Τρίτη 24 Ιουνίου 2025

Χατζηδάκης στο OPEN: Δεν θα κρύψουμε τίποτα στη Βουλή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ


Στην ενημερωτική εκπομπή του OPEN «Ώρα Ελλάδος» φιλοξενήθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να σχολιάζει τόσο τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, όσο και το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι οι επιπτώσεις των συγκρούσεων ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν θα είναι μικρές εφόσον τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός, ενώ επισήμανε ότι δεν θα μείνει τίποτα κρυφό στη Βουλή σχετικά με τις επιδοτήσεις που λάμβανε ένα ποσοστό αγροτών, χωρίς να τις δικαιούται, με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να διερευνά την υπόθεση.
«Δεν είναι αποδεκτά τα πυρηνικά του Ιράν - Μικρές οι επιπτώσεις του πολέμου αν τηρηθεί η εκεχειρία»
«Πρώτο μέλημα για εμάς είναι η ειρήνη. Είχαμε ξεκαθαρίσει μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν είναι αποδεκτό από εμάς να κατέχει πυρηνικά το Ιράν, αλλά από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσαμε ότι η λύση δεν είναι στον πόλεμο, είναι στην αυτοσυγκράτηση. Είμαστε υπέρ της εξεύρεσης ειρηνικής και βιώσιμης λύσης. Ο πόλεμος είναι καταστροφικός για τη Μέση Ανατολή, αλλά μπορεί να έχει επιπτώσεις σε όλη την υφήλιο», σχολίασε αρχικά ο Κωστής Χατζηδάκης.
Ο πρώην υπουργός οικονομικών τοποθετήθηκε σχετικά με τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, παρά την κλιμάκωση των συγκρούσεων τις τελευταίες ημέρες. «Η εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ότι οι αγορές δεν ακολουθούν πάντα τη λογική των media ή των social media. Έχουν βαθύτερη ενημέρωση και προφανώς η ανάλυση που έγινε από τους επιμέρους παράγοντες των αγορών είναι ότι θα επικρατήσει η πλευρά των ΗΠΑ και του Ισραήλ, ότι το Ιράν είναι σε δύσκολη θέση, οπότε είτε επιτίθεται είτε όχι, δεν θα πετύχει τίποτα. Αυτός είναι ο λόγος που μειωνόταν η τιμή του πετρελαίου».
Είναι γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν αρκετά περιστατικά με αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, παρότι κάτι τέτοιο δεν προέκυπτε από τις διεθνείς αγορές. «Οι τιμές καυσίμων ανέβηκαν, αλλά όχι παντού, ενώ έπεσαν πρόστιμα από το Υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς έγιναν έλεγχοι. Οι επιπτώσεις της τιμής της ανόδου από τη λιανική υπάρχει μια χρονοκαθυστέρηση. Βρέθηκε πρόβλημα στο 1/6 των πρατηρίων, έχοντας αλλαγμένες τιμές. Η αποφασιστικότητα στους ελέγχους θα εκδηλωθεί και στο μέλλον, μέχρι να υπάρξει ομαλοποίηση της κατάστασης», εξήγησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Οι πολίτες ανησυχούν για το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του πολέμου, καθώς η οικονομία έχει δεχτεί πολλά πλήγματα τα τελευταία χρόνια. Ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι εφόσον τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός, τότε δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα. «Αν σταματήσει τώρα ο πόλεμος, οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες. Στο πετρέλαιο θα υπάρξει μια σχετική ομαλοποίηση, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, με μικρές αυξομειώσεις. Εκεί που υπάρχει πρόβλημα είναι ο τουρισμός, γιατί έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινούς τουρίστες, με πολλούς να έχουν ακυρώσει, οπότε μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Αν υπάρξει ομαλοποίηση, θα υπάρξει και αίσθηση ασφάλειας. Η χρονιά ξεκίνησε πολύ καλά με τον τουρισμό και ελπίζουμε να συνεχιστεί».
«Το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ στενοχωρεί την κυβέρνηση»
Ένα από τα θέματα που «καίνε» τις τελευταίες εβδομάδες είναι το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να διερευνά το πού δόθηκαν οι επιδοτήσεις, καθώς κτηνοτρόφοι από την Κρήτη δήλωναν βοσκοτόπια στη Μακεδονία, λαμβάνοντας χρήματα χωρίς να το δικαιούνται.
«Το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ μας στενοχωρεί ως κυβέρνηση, γιατί δημιουργεί μια αρνητική εικόνα για τη χώρα, ενώ στον αγροτικό κόσμο περνά την εικόνα ότι υπάρχουν αγρότες δύο ταχυτήτων, με αυτούς που παίρνουν επιδοτήσεις υποβάλλοντας ακριβείς δηλώσεις και με εκείνους που παίρνουν χρήματα αυξάνοντας τον αριθμό των στρεμμάτων ή των ζώων τους. Υπάρχει αίσθημα αδικίας και εμείς ως κυβέρνηση προβήκαμε σε παρεμβάσεις. Καταργήσαμε τη ρύθμιση που μπορούσε κάποιος να επιδοτηθεί αν απλώς είχε βοσκοτόπια, χωρίς αιγοπρόβατα. Κάναμε βήματα σε σχέση με την ηλεκτρονική οργάνωση σε κάποιο βαθμό, του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το θέμα δεν αντιμετωπίστηκε, οπότε με απόφαση του πρωθυπουργού αποφασίστηκε η απορρόφηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΑΑΔΕ, που έχει τα εφόδια της αξιοπιστίας», υποστήριξε ο Κωστής Χατζηδάκης.
Ο αντιπρόεδρος της της κυβέρνησης τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα πολλών ετών, το οποίο χρονολογείται από τη δεκαετία του ’80. «Δεν είπα ότι πήγαιναν καλά τα πράγματα, ωστόσο αποδεχόμενος τις ευθύνες μας, θέλω να σημειώσω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιβάλλονται πρόστιμα στη χώρα. Είναι κάτι που συμβαίνει από τη δεκαετία του ’80, με όλες τις κυβερνήσεις, σε σχέση με τις διοικητικές αδυναμίες των ελεγκτικών μηχανισμών, ως προς τις αγροτικές επιδοτήσεις. Μέρος των προστίμων αφορά και στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».
«Δεν θα κρύψουμε τίποτα στη Βουλή για το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ»
Σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο όλο ζήτημα, ο πρώην υπουργός υπογράμμισε πως «έπρεπε η αντίδρασή μας να είχε γίνει νωρίτερα και σε βάθος. Πρέπει να σημειώσουμε ότι το πρόβλημα είναι διαχρονικό. Υπήρξα ευρωβουλευτής και πρέπει να τονίσω ότι αυτό το πρόβλημα υπάρχει και σε άλλες χώρες. Διεξάγονται έρευνες από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία σε 17 χώρες. Όταν ανακοινώθηκαν τα πρόστιμα στην Ελλάδα, το ίδιο έγινε και σε άλλες χώρες. Πολλές χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Μάλτα έχουν το ίδιο πρόβλημα. Θα είμαστε αποφασιστικοί. Δεν θα κρύψουμε τίποτα στη Βουλή, αλλά πρέπει να διαβάσουμε τη δικογραφία. Πώς σπεύδουν κάποιοι να ενοχοποιούν ανθρώπους χωρίς να έχει διαβαστεί η δικογραφία;».
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία προχωρά τις έρευνες και ήδη έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος δύο πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης, με την αντιπολίτευση να ζητά την παραίτηση του Μάκη Βορίδη. «Αν είναι κάτι σοβαρό και να θέλουμε να το κρύψουμε, θα το επισημάνει η αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ. Μιλάμε για ανθρώπους που έχουν τη δικιά τους διαδρομή στην πολιτική και πρέπει να σεβόμαστε. Όπου υπάρχει θέμα, δεν θα αφήσουμε να πλανώνται αμφιβολίες. Όπου υπάρχει τεκμηριωμένη υποψία για περαιτέρω διερεύνηση, θα πρέπει να υπάρξει πράγματι διερεύνηση. Δεν πρέπει να αυτό να μας οδηγεί σε κυνήγι μαγισσών», ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης.
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διευκρίνισε ότι θα γίνουν προσπάθειες, ώστε τα χρήματα που έλαβαν παρανόμως οι αγρότες να επιστρέψουν στα ταμεία του υπουργείου. «Υποχρέωσή μας είναι να δούμε το θέμα βαθύτερα. Γίνονται δίκες σε εθνικό επίπεδο σε σχέση με επιτήδειους που έπαιρναν παράνομα επιδοτήσεις. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια σε σχέση με επιδοτήσεις που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως. Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που παρέχει η Δικαιοσύνη».
Στο πλαίσιο του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των επιδοτήσεων δόθηκε σε αγρότες και κτηνοτρόφους της Κρήτης, με αποτέλεσμα το νησί να βαφτεί «μπλε» για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης. «Στην Κρήτη τα αποτελέσματα το 2019, προτού η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, δείχνουν ότι είχαμε καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με το 2015. Δεν ξέρω αν τα καλύτερα αποτελέσματα, κατά την ερμηνεία του ΣΥΡΙΖΑ, αφορούσαν αγρότες που ήλπιζαν ότι θα έκλεβαν περισσότερο με τη ΝΔ. Το θέμα είναι σοβαρό για να κάνουμε τέτοιου είδους αναλύσεις. Έπρεπε να ήμασταν πιο αυστηροί και πιο αποτελεσματικοί. Οι τάσεις του εκλογικού σώματος έχουν να κάνουν με ευρύτερες επιλογές», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
«Το ΠΑΣΟΚ να σταματήσει να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τα ελληνοτουρκικά»
Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κλήθηκε να σχολιάσει την παρουσία της Πωλίνας Λάμψα, μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στο «προεδρικό μέγαρο» του ψευδοκράτους. «Η κα Λάμψα είναι υποστηρίκτρια της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και του διαλόγου. Το θέμα από τη ΝΔ τέθηκε για έναν λόγο. Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για ενδοτικότητα, για το ότι δεν υποστηρίζει σθεναρά τις θέσεις απέναντι στην Τουρκία, για το ότι έχει εξασθενήσει η ισχύς της χώρας στην εξωτερική πολιτική. Ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει αυτή τη ρητορική που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, έχει ένα μέλος που έχει αυτή τη στάση. Πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι ποια είναι η θέση τους στα ελληνοτουρκικά. Με ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίσει ποια είναι η στάση του και να τοποθετηθεί για τη στάση της κας Λάμψα. Αν θεωρεί ότι η στάση της είναι σωστή, τότε να σταματήσει να κάνει κριτική στην κυβέρνηση», κατέληξε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα