Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2025

Χριστούγεννα με απλησίαστες τιμές στο κρέας – Ολοταχώς για 20 ευρώ το μοσχάρι

Στα ύψη έχουν εκτοξευθεί οι τιμές στο κρέας με την τιμή του μοσχαριού να οδεύει στα 20 ευρώ – Οι εκτιμήσεις για τα Χριστούγεννα

Δύσκολα θα βρουν οι πληροφορίες στις χριστουγεννιάτικες προσφορές μοσχαρίσιο κρέας, αρνί και κατσίκι. Αντιθέτως δεν μπορούν να περιορίσουν τις επιλογές τους σε κοτόπουλο ή χοιρινό κρέας. 
Οι ποσότητες του μοσχαρίσιου κρέατος που εισάγονται από τις ευρωπαϊκές χώρες όλο και μειώνονται με τις τιμές του να «τραβούν την ανηφόρα» – ήδη η μέση τιμή είναι 16 – 17 ευρώ το κιλό και δεν απέχει πολύ η «στιγμή» που θα προσεγγίσει τα 20 ευρώ.

Ενώ όπως έλεγε πηγή της αγοράς μιλώντας προς τον ΟΤ «ότι αρνείται κυκλοφορεί σήμερα στην αγορά εισάγεται από τη Ρουμανία». Οι λιγοστές παραγωγής μοσχαρίσιου κρέας εγχώριας – εισάγονται ζώα μικρής ηλικίας και μεγαλώνουν σε ελληνικές φάρμες – είναι προφανείς ότι είναι ακριβέστερες από τις εισαγωγικές ευρωπαϊκές, αν και έχουν μεγαλύτερη ζήτηση.
Η πορεία της κατανάλωσης

Η κατανάλωση ωστόσο δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τις υψηλές τιμές, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, αν και δεν είναι ασφαλείς ότι θα διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα, αν οι τιμές του συνεχίζουν να αυξάνονται με τους σημερινούς ρυθμούς.

Παράλληλα στην Ελλάδα η τιμή του μοσχαρίσιου κρέας επηρεάζεται σημαντικά και από τον υψηλό ΦΠΑ έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη – ανέρχεται στο 13%, ενώ πχ. στην Ιταλία είναι 4%, στην Ισπανία 10%, στην Πορτογαλία 6% και στην Κύπρο 5%. Μάλιστα στη Βρετανία ο ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας είναι 0%! Όπως επισημαίνουν οι πηγές της αγοράς ένας από τους λόγους της υψηλής τιμής του Μοσχαρίσιου κρέας είναι ο υψηλότερος συντελεστής ΦΠΑ – η διαφορά με τη Βρετανία είναι … οφθαλμοφανής, αλλά και σε σχέση με άλλες χώρες του μεσογειακού νόμου της Ένταξης επίσης είναι μεγάλη.
Η άρνηση μείωσης του ΦΠΑ

Βέβαια είναι γνωστό πως η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο Οικονομικών αρνείται επισήμως να «πειράξει» τον ΦΠΑ – στη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων με τα αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας που έπληξαν αποφασιστικά το διαθέσιμο καταναλωτικό εισόδημα, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν. από την αγορά για την έστω πρόσκαιρη μείωση του ΦΠΑ σε κρίσιμες κατηγορίες τροφίμων, δεν είχαν τύχη!

Πόσο μάλλον στην περίπτωση του Μοσχαρίσιου Κρέατος, που οι – κατά την κυβέρνηση – και άλλες επιλογές. Βέβαια το μεγάλο crash test στο εισόδημα των καταναλωτών θα γίνει στο επόμενο Πάσχα – του 2026 – που η έλλειψη σε αμνοερίφια θα γίνει εμφανής και οι τιμές τους που απογειώνονται σε δυσθεώρητα ύψη – εκτός κι αν επιτραπούν οι εισαγωγές, αλλά σ΄ αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με τους κτηνοτρόφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα