Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Σαν ταινία με τραγικό φινάλε: Ο βασιλιάς Χουσεΐν, η στάρλετ και ο ψυχοπαθής γιος- Πίσω από όλα κρυβόταν η CIA!

Μια τραγική ιστορία που θα μπορούσε να ήταν σενάριο ταινίας ή και λιμπρέτο όπερας: Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Χουσεΐν ερωτεύεται καλλονή ηθοποιό που ρίχνει στο κρεβάτι του η CIA, ο νάνος απόγονος και ένας φόνος!
Τραγικό το φινάλε- όπως σε όλες τις όπερες- που πλήγωσε την καρδιά του βασιλιά Χουσεΐν, συντάραξε όσους γνώριζαν- τότε- στις ΗΠΑ την υπόθεση και, πέφτοντας η αυλαία, απόμεινε να σέρνεται πυκνή ομίχλη που οι εικασίες και οι θεωρίες συνωμοσίας την έκαναν αδιαπέραστη…
Να πώς έχει η ιστορία: Στη δεκαετία του 1950, οι ΗΠΑ άρχισαν να απλώνουν τα πλοκάμια τους (και) στη Μέση Ανατολή και να αναζητά ισχυρούς συμμάχους στην ευαίσθητη περιοχή των πετρελαίων, που μέχρι τότε κυριαρχούσαν οι Βρετανοί.
Ο νεαρός βασιλιάς της Ιορδανίας Χουσεΐν ήταν ένας από τους πιθανούς συμμάχους του προέδρου Τρούμαν. Όταν ο Χουσεΐν επισκέφτηκε την Αμερική το 1959, επτά χρόνια μετά την ενθρόνισή του, οι οικοδεσπότες Αμερικανοί προσπάθησαν να ικανοποιήσουν όλες τις ορέξεις του. Κι όταν ο Βασιλιάς ζήτησε ψιθυριστά «γυναικεία συντροφιά», η CIA κραύγασε για την

Ακρίβεια: Οι αυξήσεις στην ενέργεια προκαλούν νέες εστίες πληθωριστικών πιέσεων

Οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας δημιουργούν ένα νέο κύμα πληθωριστικών πιέσεων, το οποίο προστίθεται στην ήδη αυξημένη τάση που είχε παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες, ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, που ανακοινώθηκαν χθες, διαπιστώνεται ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα επιταχύνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, γεγονός που αναδεικνύει τις διαχρονικές παθογένειες της ελληνικής οικονομίας.
Τον Αύγουστο, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή παρουσίασε αύξηση 3,1% στην Ελλάδα, ενώ στην Ευρωζώνη η άνοδος ήταν χαμηλότερη, φτάνοντας στο 2,2%. Για σύγκριση, τον Ιούλιο ο εναρμονισμένος δείκτης στην Ελλάδα είχε αυξηθεί κατά 3%, ενώ στην Ευρωζώνη κατά 2,6%. Ο δείκτης της Ελλάδας είναι ο πέμπτος υψηλότερος στην Ευρωζώνη, διατηρώντας την ίδια θέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Εσθονία, η Ολλανδία και η Σλοβακία.
Οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ελλάδα εντείνονται κυρίως από τις αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας, όπου σε αντίθεση με την Ευρωζώνη που κατέγραψε μείωση 3% στις τιμές ενέργειας, η Ελλάδα σημείωσε αύξηση 2,4% τον Αύγουστο, από 1,4% τον Ιούλιο. Αυτή η

Τα «ραβασάκια» που ετοιμάζει η ΑΑΔΕ για όσους δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση

Ραβασάκια με φόρους κατ' εκτίμηση ετοιμάζεται να αποστείλει η ΑΑΔΕ σε όσους φορολογούμενους δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση. Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός «τρέχει» διασταυρώσεις που αφορούν κυρίως όσους δεν υπέβαλλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος το 2019 για τα εισοδήματα του 2018, καθώς η χρήση παραγράφεται στο τέλος του έτους.
Όπως προκύπτει από τις οδηγίες που έχει δώσει η φορολογική διοίκηση θα ελεγχθούν τα ηλεκτρονικά αρχεία βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, εισοδήματα και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης κ.α.
Σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο για όσους δεν υπέβαλαν, φορολογική δήλωση εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων με την προϋπόθεση ότι από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση προκύπτει:
Φορολογητέα ύλη για τον κατ΄ εκτίμηση προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης, ποσό φόρου προς καταβολή και ότι το ποσό προς βεβαίωση για τον φορολογούμενο υπερβαίνει το

Σαν σήμερα 31/8, Ιταλοί βομβαρδίζουν την Κέρκυρα και εισβάλλουν στο νησί – Ο Πόλεμος του ’40 ήρθε 17 χρόνια μετά!

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 31 Αυγούστου του 1923, όταν Ιταλοί βομβάρδισαν την Κέρκυρα αφήνοντας πίσω τους 20 πολίτες νεκρούς!
Και οι Ιταλοί δεν έμειναν στους βομβαρδισμούς: αποβίβασαν στρατιωτικές δυνάμεις και κατέλαβαν ολόκληρο το νησί των Φαιάκων, ενώ δύο ημέρες μετά μπήκαν στους Παξούς και τους Αντίπαξους!
Όλα είχαν αρχίσει, τέσσερα μερόνυχτα πριν, το πρωινό της 27ης Αυγούστου 1923, όταν κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα άγνωστοι δολοφόνησαν τον ιταλό στρατηγό Ενρίκο Τελίνι ο οποίος συμμετείχε σε διάσκεψη μεταξύ Ιταλίας - Ελλάδας και Αλβανίας. Δύο 24ωρα μετά, η Ιταλία επέδωσε διακοίνωση - τελεσίγραφο με το οποίο απαιτούσε από την Ελλάδα αποζημίωση 50 εκατ. λιρετών και την άμεση σύλληψη και εκτέλεση των δολοφόνων. Η Ελλάδα αδυνατούσε να ικανοποιήσει τις ιταλικές απαιτήσεις, που δεν περιορίζονταν σε ό,τι είχε να κάνει με τους (άγνωστους) δολοφόνους.
Μετά την κατάληψη των νήσων κλήθηκε η Κοινωνία των Εθνών να δώσει λύση στην

«Κληρώνει» τέλος Σεπτεμβρίου η απόφαση του ΑΕΔ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Εντός του Φθινοπώρου, τέλος Σεπτεμβρίου πιθανότατα, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η απόφαση Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) για την υπόθεση των αναδρομικών που διεκδικούν οι συνταξιούχοι από τις περικοπές των δώρων κύριων και επικουρικών συντάξεων για το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.
Τα αναδρομικά υπολογίζονται σε ως 4.000 ευρώ και αφορούν περίπου 370.000 συνταξιούχους οι οποίοι έχουν καταθέσει προσφυγές στη δικαιοσύνη. Το ποσό έως 4.000 ευρώ αφορά τους συνταξιούχους των ΔΕΚΟ ενώ μικρότερα ποσά από 400 έως 2.800 διεκδικούν οι συνταξιούχοι του πρώην ΙΚΑ, του δημοσίου και των λοιπών ταμείων.
Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι συνταξιούχοι θα δικαιωθούν , οπότε θα πρέπει να επιστραφούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν προσφύγει εκτός αν η κυβέρνηση λάβει απόφαση, τα αναδρομικά να δοθούν σε όλους τους συνταξιούχους.
Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένη τη δέσμευση της κυβέρνηση ότι σέβεται και υλοποιεί τις αποφάσεις της δικαιοσύνης , θα μπει ένα τέλος στο μαραθώνιο δικαστικό αγώνα των

ΟΠΕΚΕΠΕ: «Βολές» από την ΕΘΕΑΣ για το αδιέξοδο στο ΟΣΔΕ 2024

Με τον κίνδυνο να χαθούν κοινοτικές ενισχύσεις βρίσκονται οι αγρότες της χώρας, καθώς η προβληματική υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ έφερε αδιέξοδα και καθυστερήσεις.
Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με το πρόσφατο μήνυμα (SMS) που έλαβαν οι αγρότες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2024, μήνυμα το οποίο έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις. «Σας ενημερώνουμε: Η προθεσμία υποβολής της ΕΑΕ (ΟΣΔΕ) 2024 λήγει 12/9. Παρακαλούμε να την υποβάλλετε άμεσα, είτε με κωδικούς taxisnet, είτε μέσω ΚΥΔ», ήταν το μήνυμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
«Για άλλη μια φορά ο ΟΠΕΚΕΠΕ στέκεται κατώτερος των περιστάσεων, μετακυλίοντας τις ευθύνες που του αναλογούν στους αγρότες, στέλνοντας ένα απαράδεκτο και εκβιαστικό μήνυμα, που τους υποχρεώνει να κινηθούν άμεσα υπό την απειλή απώλειας της αποζημίωσής τους», επισημαίνει η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) , τονίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή με συνεχείς παρεμβάσεις, εκκλήσεις και συναντήσεις, είχε τονίσει το μέγεθος του προβλήματος οι οποίες δεν έτυχαν της απαραίτητης ανταπόκρισης από τον

Σωτήρια η ετήσια μαστογραφία για τις γυναίκες άνω των 40

Αν και ο καρκίνος του μαστού πλήττει ολοένα και νεότερες γυναίκες, οι επιστήμονες παρατηρούν ότι τα ποσοστά επιβίωσης έχουν αυξηθεί θεαματικά. Τώρα νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες που διαγιγνώσκονταν με καρκίνο του μαστού και έκαναν τακτικές μαστογραφίες προσυμπτωματικού ελέγχου κάθε χρόνο είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στο τελευταίο στάδιο ενώ είχαν και υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης συγκριτικά με εκείνες που υποβάλλονταν σε προληπτικό έλεγχο κάθε δύο χρόνια ή λιγότερο συχνά.
«Μόνο περίπου το 65% των γυναικών άνω των 40 ετών υποβάλλονται σε προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο του μαστού και μόνο οι μισές περίπου από αυτές κάνουν ετήσιο προσυμπτωματικό έλεγχο, εν μέρει λόγω αντικρουόμενων συστάσεων σχετικά με τα συνιστώμενα διαστήματα προσυμπτωματικού ελέγχου», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Margarita Zuley, καθηγήτρια και πρόεδρος του του Τμήματος Απεικόνισης Μαστού στο Τμήμα

Ο ύπνος το Σαββατοκύριακο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 20%

Οι άνθρωποι που απολαμβάνουν τον ύπνο τους το Σαββατοκύριακο θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων έως και 20%, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε ο Independent.
Στοιχεία από περισσότερα από 90.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι η αντιστάθμιση της έλλειψης ύπνου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας με επιπλέον χρόνο αναβολής το Σαββατοκύριακο μπορεί να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις της στέρησης ύπνου.
Τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας για το 2024 έδειξαν ότι τα άτομα που στερούνταν ύπνου με τον περισσότερο ύπνο τα Σαββατοκύριακα είδαν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου να μειώνεται κατά ένα πέμπτο, σε σύγκριση με εκείνους που κοιμούνταν λιγότερο τα Σαββατοκύριακα.
Ο συγγραφέας της μελέτης Yanjun Song, του Εθνικού Κέντρου Καρδιαγγειακών Νόσων, του Νοσοκομείου Fuwai, στο Πεκίνο της Κίνας, δήλωσε: «Ο επαρκής αντισταθμιστικός ύπνος συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η συσχέτιση γίνεται ακόμη πιο

Πύργος: 13χρονη κατήγγειλε τον πατέρα της για ξυλοδαρμό


Μία απίστευτη υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας στον Πύργο από πατέρα προς τα δίδυμα παιδιά του φέρνει στο φως η εφημερίδα «Πατρίς». Στις 27 Αυγούστου το «Χαμόγελο του Παιδιού» ειδοποιεί την αστυνομία καθώς στο παράρτημα της πόλης βρισκόταν ένα κορίτσι μόλις 13 ετών το οποίο κατήγγειλε κακοποιητική συμπεριφορά από τον πατέρα της.
Όταν οι αστυνομικοί μίλησαν στο κοριτσάκι δεν πίστευαν στα αυτιά τους με τα όσα τους περιέγραφε.
«Έχει κακοποιητική συμπεριφορά από τότε που ήμουν 8 ετών. Με βρίζει και με απειλεί. Πριν από λίγες ημέρες με χτύπησε με γροθιά στο πρόσωπο και εγώ λιποθύμησα».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, ο πατέρας είναι αυτός που έχει την επιμέλεια των παιδιών ενώ αμέσως μετά τις αποκαλύψεις του κοριτσιού ενημερώθηκε ο Αντεισαγγελέας Υπηρεσίας Ανηλίκων ο οποίος και έδωσε εντολή για προστατευτική φύλαξη του παιδιού ενώ διατάχθηκε και άμεση κοινωνική έρευνα.
Η υπόθεση είναι μία από τις δεκάδες υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας που καταγράφονται καθημερινά σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μίας μητέρας ενός ανήλικου παιδιού στη Λέσβο όπου

Αποκάλυψη: Τα μοιραία (πρώτα) λάθη στον Βαρνάβα


- Οι τρεις άγνωστοι παράγοντες που οδήγησαν στην πύρινη λαίλαπα της Βορειοανατολικής Αττικής - Η «λανθασμένη» εκτίμηση των πυροσβεστών - Γιατί έμεινε «κρυφή» η καταστροφή του πρώτου πυροσβεστικού οχήματος
Η µοιραία ασυνεννοησία µεταξύ ιδιωτών που διέθεταν στο σηµείο έναρξης της φωτιάς πενταπλό σύστηµα ιδιωτικής πυρόσβεσης
που ουδέποτε ενεργοποίησαν. Η λανθασµένη εκτίµηση – σύµφωνα µε αυτόπτες µάρτυρες – των πρώτων πυροσβεστών που υποτίµησαν τον κίνδυνο µεγέθυνσης και διεύρυνσης του πύρινου µετώπου από τα… αγριόχορτα και τις µικρές καλαµιές. Η καταστροφή του πρώτου πυροσβεστικού οχήµατος που έσπευσε επιτόπου και η οποία κρατήθηκε «κρυφή».
Αυτοί φαίνεται ότι ήταν τρεις άγνωστοι παράγοντες – όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» – που είχαν κύριο ρόλο στην έναρξη και στα πρώτα δεκάδες μέτρα της πορείας της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα που κατέκαψε πριν από 20 ημέρες περίπου 100.000 στρέμματα στη Βορειοανατολική Αττική. Μία πύρινη λαίλαπα που αποδίδεται (και) στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αλλά η οποία, όπως φαίνεται, θα μπορούσε να είχε αποτραπεί, αν δεν υπήρχαν

Διακοπές: Είδος πολυτελείας σε Ελλάδα και ΕΕ – Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat (γραφήματα)

Είδος πολυτελείας παραμένουν για μεγάλη μερίδα κόσμου οι διακοπές τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ΕΕ, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για τον μήνα Ιούλιο.
Συγκεκριμένα, η μέση τιμή για τα πακέτα διακοπών στην Ελλάδα αυξήθηκε 7,7% τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν έναντι αύξησης κατά 6,6% στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Στην ΕΕ, η τιμή των πακέτων διακοπών εσωτερικού αυξήθηκε κατά 11,1%, ενώ τα πακέτα διακοπών εξωτερικού σημείωσαν αύξηση 5,7%.
Οι διακοπές
Η τιμή των οργανωμένων διακοπών αυξάνεται σε ολόκληρη την ΕΕ από τον Αύγουστο του 2021. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης ξεπέρασε το 10% τους περισσότερους μήνες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022 και του 2023. Ειδικότερα, οι εγχώριες οργανωμένες διακοπές είδαν μια εκτίναξη των τιμών το 2023, με τον ετήσιο ρυθμό αύξησης να ξεπερνά το 20% για 7 μήνες το

Το κινητό μπαίνει υποχρεωτικά στην τσάντα, το μυαλό όμως μόνο εθελοντικά μένει στην τάξη

Οποιοσδήποτε έχει περάσει από σχολική τάξη γνωρίζει πολύ καλά ότι το εάν οι μαθητές θα προσέχουν στο μάθημα δεν εξαρτάται και τόσο από το εάν έχουν το κινητό στο χέρι ή όχι.
Δηλαδή, όσοι είμαστε των γενιών που δεν προλάβαμε τα κινητά τηλέφωνα στο σχολείο, δεν είναι και ότι κρεμόμασταν από τα χείλη του κάθε δασκάλου ή καθηγητή. Θυμόμαστε πολύ καλά πόσες ώρες η προσοχή μας μόνο στο μάθημα δεν ήταν ή τις επονομαζόμενες «ώρες του παιδιού» όταν στην έδρα ανέβαινε καθηγητής που με τον τρόπο που παρέδιδε η πιθανότητα να κεντρίσει το ενδιαφέρον οποιουδήποτε έμβιου όντος, πόσο μάλλον παιδιών ή εφήβων, ήταν απειροελάχιστη.
Πόσες ώρες τις περάσαμε με το να σκεφτόμαστε άσχετα πράγματα, να μουτζουρώνουμε χαρτιά – οι ταλαντούχοι να ζωγραφίζουν κιόλας -, να διαβάζουμε αθλητική εφημερίδα κάτω από το θρανίο ή περιοδικό μέσα στο τετράδιο ή απλώς να ανταλλάσσουμε μηνύματα γραπτά με τον διπλανό μας.
Και όλοι έχουμε να διηγηθούμε ιστορίες με τις επικά άσχετες απαντήσεις που μπορεί κατά καιρούς να δώσαμε σε έναν καθηγητή που έκανε το λάθος να μας ρωτήσει κάτι ενώ το μυαλό

Πολάκης: Καιρός για ριζικές αλλαγές στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Στη θέση του για αλλαγή γραμμής πλεύσης στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να επιμένει ο βουλευτης Χανίων, Παύλος Πολάκης, καθώς σε μεταμεσονύκτια ανάρτηση του ανέφερε πως «ήρθε ο καιρός για ριζικές αλλαγές στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ».
«Τώρα που τέλειωσε…» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης, αφήνοντας να εννοηθεί ο γάμος του Στέφανου Κασσελάκη με τον σύζυγο του, ο Χανιώτης βουλευτης ζητά «σκληρή και αποτελεσματική αντιπολίτευση».
Η ανάρτηση Πολάκη
Αντε καλο ξημερωμα.
Τωρα που τελειωσε ……..
Ηρθε ο:
-Καιρος για ριζικές αλλαγες στην ηγεσια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
-Καιρος για σκληρη και αποτελεσματικη αντιπολιτευση
-Καιρος να βαλουμε πλωρη να τους ριξουμε
-Καιρος για προγραμμα και σχεδιο αναταξης της κοινωνικης πλειοψηφίας σε συγκρουση με τη

Χρήστος Σπίρτζης: Μύδροι κατά της Επιτροπής Δεοντολογίας και του Κασσελάκη - Όλη η επιστολή


Επιστολή γεμάτη καταγγελίες για τον Στέφανο Κασσελάκη και στενούς του συνεργάτες απέστειλε προς την Επιτροπή Δεοντολογίας ο Χρήστος Σπίρτζης. Υπενθυμίζεται πως κατά του πρώην υπουργού προσέφυγαν 70 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, άπαντες θερμοί υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη. Ήδη η Επιτροπή Καταστατικού έχει επιπλήξει τον Χρήστο Σπίρτζη για μη συνεργασία μαζί της, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε ουσιαστικά πως ο πρώην υπουργός έχει θέσει εαυτόν εκτός κόμματος.
Ο Χρήστος Σπίρτζης με την επιστολή που απέστειλε την Πέμπτη ζητά από την Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ να εξετάσει τις καταγγελίες του, ώστε να απαντήσει εκ νέου μέχρι τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής.
Για ποια θέματα κατηγορεί τον Κασσελάκη και άλλα στελέχη
Ο πρώην υπουργός καταλογίζει στον Στέφανο Κασσελάκη ότι έχει επιλέξει την τακτική «εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν», πως διατυπώνει θέσεις ξένες με τις αρχές και τις θέσεις του κόμματος, αλλά και πως δημιουργεί θέματα που προκαλούν συνεχώς εσωστρέφεια

Πανελλήνιες 2024: Πότε μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις οι υποψήφιοι που «αμφισβητούν» τους βαθμούς τους


Τη δυνατότητα να δουν τα γραπτά τους στις πανελλαδικές του 2024 θα έχουν οι μαθητές που πήραν μέρος στις εξετάσεις, αρκεί να καταθέσουν τις σχετικές αιτήσεις και να πληρώσουν παράβολα από 50 έως 80 ευρώ.
Η επίδειξη των γραπτών δοκιμίων των πανελλαδικών εξετάσεων προβλέπεται στο άρθρο 23 του Ν.3748/2009 και οι αιτήσεις των υποψηφίων οι οποίοι επιθυμούν να λάβουν γνώση των γραπτών τους υποβάλλονται από τους ίδιους ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους, κάθε χρόνο, αποκλειστικά το μήνα Σεπτέμβριο του έτους κατά το οποίο οι υποψήφιοι πήραν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις, στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία υπάγεται το σχολείο όπου κοινοποιήθηκαν οι βαθμοί των μαθημάτων που εξετάστηκαν οι εν λόγω υποψήφιοι.
Τα παράβολα
Μαζί με την αίτηση συνυποβάλλεται σχετικό παράβολο, το οποίο υποχρεωτικά εκδίδεται ηλεκτρονικά από την εφαρμογή e-Παράβολο, στην κατηγορία «Επίδειξη γραπτών δοκιμίων Πανελλαδικών Εξετάσεων» και κωδικό παραβόλου «1389», ποσού 50 (πενήντα) ευρώ, για την επίδειξη έως τριών (3) γραπτών δοκιμίων και κωδικό «1390», ποσού 80 (ογδόντα) ευρώ, για την επίδειξη περισσοτέρων των τριών (3) γραπτών δοκιμίων. Οι υποψήφιοι λαμβάνουν γνώση

Βραδινό Drift και χρονομέτρηση το Σάββατο στην πίστα “San Nicolas”: Θέαμα για τους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού

ΑΛΑΚ: Αγώνας Drift και ατομικής χρονομέτρησης με 45 συμμετοχές
Θέαμα και συγκινήσεις υπόσχεται στους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού ο βραδινός αγώνας Drift και ατομικής χρονομέτρησης που θα διοργανώσει η Αγωνιστική Λέσχη Αυτοκινήτου Καλαμάτας στην πίστα καρτ “San Nicolas” στην Δυτική Παραλία. Μετά την πετυχημένη διοργάνωση της 3ης Αυγούστου, οι φίλοι του μηχανοκίνητου αθλητισμού θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ακόμη σπουδαίο αγώνα ο οποίος θα γίνει αύριο Σάββατο 31 Αυγούστου, στις 6 μ.μ. επίσης στην πίστα καρτ “San Nicolas” στη Δυτική Παραλία. Ο αγώνας θα διεξαχθεί με 45 συμμετοχές. Η αρχή θα γίνει με τα χρονομετρημένα στις 5 μ.μ. και θα ακολουθήσει το υπερθέαμα του Drift. Θα υπάρχει γενική είσοδος 5 ευρώ ενώ ο αγώνας θα γίνει υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Παράλληλα οι φίλοι του μηχανοκίνητου αθλητισμού στη Μεσσηνία και όχι μόνο μπορούν να ετοιμάζονται για το μεγάλο ραντεβού με τον τρίτο αγώνα του Πανελληνίου Κυπέλλου Ράλλυ

Νοσοκομείο Κυπαρισσίας: Ενισχύεται με μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό


ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΜΕ ΜΟΝΙΜΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Ορκίστηκαν και ανέλαβαν υπηρεσία στην Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας ως μόνιμο προσωπικό 2 νοσηλευτές της κατηγορίας ΤΕ του κλάδου Νοσηλευτικής και εκκρεμεί η ορκωμοσία ακόμα 2 νοσηλευτών μετά την ολοκλήρωση των προσλήψεων από την προκήρυξη 7Κ/2022.
Επίσης αναμένεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης τεσσάρων ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών, που στο σύνολό τους θα ενισχύσουν περαιτέρω τη νοσηλευτική υπηρεσία του Νοσοκομείο μας.
Οι νοσηλευτές αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες, πάνω στον οποίο στηρίζεται κάθε σύστημα υγείας, είναι κοντά στον άνθρωπο κάθε στιγμή για όλο το 24ωρο, κοντά στον πόνο, τη σωματική και ψυχική ασθένεια.
Ο Διοικητής Δημήτριος Λαμπρόπουλος καθώς και η Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας

Αντίδραση περιφερειακών συμβούλων της «Νέας Πελοποννήσου»

Το σύνολο των παρατάξεων της Μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου ζήτησε την αναβολή του θέματος που αφορούσε την έκφραση γνώμης επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου (ΕΧΠ) για τον Τουρισμό, στη σημερινή 7η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας.
Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης αιτήθηκαν η συζήτηση αυτού του πολύ σημαντικού θέματος για την ανάπτυξη της Περιφέρειας μας και την στρατηγική κατεύθυνση του Τουρισμού, να γίνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο προκειμένου να πραγματοποιηθεί παρουσίαση της μελέτης και ενημέρωση όλων των μελών του Ανωτάτου Συλλογικού Οργάνου της Αιρετής Περιφέρειας.
Οι εκπρόσωποι της παράταξης της πλειοψηφίας αρνήθηκαν τη συζήτηση του θέματος της ΣΜΠΕ στο Περιφερειακό Συμβούλιο, επικαλούμενοι διάφορες προφάσεις, δίνοντας έμφαση στην «ταχύτητα» που έπρεπε να παρθεί η απόφαση, αν και γνώριζαν ότι λόγω της σημαντικότητας του θέματος το Υπουργείο είχε επιμηκύνει την προθεσμία μέχρι 15

“Έκτακτο προσωπικό στα Δασαρχεία μετά τις πυρκαγιές”

Ερώτηση στην Βουλή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη και τον Υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, κατέθεσαν ο Πρόεδρος της Κ.Ο. της “Νέας Αριστεράς” Αλέξης Χαρίτσης και σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματοςμε αφορμή τις προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) σε Δασαρχεία της χώρας, κατόπιν των φετινών καταστρεπτικών πυρκαγιών.
Όπως αναφέρει στο κείμενο της ερώτησης ο Πρόεδρος και οι βουλευτές της “Νέας Αριστεράς” «…συνιστά πρόκληση την ώρα που ακόμη είναι ζεστές οι στάχτες των πυρκαγιών της Αττικής το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ανακοινώνει προσλήψεις προσωπικού σε δασαρχεία της χώρας (14 ατόμων στο Δασαρχείο Καλαμάτας, 2 ατόμων στο Δασαρχείο Χαλκίδας, 23 ατόμων στο Δασαρχείο Θηβών, 13 ατόμων στο Δασαρχείο Αταλάντης και 3 ατόμων στο Δασαρχείο Βόλου) με αντικείμενο την πραγματοποίηση εργασιών, όπως μεταξύ άλλων οι καθαρισμοί των δασών και δασικών εκτάσεων και η συντήρηση του δασικού οδικού

Παραίτηση «βόμβα» από κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ της Πελοπόννήσου-"Δεν υπάρχει η ΝΔ του Εθνάρχη" αφήνοντας αιχμές

Σαν «βόμβα» έσκασε στη ΝΔ η απόφαση του πρώην γραμματέα Οργανωτικού του κόμματος και μέλους της Πολιτικής Επιτροπής – επί προεδρίας Αντώνη Σαμαρά – Κωνσταντίνου Κόλλια, να ζητήσει με επιστολή του προς την γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Μαρία Συρεγγέλα, τη διαγραφή του από το μητρώο των μελών της «γαλάζιας» παράταξης.
«Παρακαλώ, όπως διαγραφώ από το αρχείο μελών της ΝΔ», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, με ένα λιτό mail προς την Μαρία Συρεγγέλα, το οποίο και δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Facebook, γράφοντας χαρακτηριστικά «Ένας κύκλος έκλεισε σήμερα…», χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις
Και παρότι ο κ. Κόλλιας δεν δημοσιοποίησε τους λόγους της πρωτόγνωρης για τα χρονικά του κυβερνώντος κόμματος απόφασής του να ζητά εγγράφως τη διαγραφή του από το μητρώο μελών της ΝΔ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σχόλια που έγιναν κάτω από την ανάρτηση του πρώην γραμματέα Οργανωτικού από κομματικά στελέχη, φίλους και

Σιδηρόκαστρο: Ψήφισμα της Δημόσιας Συνέλευσης προς τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας

Ψήφισμα της Δημόσιας Συνέλευσης της Δημοτικής Κοινότητας Σιδηροκάστρου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12 Αυγούστου, παραδόθηκε στον αντιδήμαρχο Σωτήριο Μπακούρο, για τη Δημοτική Αρχή και το δήμαρχο Τριφυλίας, με κυρίαρχο ζήτημα την παραχώρηση της κλειστής αίθουσας του τέως Δημαρχείου Αυλώνος στο Σιδηρόκαστρο για πολιτιστική χρήση.
Στο ψήφισμα αναγράφεται: 
«Σε δημόσια συγκέντρωση ήρθαν οι κάτοικοι τη Δευτέρα 12 Αυγούστου και ώρα 20.15, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου Αθαν. Κυριαζή, με παρόντα 98 άτομα, βάσει της σχετικής κατάστασης ονομάτων που υπάρχει στα πρακτικά. Πρόεδρος της συνέλευσης εκλέχθηκε δια βοής ο Γεώργιος Κασίμης και γραμματέας η κα Πανουσοπούλου Δώρα. Παρόντες και οι τρεις σύλλογοι: 
1) Σύνδεσμος Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας δια της προέδρου Λιακάκη Μαρίας, 
2) Σύλλογος Γυναικών “Εστία” δια της προέδρου Πανουσοπούλου Δώρας, 
3) Εξωραϊστικός Λαογραφικός Σύλλογος “Δημοσθένης Κάκκαβας” δια του γενικού γραμματέα Κακκάση Κανέλλου. 
Στην αρχή της συζήτησης το λόγο είχε ο πρόεδρος της Κοινότητας, που παρουσίασε και

Μίλερ (ΕΚΤ): Ολο και πιο πιθανή μία νέα μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι όλο και πιο πιθανό να μειώσει ξανά τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο, αλλά το τι θα συμβεί μετά από αυτό είναι λιγότερο βέβαιο, δήλωσε ο Εσθονός κεντρικός τραπεζίτης, Μάντις Μίλερ.
«Μπορούμε να είμαστε όλο και πιο σίγουροι ότι τον Σεπτέμβριο θα μπορέσουμε να μειώσουμε τα επιτόκια», δήλωσε στο Bloomberg, επικαλούμενος τη βραδύτερη αύξηση των μισθών και άλλα στοιχεία που έχουν εξελιχθεί σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ.
Με τον πληθωρισμό να επιβραδύνεται και την οικονομική δυναμική να παραπαίει, αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν σηματοδοτήσει νέα μείωση επιτοκίων στις 12 Σεπτεμβρίου. Τον Αύγουστο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, από 2,6% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της Eurostat.
Παρόλα αυτά, ορισμένα στελέχη της ΕΚΤ προειδοποιούν ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει. Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Ιζαμπελ Σνάμπελ, δήλωσε νωρίτερα

Νίκος Παππάς στο ΟΡΕΝ: Έχει να προσφέρει πολλά ο Πολάκης - Είναι μικρός ο Τσίπρας για να συνταξιοδοτηθεί

Στις εξελίξεις εντός ΣΥΡΙΖΑ και στα πρόσωπα του κόμματος που βρίσκονται στο προσκήνιο αυτήν την περίοδο αναφέρθηκε ο Νίκος Παππάς με τηλεοπτική του συνέντευξη.

Ο νέος επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις του στο OPEN τόνισε ότι το κόμμα «θα ανακάμψει από την εικόνα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή διότι έχει ένα οπλοστάσιο που μένει αναξιοποίητο».
«Στις αρχές του χρόνου είχαμε πάλι μία αναταραχή και χαμηλές δημοκοπικές πτήσεις. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου αποφασίσαμε να μη βάλουμε σε δοκιμασία τον κόσμο που μας παρακολουθεί και τα μέλη μας και υπήρξε μία πορεία ανάκαμψης που έφερε ένα καλό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές», σημείωσε ο Νίκος Παππάς.
«Οι καταγεγραμμένες προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να κινήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη», τόνισε ο επίσης ο Νίκος Παππάς και συμπλήρωσε ότι «υπάρχει ευρεία πλειοψηφία στη βάση που θέλει να πάμε μπροστά».
Νίκος Παππάς: Ρωτήστε τον Πολάκη αν θα καταθέσει πρόταση μομφής
«Έχουμε μπροστά μας κρίσιμες μάχες. Χρειάζεται οργανωμένη εξωστρέφεια», ανέφερε ακόμα ο κ. Παππάς και πρόσθεσε στη συνέχεια «Να ρωτήσετε τον Πολάκη αν σκοπεύει να καταθέσει

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Μάχη του Τάνενμπεργκ: Οι Γερμανοί αποδεκατίζουν τους Ρώσους και παίρνουν ρεβάνς 500 χρόνια μετά


Τάνενμπεργκ,30 Αυγούστου του 1914. Η Ρωσία σχεδόν σβήνει από τον στρατιωτικό χάρτη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από τους πρώτους κιόλας μήνες.
Η Ιστορία επαναλαμβάνεται - λένε - κι όποιος δεν την μελετάει, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσεις, λένε επίσης…
Ήταν 10 Ιουλίου του 1410 και οι μέχρι τότε ανίκητοι Τεύτονες Ιππότες (αρχαίο γερμανικό φύλο) αποδεκατίστηκαν από τις συνασπισμένες δυνάμεις Πολωνών, Λιθουανών, Ούγγρων και Τσέχων στο Τάνενμπεργκ, στη διάρκεια του Πολωνο-Λιθουανο-Τευτονικού πολέμου. Το μεγαλύτερο τμήμα της ηγεσίας του τάγματος των Τευτόνων εξοντώθηκε ή αιχμαλωτίστηκε. Οι Ιππότες δεν κατάφεραν να ανακάμψουν και το οικονομικό βάρος των πολεμικών αποζημιώσεων οδήγησε σε εσωτερικές έριδες και οικονομική παρακμή στα εδάφη που έλεγχαν. Η μάχη άλλαξε την ισορροπία ισχύος στην ανατολική Ευρώπη!
Στις 30 Αυγούστου του 1914, περίπου στην ίδια τοποθεσία, (Αρχικά η μάχη ονομάζονταν Μάχη του Άλλενσταϊν, αφού εκεί είχε διαδραματιστεί. Ο γερμανός στρατάρχης Χίντενμπουργκ, όμως, τη μετονόμασε για προπαγανδιστικούς λόγους σε Μάχη του Τάνενμπεργκ) έλαβε χώρα άλλη μια σύγκρουση μεταξύ Σλάβων και Γερμανών. Αντιμέτωποι ήταν ο στρατός της

Περάστε από την Εφορία για τα αναδρομικά!


Μηνύματα σε χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με τα οποία τους καλεί να σπεύσουν και να δηλώσουν αναδρομικές αποδοχές.
Πρόκειται για τα αναδρομικά που εισέπραξαν το 2023 και αφορούσαν στο έτος 2022, για τα οποία η ΑΑΔΕ άνοιξε από χθες την ειδική εφαρμογή, την οποία θα πρέπει να επισκεφθούν οι υπόχρεοι.
Σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχει η ΑΑΔΕ, μέσω της εφαρμογής οι εν λόγω φορολογούμενοι οφείλουν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος έως και την 31η Δεκεμβρίου 2024 με την οποία θα δηλώσουν τα αναδρομικά που εισέπραξαν το 2023, αλλά δεν τα είχαν συμπεριλάβει στην αρχική δήλωση που υπέβαλαν φέτος.
Ο υπόχρεος θα μπει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και θα επιλέξει το έτος στο οποίο ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε. Στη συνέχεια η ΑΑΔΕ, θα προσθέσει τα αναδρομικά στα εισοδήματα που είχαν δηλωθεί για το έτος 2023 και θα προβεί σε νέα

Πότε θα εφαρμοστεί το σύστημα επιστροφής πλαστικών και μεταλλικών μπουκαλιών: Τι εγγύηση θα πληρώνει ο καταναλωτής


Αναβολή και επίσημα για το τέλος του 2025 παίρνει το σύστημα εγγυοδοσίας για την επιστροφή πλαστικών φιαλών και μεταλλικών περιεκτών αναψυκτικών και άλλων ροφημάτων έως και 3 λίτρων με το σχέδιο νόμου, το οποίο ανάρτησε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων.
Αρχικός στόχος του υπουργείου ήταν το σύστημα επιστροφής – εγγύησης (Deposit Return Scheme-DRS) να εφαρμοστεί από το 2022, αλλά στην πορεία και ύστερα από συνεχείς παρατάσεις της προθεσμίας, τελικώς «πάγωσε» καθώς η προηγούμενη διάταξη αποδείχτηκε ουσιαστικά μη εφαρμόσιμη αφού μεταξύ άλλων προέβλεπε περισσότερα του ενός συστήματα DRS.
Με την προτεινόμενη ρύθμιση ορίζεται ότι το σύστημα εγγυοδοσίας θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου 2025, ενώ προβλέπεται η ύπαρξη ενός ενιαίου πανελλαδικού συστήματος στη χώρα.
Η δεύτερη βασική αλλαγή, είναι ότι από το σύστημα εγγυοδοσίας εξαιρείται τελικώς το γυαλί με τη ρύθμιση να αφορά μόνο πλαστικό και αλουμίνιο και όχι τις γυάλινες φιάλες, καθώς όπως

Σαν σήμερα 30/8, Ναι, Μόσχα εκεί; Εδώ Ουάσιγκντον: «Η γρήγορη καφέ αλεπόύ πήδηξε πάνω από το τεμπελόσκυλο»! Και ουδείς κατάλαβε


Ήταν μια μέρα σαν σήμερα 30 Αυγούστου του 1963, όταν ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά το Κόκκινο Τηλέφωνο· η απ’ ευθείας τηλεφωνική γραμμή και επίσημα γνωστή στις Ηνωμένες Πολιτείες ως Σύνδεσμος Άμεσης Επικοινωνίας Ουάσιγκτον–Μόσχας.
Τι είναι το Κόκκινο Τηλέφωνο; Ένα σύστημα που επιτρέπει την άμεση επικοινωνία μεταξύ των ηγετών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας (τότε Σοβιετικής Ένωσης).
Σε πολυάριθμα βιβλία, ταινίες, βιντεοπαιχνίδια κ.λπ., η θρυλική ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας αντιπροσωπεύεται από ένα κόκκινο τηλέφωνο· ούτε τηλέφωνο υπήρξε ποτέ και συνεπώς ούτε το χρώμα του ήταν κόκκινο.
Η πρώτη εφαρμογή επικοινωνίας που χρησιμοποιήθηκε ήταν Τηλέτυπο και με τα χρόνια η εξέλιξή της τεχνολογίας την αντικατέστησαν με Φαξ, το 1986. Από το 2008, η γραμμή επικοινωνίας Μόσχας -Ουάσιγκτον είναι μια ασφαλής σύνδεση υπολογιστή μέσω της οποίας ανταλλάσσονται e-mail.
Ο πρώτος που σκέφτηκε την άμεση σύνδεση Ουάσιγκντον – Μόσχας ήταν ο καθηγητής του

Ρεύμα: Επιδοτήσεις στους λογαριασμούς και τον Σεπτέμβριο - Τι είπε ο Θ. Σκυλακάκης

Eπιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και τον Σεπτέμβριο προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης.
Μιλώντας στον realfm 97,8, ο υπουργος σημείωσε πως υπάρχουν «οι πόροι από τη φορολογία και εξετάζεται η επιδότηση και τον Σεπτέμβριο μέχρι να υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών. Περιμένουμε να δούμε και τις τελικές τιμές που θα δώσουν οι πάροχοι».
«Είμαι πιο κοντά να πάμε σε επιδότηση. Δεν θεωρούμε ότι η τιμή που διαμορφώθηκε τον Αύγουστο βγαίνει για τα νοικοκυριά χωρίς μια μικρή ενίσχυση», πρόσθεσε.
Η χονδρική τιμή του ρεύματος πλησιάζει τα 200 ευρώ ανά MWh, σημειώνοντας νέο ρεκόρ μέσα στους τελευταίους 18 μήνες, ιδιαίτερα μετά την ενεργειακή κρίση. Παρόμοιες τιμές είχαν παρατηρηθεί τους πρώτους δύο μήνες του 2023, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 186 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο και στα 153 ευρώ/MWh τον Φεβρουάριο. Στη συνέχεια, η τιμή

ΑΑΔΕ: Ποιοι μπορούν να υποβάλουν μέχρι το τέλος του έτους τροποιητικές δηλώσεις χωρίς πρόστιμα

Τη δυνατότητα να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις στην εφορία για εισοδήματα ή αναδρομικά μέχρι τέλος του έτους χωρίς πρόστιμα έχουν οι φορολογούμενοι.
Εως τα τέλη του 2024 μπορούν να υποβληθούν τροποποιητικές δηλώσεις για τα αναδρομικά ποσά μισθών και συντάξεων, οι δηλώσεις από κληρονόμους για τα εισοδήματα που απέκτησαν οι φορολογούμενοι που απεβίωσαν καθώς οι φορολογικές δηλώσεις από όσους μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό. Χθες η ΑΑΔΕ άνοιξε την πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων για αναδρομικά μισθών και συντάξεων του 2022.
Ειδικά οι συνταξιούχοι έχουν τη δυνατότητα έπειτα από αίτηση στην ΑΑΔΕ να εξοφλήσουν τις οφειλές από τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από τροποποιητικές δηλώσεις για τα αναδρομικά ποσά συντάξεων προηγουμένων ετών είτε εφάπαξ είτε σε 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση. Τα αναδρομικά αφορούν κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους, έπειτα από δικαστικές αποφάσεις ή μη, αλλά και αμοιβές από απογευματινά ιατρεία του ΕΣΥ και επιδόματα ανεργίας τα οποία κατεβλήθησαν σε χρόνο μεταγενέστερο του έτους στο οποίο ανάγονται. Με τις τροποποιητικές δηλώσεις οι φορολογούμενοι θα

Εφημερίες ΕΣΥ: Όσα αλλάζουν – Το νέο σύστημα που εξετάζει το υπουργείο Υγείας


Τις επόμενες 15 ημέρες αναμένεται ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης να ανακοινώσει το νέο σύστημα εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία. Οι αλλαγές σχεδιάζονται εδώ και καιρό, καθώς σήμερα η εικόνα που παρουσιάζουν τα δημόσια νοσοκομεία είναι αυτή των αναμονών και της ταλαιπωρίας των ασθενών, ειδικά τις ημέρες των εφημεριών.
Τα σενάρια για τις αλλαγές στις εφημερίες
Τα σενάρια που έχουν εξεταστεί είναι πολλά, ενώ και οι συσκέψεις είναι αλλεπάλληλες τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να καταλήξει σε ένα οριστικό σενάριο το οποίο θα εφαρμοστεί πιλοτικά το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos το υπουργείο Υγείας εξετάζει να εντάξει στις ομάδες νοσοκομείων που εφημερεύουν και κέντρα υγείας. Τα μεγάλα κέντρα υγείας της Αθήνας που διαθέτουν το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό, θα ενταχθούν σε κάθε ομάδα που εφημερεύει ώστε να μεταφέρονται εκεί τα πιο ήπια περιστατικά και οι περιπατητικοί ασθενείς.
Με τον τρόπο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στοχεύει να μειώσει την ροή των ασθενών

Διακοπές ρεύματος στην Τριφυλία

Διακοπές ρεύματος θα σημειωθούν τις επόμενες ημέρες σε αρκετές περιοχές της Τριφυλίας.
Συγκεκριμένα: 
Αύριο Σάββατο από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα στον Αγρίλη, από Α5 έως Α18 και από Α14 έως Αγία Μαρίνα. 
Από τις 8 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι στις περιοχές Λιθαρορίξι, Διπόταμα, Μπούκα, Αγρίλη και Βατόλακα.
Την Κυριακή από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα στις Γκορτσές Εξοχικού.
Τη Δευτέρα από τις 8 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι στις περιοχές Βρυσόμυλος, Αγία Σωτήρα

Εκπτώσεις: 6 στις 10 επιχειρήσεις είχαν χαμηλότερες πωλήσεις από πέρυσι

Περισσότερες από τις μισές εμπορικές επιχειρήσεις (57%) που συμμετείχαν στις εκπτώσεις κατέγραψαν χαμηλότερες πωλήσεις σε συγκριτικά με πέρυσι, σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα για τις θερινές εκπτώσεις του 2024 που πραγματοποίησε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).
Όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ σε ανακοίνωσή της: «Όπως συνάγεται από τα αποτελέσματα της έρευνας, διαφαίνεται ένας προβληματισμός για την πορεία της αγοράς. Είναι σαφές ότι οι εξελίξεις στο λιανικό εμπόριο θα εξαρτηθούν τόσο από την πορεία του πληθωρισμού όσο και από την άμβλυνση των γεωπολιτικών εντάσεων και συγκρούσεων, σε συνδυασμό βέβαια και με τις επιδόσεις της διεθνούς οικονομίας».
Ακόμη προστίθεται ότι οι θερινές εκπτώσεις του 2024 ολοκληρώθηκαν εν μέσω πολλαπλών αντιφάσεων. Η ανάκαμψη, τονίζει η ΕΣΕΕ, δεν φαίνεται να εδραιώνεται στην αγορά εξαιτίας της διατήρησης των ανοδικών πιέσεων στο λειτουργικό κόστος και στις φορολογικές υποχρεώσεις. Παράλληλα, η σωρευτικά διαβρωτική επίδραση του πληθωρισμού έχει συρρικνώσει το διαθέσιμο εισόδημα, καθιστώντας τους καταναλωτές ιδιαίτερα επιφυλακτικούς,

Τα αποτελέσματα της δημογραφικής κρίσης στην Πελοπόννησο: Η έλλειψη παιδιών κλείνει 34 σχολεία

Τα αποτελέσματα της δημογραφικής κρίσης αποτυπώνονται στην έλλειψη μαθητών που οδηγεί σε κλείσιμο νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων σε όλη την Πελοπόννησο.
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αναστέλλεται η λειτουργία 34 σχολείων, εκ των οποίων 21 νηπιαγωγεία και 13 δημοτικά, συμπεριλαμβανομένων δύο ειδικών σχολείων, όπως αναφέρεται στην απόφαση του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης, Δημήτρη Οικονομόπουλου. 
Στη Μεσσηνία κλείνουν λόγω μηδενικών εγγραφών τα δημοτικά σχολεία Πύργου Τριφυλίας, Καλλιθέας και Τρίκορφου. Κλείνουν επίσης τα νηπιαγωγεία Λογγάς (λόγω έλλειψης μαθητών) το Ειδικό Φιλιατρών (μηδενικές εγγραφές) και Πύργου Τριφυλίας (μηδενικές εγγραφές)

Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας στις άγονες περιοχές τύπου Β- Κοροιδία η απουσία για άγονο Α΄όπως της Καλαμάτας

Ένταξη της Κυπαρισσίας στην κατηγορία των «άγονων και προβληματικών περιοχών Β’ κατηγορίας» προβλέπει νέα ΚΥΑ του υπουργείου Υγείας που μόλις υπογράφηκε και αναμένεται σύντομα να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ. Ουσιαστικά ήταν σε αυτό το καθεστώς αλλά τώρα κατοχυρώνεται τυπικά.
Όμως τα ερωτηματικά παραμένουν. Το θετικό αφοράτην παροχή επιπλέον κινήτρων προς ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το διαχρονικό πρόβλημα με τις άγονες προκηρύξεις θέσεων σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, φαινόμενο το οποίο πλήττει έντονα και το νοσοκομείο της Κυπαρισσίας.
Ωστόσο δεν εντάσσεται σε κατηγορία Α' με αυξημένα κίνητα όπως της Καλαμάτας.
Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται, στις περιοχές όπου διαπιστώνεται η κήρυξη διαδοχικών άγονων προσκλήσεων, τότε η περιοχή θα εντάσσεται στις «άγονες και προβληματικές περιοχές» τύπου Α’ ή Β’ ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος και έτσι θα

Γ’ Εθνική: Πόσες ομάδες υποβιβάζονται φέτος, αλλαγές τη νέα σεζόν

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, οι οποίες θα ισχύσουν από τη σεζόν 2025-26. Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (28/8), αποφασίστηκε ότι η Γ’ Εθνική θα διεξάγεται πλέον σε 6 ομίλους των 12 ομάδων, μια μορφή που φέρνει μεγαλύτερο ανταγωνισμό αλλά και αυξημένη πίεση για τις ομάδες.
Μια από τις πιο κρίσιμες αποφάσεις που λήφθηκαν αφορά τον αριθμό των ομάδων που θα υποβιβάζονται. Σύμφωνα με τη νέα μορφή του πρωταθλήματος, από κάθε όμιλο θα υποβιβάζονται τρεις ομάδες, κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει έντονη μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού.
Όσον αφορά τη φετινή σεζόν, η Επιτροπή ξεκαθάρισε τις λεπτομέρειες για τον αριθμό των ομάδων που θα υποβιβαστούν. Συγκεκριμένα, στους ομίλους που περιλαμβάνουν 18 ομάδες (1ος και 2ος όμιλος), θα υποβιβαστούν επτά ομάδες, όπως ακριβώς προβλέπεται στην

Eurostat: Στο 3,1% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο - Στο 2,2% μειώθηκε στην Ευρωζώνη

Στο 3,1% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σε ετήσια βάση τον Αύγουστο από 3% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat, ενώ στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 2,2% από 2,6%, αντίστοιχα.
Η Ελλάδα είχε τον Αύγουστο τον πέμπτο υψηλότερο πληθωρισμό μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης μετά το Βέλγιο (4,5%), την Εσθονία (3,4%), την Ολλανδία (3,3%) και τη Σλοβακία (3,2%).
Επιτάχυνση στις τιμές τροφίμων και ενέργειας
Στην Ελλάδα, αυξήθηκαν ταχύτερα από τον Ιούλιο οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας. Συγκεκριμένα, οι τιμές των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού αυξήθηκαν 1,8% έναντι αύξησης 1,4% τον προηγούμενο μήνα και οι τιμές της ενέργειας κατά 2,4% έναντι αύξησης 1,4%, αντίστοιχα.
Αύξηση 4,7% στις τιμές υπηρεσιών
Οι τιμές των υπηρεσιών εξακολουθούν να αποτελούν το μεγαλύτερο βάρος για τον πληθωρισμό, παρά τη μικρή επιβράδυνσή τους στο 4,7% από 5% τον Ιούλιο. Σημειωτέον ότι

Πυρά από τον αδερφό του Κασσελάκη σε Φαραντούρη με αιχμές για Τσίπρα: Ο Στέφανος έμπλεξε με «λάκκο φιδιών»


Ο αδελφός του Στέφανου Κασσελάκη, Στέλιος, έδωσε τη δική του απάντηση στο Νικόλα Φαραντούρη με αφορμή τη δήλωσή του σε τηλεοπτικό σταθμό, πως «οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να εκτονώσουν την κρίση».
Παράλληλα τον κάλεσε να συμπορευθεί με τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ που έχει ψηφίσει 3 φορές τον Κασσελάκη «πριν πάτε όλοι στον πάτο» ενώ έκανε ειδική αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα ως υπονομευτή του αδερφού του γράφοντας χαρακτηριστικά: «Πώς θα ξανακάνετε εκλογές; Με τι χρήματα; Ας βάλει το χέρι στη τσέπη ο Κος Τσίπρας και η Κα Γεροβασίλη που συνεχώς υπονόμευαν τον Στέφανο όπως και αποδέχθηκε έμπρακτα στο Συνέδριο».
Σημείωσε επίσης ότι όσα γίνονται τον «λυπούν και για άλλη μια φορά επιβεβαιώνουν γιατί εγώ αλλά και ο πιο πολύς κόσμος απεχθάνεται τους πολιτικούς και εδώ αλλά και στο εξωτερικό. Είναι ένα επάγγελμα υποχθόνιο. Με φίδια. Φοβάμαι ότι έμπλεξε ο αδελφός μου με ενα “sneak pit” στη πολιτική».
Η ανάρτηση του Στέλιου Κασσελάκη
«Αγαπητέ Νικόλα, με βάση αυτά που είχαμε συζητήσει το Μάιο στο Χούστον, θα σου κάνω

ΑΑΔΕ: Νέες διαδικασίες για οχήματα στις Υπηρεσίες Φορολογικής Εξυπηρέτησης


Με νέες διαδικασίες εμπλουτίζονται οι Υπηρεσίες Φορολογικής Εξυπηρέτησης, όπου οι φορολογούμενοι εξυπηρετούνται πλέον και για τα οχήματά τους, σύμφωνα με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή.
Ειδικότερα, στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η χρήση ψηφιακών μέσων, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στις Υπηρεσίες Φορολογικής Εξυπηρέτησης, για την:
* έκδοση βεβαίωσης περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας οχημάτων
* χορήγηση άδειας προσωρινής κυκλοφορίας οχημάτων (Μ)
Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω αρμοδιότητες εξακολουθούν να ασκούνται παράλληλα και από το Κέντρο Φορολογικών Διαδικασιών και Εξυπηρέτησης (ΚΕΦΟΔΕ).
Υπενθυμίζουμε ότι στις Υπηρεσίες Φορολογικής Εξυπηρέτησης παρέχονται επίσης υπηρεσίες:
* παραλαβής κλειδαρίθμου και ΑΦΜ (για τις περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι επιλέγουν

Η ΕΛΣΤΑΤ «έχασε» πάλι 400.000 ανέργους!


Απίστευτες διαφορές στην καταγραφή των ανέργων από την ΕΛΣΤΑΤ και τη ΔΥΠΑ, καταγράφονται, καθώς Ελληνικής Στατιστική Αρχή καταγράφει μόνο τους μισούς από τους εγγεγραμμένους ανέργους στον πρώην ΟΑΕΔ.
Έτσι, εμφανίζεται να μειώνεται το ποσοστό της ανεργίας σε μονοψήφιο ποσοστό και να πανηγυρίζει το υπουργείο Εργασίας και συνολικά η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο του 2024 ανήλθε σε 9,9%, έναντι 11,1% τον Ιούλιο του 2023 και 9,5% τον Ιούνιο του 2024.
Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.229.548 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 26.303 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023 (0,6%) και μείωση κατά 46.286 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2024 (-1,1%).
Οι άνεργοι ανήλθαν σε 465.167 άτομα σημειώνοντας μείωση κατά 62.204 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023 (-11,8%) και αύξηση κατά 16.728 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2024 (3,7%).
Τα άτομα κάτω των 75 ετών που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός

ΔΑΟΚ Τριφυλίας: Άδειες νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το έτος 2025

Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας ανακοινώνεται ότι:
Σύμφωνα με την Υ.Α. 916/102034/08-04-2024 (ΦΕΚ 2181B’/9-4-2024) κατά το έτος 2025 θα χορηγηθούν άδειες νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, που αντιστοιχούν στο 1% του συνόλου των αμπελουργικών εκτάσεων της χώρας σύμφωνα με την απογραφή που αναφέρεται στις φυτεμένες εκτάσεις την 31η Ιουλίου του 2024.
Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν άδειες νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, πρέπει να υποβάλουν αίτηση-υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρονικά από την 1η Σεπτεμβρίου 2024 μέχρι και την 20η Σεπτεμβρίου 2024, μέσω της ιστοσελίδας του ΥπΑΑΤ στην διαδρομή [Ψηφιακές Υπηρεσίες – (Οίνος–Αμπέλι) – Αίτηση Αδειών Φύτευσης Αμπέλου – Χορήγηση Αδειών Φύτευσης Αμπέλου έτους 2025 – Σύνδεση] και με τηλεφωνική υποστήριξη στο τετραψήφιο τηλέφωνο 1540.
Η αίτηση είναι αποδεκτή όταν σ’ αυτή επισυνάπτονται ηλεκτρονικά όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ικανοποίηση του κριτηρίου επιλεξιμότητας. Στην περίπτωση που δεν επισυνάπτονται δικαιολογητικά που αφορούν κριτήρια προτεραιότητας, η αίτηση είναι

Εξοργισμένοι οι αλιείς Τριφυλίας- Μεσσηνία με το νέο φόρο στις βάρκες, από 100 έως 200 ευρώ ετησίως

Ότι κινείται (και δεν κινείται) φορολογείται από αυτή την κυβέρνηση.
Έτσι φόρο επέβαλε το Υπουργείο Οικονομικών σε όλα τα ερασιτεχνικά σκάφη αλιείας. Η υποχρέωση αυτή ισχύει και για φορολογούμενους φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ιδιωτικά ερασιτεχνικά σκάφη αναψυχής (απλές βάρκες, φουσκωτά, ταχύπλοα κ.λ.π.).
Όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ, την υποχρέωση να πληρώσουν φόρο πλοίων β’ κατηγορίας, από 100 έως 200 ευρώ, έχουν περίπου 100.000 ιδιοκτήτες ερασιτεχνικών σκαφών αναψυχής μικρού και μεσαίου μεγέθους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 27/1975.
Ο φόρος έχει αναδρομική ισχύ από το 2023, με αποτέλεσμα αθροιστικά και για το 2024, οι ιδιοκτήτες μικρών σκαφών (έως 7 μέτρα) να οφείλουν 200 ευρώ.
Πρόκειται για την εφαρμογή του νόμου 27/1975, φόρος πλοίων Β’ κατηγορίας, σύμφωνα με το

Εκδηλώσεις από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στην Κυπαρισσία

Το 2ο Διεθνές Συνέδριο, Θερινό Σχολείο και Πολιτιστικό Πρόγραμμα διοργανώνεται από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο, τον Δήμο Τριφυλίας και τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κυπαρισσίας (ΜΕΣΚ).
Θα πραγματοποιηθεί στην Κυπαρισσία, στην αίθουσα «Αλέκος Παπαδόπουλος», από σήμερα μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου με προβολές ταινιών και δημόσιες ομιλίες ανοιχτές στο κοινό.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Κεν Μακ Μάλλεν προβολές ταινιών: 31 Αυγούστου 19:30 «Όχι: μια πράξη αντίστασης». 1 Σεπτεμβρίου 19:30 «Ζήνα». 3 Σεπτεμβρίου 19:30 «Βέλα του χρόνου». 4 Σεπτεμβρίου 19:30 «Στιγμές με τον Mujica». 5 Σεπτεμβρίου 19:30 «Ghost Dance». 6 Σεπτεμβρίου 19:30 «Hamlet Within».
Αλεξάντερ Σμολιάνσκι και Ευγένιος Τσίμπαλ προβολές ταινιών: 29 Αυγούστυ 19:30 «Oscar». 30 Αυγούστου και 2 Σεπτεμβρίου 19:30 «Σε αναζήτηση του χαμένου παραδείσου».
Όλγα Κισσελέβα διεπιστημονική καλλιτέχνιδα και ιδρύτρια του εργαστηρίου «Τέχνη και

Μπαράζ διαρρήξεων στην περιοχή των Φιλιατρών

Μπαράζ διαρρήξεων σημειώθηκε χθες το πρωί στην περιοχή των Φιλιατρών, όπου άγνωστοι άνοιξαν τουλάχιστον 7 σπίτια ψάχνοντας για χρήματα και κοσμήματα.
Συγκεκριμένα διέρρηξαν 4 σπίτια στην περιοχή Γιόλακα και άλλα 3 στην Αγία Κυριακή ως επί το πλείστον εξοχικές κατοικίες, απ’ όπου οι ιδιοκτήτες τους έλειπαν ή απουσίαζαν για λίγη ώρα. Μάλιστα σε μία περίπτωση στην Αγία Κυριακή, οι ιδιοκτήτες έλειψαν μόλις για 2 ώρες, από τις 8.30 μέχρι τις 10.30 το πρωί και επιστρέφοντας βρήκαν το σπίτι τους ανοιγμένο και τα πάντα πεταμένα, ενώ την ίδια ώρα είχαν χτυπήσει ακόμη δύο γειτονικά σπίτια.
Οι διαρρήκτες -που όπως όλα δείχνουν έκαναν συντονισμένη επίθεση χθες στην περιοχή- κατάφεραν να μπουν στα σπίτια παραβιάζοντας πόρτες και παράθυρα, ενώ έδρασαν

Συνεχίζεται ο «Ψυχρός Πόλεμος» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Με τα μάτια στραμμένα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής πορεύονται οι διάφορες ομάδες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας η καθεμιά από αυτές να ενισχύσει τη θέση της ενόψει της -μάλλον αναπόφευκτης- νέας αναμέτρησης στις κάλπες, αλλά και να επιβάλει τις εξελίξεις που θεωρεί ότι τη συμφέρουν περισσότερο.
Μετά την καρατόμηση της Αθηνάς Λινού και την πίεση της Κουμουνδούρου προς αυτήν να παραδώσει την έδρα της (κάτι που δεν έγινε στην περίπτωση της διαγραφής του Παύλου Πολάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος…), οι 87 της εσωκομματικής αντιπολίτευσης μελετούν με προσοχή τις επομένες κινήσεις τους.
Στους κόλπους της μεγάλης αυτής ομάδας που πασχίζει να αλλάξει η ηγεσία του κόμματος, υπάρχει διχογνωμία για το αν, τελικά, ο Παύλος Πολάκης θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη στη συνεδρίαση της Κ.Ε., μετά την «επίθεση φιλίας» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον αψύ Σφακιανό και τη «θυσία» της Αθηνάς Λινού.
Εάν τελικά ο κ. Πολάκης προχωρήσει, οι 87 είναι βέβαιο ότι θα υποστηρίξουν την πρόταση, όχι όμως και την υποψηφιότητα Πολάκη. Αν, όμως, τελικά αποδειχθεί ότι ο βουλευτής Χανίων «πείστηκε» να κάνει μισό βήμα πίσω, προς το παρόν, τότε οι «87» μελετούν άλλους τρόπους

Νέα εποχή για τα αεροπορικά ταξίδια: Οι αλλαγές που έρχονται από 1η Σεπτεμβρίου - Πώς θα μας επηρεάσουν


Η Ευρωπαϊκή Ένωση τερματίζει την ασυδοσία των αεροπορικών εταιρειών ως προς τις χειραποσκευές των επιβατών, επιβάλλοντας ενιαίους κανόνες ως προς τις διαστάσεις και τα κιλά των αποσκευών που επιτρέπονται μέσα στην καμπίνα ενός αεροσκάφους.
Μέχρι τώρα, οι αεροπορικές εταιρείες ήταν ελεύθερες να θέτουν τους δικούς τους κανονισμούς σχετικά με τις χειραποσκευές. Ωστόσο οι κανόνες αυτοί πρόκειται να τυποποιηθούν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να εισαγάγει μια νέα δέσμη κανόνων με στόχο να καταστήσει τις πτήσεις απλούστερες και λιγότερο απρόβλεπτες.
Οι αλλαγές
Οι αεροπορικές εταιρείες ήταν ελεύθερες να θέτουν τους δικούς τους όρους όσον αφορά τις διαστάσεις των χειραποσκευών. Αυτό έχει οδηγήσει σε έναν συγκεχυμένο αριθμό κανόνων σχετικά με το επιτρεπόμενο βάρος και το μέγεθος των χειραποσκευών, οι οποίοι συχνά έφερναν σε αμηχανία ακόμη και τους πιο έμπειρους ταξιδιώτες.
Οι νέοι κανονισμοί της ΕΕ θα επιβάλουν ομοιομορφία σε όλες τις ευρωπαϊκές αεροπορικές

ΣΥΡΙΖΑ: Ορκίστηκε βουλευτής η Πόπη Tσαπανίδου


Η Πόπη Τσαπανίδου ορκίστηκε βουλευτής, ως πρώτη επιλαχούσα του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και κατέλαβε την έδρα του Όθωνα Ηλιόπουλου που παραιτήθηκε.
Η κ. Τσπανίδου ορκίστηκε με θρησκευτικό όρκο στο Κοινοβούλιο και εμφανίστηκε πανέτοιμη να αναλάβει τα νέα της καθήκοντα.
Ο προεδρεύων Α' Αντιπρόεδρος Γιάννης Πλακιωτάκης ευχήθηκε στην κυρία Τσαπανίδου εκ μέρους του Σώματος καλή επιτυχία στο έργο της.
«Έχουμε πολλά να πούμε στη συνέχεια»
Κατά την είσοδό της στη Βουλή αρνήθηκε να σχολιάσει τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε σχετική ερώτηση για το αν φοβάται μια ενδεχόμενη διαγραφή της από το κόμμα, η ίδια απάντησε λέγοντας «θα δούμε τι θα γίνει».
Στην ερώτηση, για το γεγονός ότι την κατηγορούν πως η επιλογή της εμποδίζει τον πρόεδρο

Προς αναβολή το μίνι – ασφαλιστικό - Ποια είναι τα «αγκάθια»

Oι επείγουσες διατάξεις , όπως εκείνη που καταργεί τα εμπόδια για τη συνέχιση της απασχόλησή των αναπήρων συνταξιούχων και εκκρεμεί εδώ και μήνες πρόκειται να ενταχθεί σε άλλο νομοσχέδιο είτε του υπουργείου εργασίας για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είτε σε νομοσχέδιο του υπουργείου υγείας.
Η εν λόγω διάταξη και άλλες μικρότερης σημασίας θα δρομολογηθούν άμεσα καθώς από ότι φαίνεται το μίνι ασφαλιστικό ( στο οποίο κανονικά έπρεπε να ενταχθούν) θα πάρει αναβολή για του χρόνου. Κι αυτό γιατί θα περιέχει δύο διατάξεις « αγκάθια» που αγγίζουν κοινωνικοοικονομικά ζητήματα.
Η πρώτη αφορά την ελάφρυνση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων ( ΕΑΣ) , ένα από τα εναπομείναντα μνημονιακά μέτρα που αφορά περισσότερους από 400.000 συνταξιούχους με εισόδημα άνω των 1.400 ευρώ. Η εξεύρεση χρυσής τομής ώστε να μειωθεί η υπέρμετρη επιβάρυνση χωρίς να δημιουργηθεί « μαύρη τρύπα» στον ΕΦΚΑ, την οποία θα πρέπει να καλύψει ο προϋπολογισμός φαίνεται ότι είναι μια δύσκολη εξίσωση που θα πάρει το χρόνο της.
Στόχος του υπουργείου εργασίας που επεξεργάζεται εδώ και μήνες σενάρια για τη μείωση της επιβάρυνσης είναι να ωφεληθούν οι συνταξιούχοι χωρίς να χαθούν πολύτιμοι για τον

Βραχυχρόνια μίσθωση: Αυξάνεται ο αριθμός των καταλυμάτων, αλλά μειώνεται η μέση διάρκεια παραμονής

Σημαντική αύξηση καταγράφεται στο πρώτο εξάμηνο του 2024 στον αριθμό των καταλυμάτων στη βραχυχρόνια μίσθωση, ωστόσο τον Ιούλιο παρατηρείται μια επιβράδυνση που μπορεί να έχει πολλές ερμηνείες. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ, σταθερή είναι η ανάπτυξη που σημειώνεται στον αριθμό των καταλυμάτων το 2024 σε σχέση με το 2023, αν και η τάση αυτή επιβραδύνεται τον Ιούλιο, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει την κορύφωση της ζήτησης.
Παράλληλα, από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι η μέση διάρκεια παραμονής μειώνεται ελαφρώς σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του Ιουλίου 2024, τα καταλύματα ανήλθαν στις 232 χιλιάδες, καταγράφοντας αύξηση κατά 20 χιλιάδες σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023.
Η ανάλυση των στοιχείων για τον αριθμό των κλινών βραχυχρόνιας μίσθωσης μεταξύ 2023 και 2024 δείχνει σημαντική αύξηση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024. Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, ο αριθμός των κλινών αυξανόταν σταθερά, φτάνοντας τον Ιούνιο σε επίπεδα κατά 85

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση Ιουλίου - Δείτε εάν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ

Πραγματοποιήθηκε η φορολοταρία για τον Ιούλιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Η κλήρωση της φορολοταρίας της ΑΑΔΕ πραγματοποιήθηκε για τις συναλλαγές που έγιναν τον Ιούλιο του 2024.
Σημειώνεται πως ένας από τους τυχερούς λαχνούς της φορολοταρίας κερδίζει μέχρι και 50.000 ευρώ, ενώ τα έπαθλα είναι πλέον κλιμακωτά.Δείτε αν ανήκετε στους τυχερούς εδώ.
Δείτε τους τυχερούς λαχνούς εδώ.
Τα ποσά που θα κερδίζουν κάθε μήνα 556 φορολογούμενοι είναι τα εξής:
1 τυχερός κερδίζει 50.000 ευρώ
5 τυχεροί κερδίζουν από 20.000 ευρώ ο καθένας
50 τυχεροί κερδίζουν από 5.000 ευρώ ο καθένας

Σχολεία: 11 αλλαγές τη νέα χρονιά - Τι συζήτησαν Μητσοτάκης με Πιερρακάκη

Οι 11 αλλαγές που θα βελτιώσουν τη διδακτική διαδικασία και τη σχολική ζωή το προσεχές σχολικό έτος, το οποίο αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Έχουμε σήμερα σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για να συζητήσουμε τις σημαντικές αλλαγές στα σχολεία μας ενόψει της επόμενης εκπαιδευτικής χρονιάς. Αν έπρεπε να κάνω μία προσπάθεια να κατηγοριοποιήσω τις πολύ σημαντικές 11 αλλαγές, για τις οποίες ο Υπουργός και η Υφυπουργός θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν πιο αναλυτικά τις επόμενες μέρες, θα τις χώριζα σε τρεις διακριτές κατηγορίες.
Η πρώτη αφορά το ανθρώπινο δυναμικό: 10.000 νέες προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, οι οποίες προστίθενται στις 27.500 προσλήψεις οι οποίες έχουν ήδη γίνει από το 2019.
Η πολιτική της κυβέρνησης υλοποιείται με απόλυτη συνέπεια και αφορά τη σταδιακή αντικατάσταση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με τακτικό προσωπικό, με μόνιμους