
Η «διάγνωση» της Υπουργού Παιδείας για το πρόβλημα
Σύμφωνα με τη Σοφία Ζαχαράκη, το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα βασίζεται ακόμα σε μία λογική παπαγαλίας, η οποία ξεκινά από το Νηπιαγωγείο και διατρέχει όλη τη σχολική πορεία. Αυτό, όπως τόνισε, καθιστά τους μαθητές ανίκανους να ανταποκριθούν σε ερωτήσεις σύνθεσης και κριτικής σκέψης που απαιτούν οι εξετάσεις PISA.
«Ο τρόπος μάθησης και ο τρόπος συγγραφής και χρήσης των σχολικών βιβλίων είναι διαφορετικός σε σχέση με αυτόν που απαιτεί η PISA.
Όταν το παιδί καλείται να απαντήσει σε ερωτήσεις που απαιτούν σύνθεση γνώσεων και όχι αποστήθιση, τότε καταγράφεται η αδυναμία του. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας συνολικής εκπαιδευτικής φιλοσοφίας που καλλιεργείται από πολύ νωρίς», σημείωσε χαρακτηριστικά η υπουργός.
Αλλάζουν όλα: Νέα προγράμματα, νέα βιβλία
Για πρώτη φορά, όπως αποκάλυψε, έχουν ήδη αλλάξει όλα τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών σε όλα τα βασικά μαθήματα, ενώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια αναμένονται και τα νέα σχολικά βιβλία, τα οποία θα υπηρετούν μια πιο σύγχρονη και ουσιαστική προσέγγιση της μάθησης.
«Δεν στοχεύουμε απλώς σε μια καλύτερη θέση στην κατάταξη της PISA, αλλά σε μια ολιστική αλλαγή στον τρόπο που μαθαίνουν τα παιδιά μας. Θέλουμε να μπορούν να συνθέτουν, να σκέφτονται, να γράφουν και να κατανοούν κείμενα με ουσία – όχι απλώς να θυμούνται τι έμαθαν μηχανικά», υπογράμμισε η κ. Ζαχαράκη.
Η υπουργός ξεκαθάρισε πως η μεταρρύθμιση δεν θα αφορά μόνο τη Β’ ή Γ’ Λυκείου, αλλά ξεκινά από τη βάση: το Νηπιαγωγείο. Η αλλαγή προσέγγισης στο πώς μαθαίνουν τα παιδιά θα είναι συνολική, διαχρονική και ουσιαστική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα