκλήθηκε από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες ή από μια σιωνιστική συνωμοσία.


Σε ένα βιβλίο που εκδόθηκε το 2007, ο συγγραφέας του Σαμ Μπέρνετ υποστήριξε ότι ο Μόρισον πέθανε στην τουαλέτα ενός νυχτερινού κέντρου στο Παρίσι, του Rock'n'Roll Circus, προφανώς από υπερβολική δόση. Το 2014 η Μάριαν Φέιθφουλ δήλωσε ότι ο τότε φίλος της, και διαβόητος έμπορος ναρκωτικών Ζαν ντε Μπρετίλ- που προμήθευε με ναρκωτικά επίσης τον Κιθ Ρίτσαρντς των Rolling Stones, έδωσε στον Μόρισον ουσίες που τον σκότωσαν.
Ο κιμπορντίστας των Doors, Ρέι Μανζάρεκ, ακούστηκε να διηγείται κάποτε μια άλλη εκδοχή: αναπολώντας μια συνομιλία του με τον Μόρισον, αναρωτήθηκε αν ο ροκ σταρ είχε προσποιηθεί τον θάνατό του για να ξεκινήσει νέα ζωή και να αφήσει πίσω τα προβλήματά του... Το 2016 το internet γέμισε από αναφορές ότι ο Μόρισον ήταν ζωντανός και ζούσε στην πολιτεία του Όρεγκον των ΗΠΑ, ως Ουίλιαμ Λόιερ, όταν εντοπίστηκε εκεί ένας που θύμιζε τον Μόρισον στα 70 χρόνια του. Η ουσία είναι ότι οι θρύλοι δεν πεθαίνουν ποτέ! Κι αν ζει κάπου ο Μόρισον, θα είναι σήμερα 81 χρονών. Χρόνια πολλά γεροΤζιμ, λοιπόν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα