Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Standard & Poor's: Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες - Τι αναφέρει για τα NPE

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s προχώρησε σε αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών σημειώνοντας πως η επιθετική εκκαθάριση των ισολογισμών στις ελληνικές τράπεζες πλησιάζει στο τέλος της, με τον κλάδο να επιτυγχάνει πλήρη ανάκαμψη μετά την κρίση και να αρχίζει να επωφελείται από τη θετική οικονομική δυναμική στην Ελλάδα.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν επίσης, μεμονωμένα η κάθε μία τους, σύμφωνα με τον οίκο, σημειώσει σημαντική πρόοδο προς τη βελτίωση της δημιουργίας κερδών και της ανθεκτικότητας του επιχειρηματικού μοντέλου τους.
Ως εκ τούτου, ο S&P αναβάθμισε τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις του για την Alpha Bank, την Eurobank, την Εθνική Τράπεζα, την Τράπεζα Πειραιώς, διατηρώντας τις θετικές προοπτικές γι’ αυτές.
Επίσης αύξησε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγησή του για την Aegean Baltic Bank, με σταθερές προοπτικές.
Οι αξιολογήσεις
Ειδικότερα, ο οίκος αξιολόγησης διαμορφώνει τις αξιολογήσεις ως εξής:
  • Aegean Baltic: Αύξησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε ‘BB-‘ από ‘B+’ και επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση ‘B’. Οι προοπτικές είναι σταθερές.
  • Alpha Bank: Αύξησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε ‘BB’ από ‘BB-‘ και επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση ‘B’. Οι προοπτικές είναι θετικές. Επίσης, αύξησε τις αξιολογήσεις αντισυμβαλλομένου μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης εξυγίανσης (RCR) σε «BBB-/A-3» από «BB+/B».
  • Eurobank: Αύξησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε «BB+» από «BB» και επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «B». Οι προοπτικές είναι θετικές. Επίσης, αύξησε το μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο RCR σε ‘BBB/A-2’ από ‘BBB-/A-3’.
  • Εθνική Τράπεζα: Αύξησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική μας ικανότητα εκδότη σε «ΒΒ+» από «ΒΒ» και επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «Β». Οι προοπτικές είναι θετικές. Επίσης, αύξησε το μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο RCR σε ‘BBB/A-2’ από ‘BBB-/A-3’.
  • Τράπεζα Πειραιώς: Αύξησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική μας ικανότητα εκδότη σε «ΒΒ» από «ΒΒ-» και επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «Β». Οι προοπτικές είναι θετικές. Επίσης, αύξησε το μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο RCR σε ‘BBB-/A-3’ από ‘BB+/B’.
Βελτιωμένη ανθεκτικότητα
Η S&P βλέπει βελτιωμένη ανθεκτικότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το 2023, τα εγχώρια μη εξυπηρετούμενα περιουσιακά στοιχεία μειώθηκαν περαιτέρω λόγω των μεγαλύτερων πωλήσεων και τιτλοποιήσεων, αλλά το πιο σημαντικό, το σύστημα δεν κατέγραψε σημαντικές νέες εισροές αθετημένων δανείων.
Τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν ήδη δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) 3%-4% στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2024 και η S&P αναμένει περαιτέρω βελτίωση μέχρι το τέλος του 2026.
Ένας υποστηρικτικός παράγοντας της βελτίωσης της αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών είναι κατά τον S&P η συνεχιζόμενη θετική οικονομική δυναμική στην Ελλάδα. Παρά τις υποτονικές προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη, αναμένεται ότι η ελληνική οικονομία θα επεκταθεί κατά μέσο όρο κατά 2,4% την περίοδο 2024-2027, ξεπερνώντας σε απόδοση πολλές χώρες της ευρωζώνης.
Αυτό αντικατοπτρίζει μια ανάκαμψη της επενδυτικής δραστηριότητας που οφείλεται στα προγράμματα επόμενης γενιάς της ΕΕ, στη βελτιωμένη οικονομική ισχύ των επιχειρήσεων και στο περιθώριο ανάκαμψης, δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι περίπου 22% μικρότερη από την κορύφωση πριν από την κρίση χρέους πριν από το 2008.
Η επέκταση έως το 2024 του Hercules Asset Protection Scheme (H-APS), του προγράμματος των εγγυήσεων τιτλοποιήσεων δηλαδή, βάσει του οποίου η Ελλάδα εγγυάται τους ανώτερους τίτλους της τιτλοποίησης NPE, θα στηρίξει περαιτέρω τη συνεχιζόμενη μεταφορά επισφαλών περιουσιακών στοιχείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών στους servicers φέτος.
Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για διανομές μερισμάτων από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες μετά από 16 χρόνια μη διανομής, υπογραμμίζει τη βελτιωμένη υποκείμενη κερδοφορία και την ενισχυμένη κεφαλαιοποίησή τους. «Αν και μεγάλο μέρος της βελτίωσης της κερδοφορίας τα τελευταία δύο χρόνια οφείλεται στην άνοδο των επιτοκίων, σημειώνουμε ότι οι βελτιωμένες λειτουργικές δομές των τραπεζών, οι διαρθρωτικά χαμηλότερες πιστωτικές απώλειες και οι φθηνές βάσεις καταθέσεων συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση της κερδοφορίας τους» αναφέρει η S&P.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα