Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

CMA: Πιο επίφοβη για χρεοκοπία παγκοσμίως η Ελλάδα

Η Ελλάδα κατέστη η πιο επίφοβη χώρα για χρεοκοπία παγκοσμίως στο δ΄ τρίμηνο του 2010, ξεπερνώντας τη Βενεζουέλα, ενώ και οι Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία, είναι περισσότερο επίφοβες από το Ιράκ.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν τα στοιχεία της CMA, που παρακολουθεί και καταγράφει την πορεία των CDS.

Οι τέσσερις χώρες της ευρωζώνης, οι PIGS, έχουν εμπλακεί σε μια κρίση χρέους που ξέσπασε πέρυσι εν μέσω ανησυχιών για το υψηλό δημόσιο χρέος της Ελλάδας.

Οι περισσότερες από τις μισές θέσεις της δεκάδας με τις πιο «ριψοκίνδυνες» θέσεις (σύμφωνα με τις τιμές των CDS) που εμφανίζουν το κόστος της ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας, είναι από την Ευρώπη.

Στο δ΄ τρίμηνο του περασμένου έτους τα ελληνικά CDS διευρύνθηκαν τόσο πολύ που η χώρα υπερέβη τη Βενεζουέλα ως την περισσότερο riskier χώρα για χρεοκοπία, ενώ το κόστος της Ισπανίας για προστασία, αυξήθηκε κατά 50%, ωθώντας τη χώρα στις 10 πιο επικίνδυνες για χρεοκοπία.

Οι τρεις λιγότερο επικίνδυνες χώρες για χρεοκοπία είναι οι σκανδιναβικές, και στην πέμπτη θέση είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στα CDS εμφάνισαν οι Αργεντινή, Λετονία, Αμπού Ντάμπι, Ρουμανία και ΗΠΑ.

Οι πέντε πρώτες χώρες υποψήφιες προς χρεοκοπία είναι όλες στη Δ. Ευρώπη. Την πεντάδα κλείνει το Βέλγιο, το οποίο είδε τα CDS να διευρύνονται 70% εξαιτίας των συνεχιζόμενων ανησυχιών για την πολιτική κρίση, σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα χρέους.

Εξάλλου, ξεχωριστό δημοσίευμα του Bloomberg επισημαίνει ότι τα κρατικά ομόλογα των δυτικοευρωπαϊκών χωρών είναι πιο επικίνδυνα από το χρέος των αναδυόμενων αγορών για πρώτη φορά, καθώς οι επενδυτές θα κληθούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες ύψους 1,1 τρισ. δολαρίων των χωρών της ευρωζώνης αυτό το έτος.

Ο Markit iTraxx SovX Western Europe Index των CDS που ασφαλίζουν το χρέος 15 χωρών, μεταξύ των οποίων οι Γερμανία, Ελλάδα και Πορτογαλία, διαμορφώθηκε 7 μονάδες βάσης υψηλότερα από ό,τι ο Markit iTraxx SovX CEEMEA Index που συνδέεται με τη Ρουμανία, την Τουρκία και την Ουκρανία, σύμφωνα με στοιχεία της CMA.

Οι αναπτυγμένες χώρες είναι 160 μονάδες υψηλότερα (σε ό,τι αφορά στην αξιοπιστία τους) σε σχέση με τις αναπτυσσόμενες, από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας εκτινάχθηκε στη δημοπρασία των εξάμηνων εντόκων αυτή την εβδομάδα, και ήταν η πρώτη από τις ευρωπαϊκές χώρες με υψηλό έλλειμμα που «δοκίμασαν» την εμπιστοσύνη των επενδυτών το 2011, μετά από τις διασώσεις της Ελλάδας και της Ιρλανδίας το 2010.

Σύμφωνα με στοιχεία της BNP Paribas, οι Ισπανία και Ιταλία χρειάζονται από κοινού να συγκεντρώσουν 317 δισ. ευρώ φέτος.

«Οι ανησυχίες για την περιφέρεια είναι αυτές που πλήττουν τη Δυτική Ευρώπη. Οι αναδυόμενες αγορές έχουν ισχυρά growth stories και δεν επηρεάζονται άμεσα από τα ζητήματα της περιφέρειας», σχολιάζει στρατηγικός αναλυτής της Credit Agricole, ο Harpreet Parhar.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, τα αναπτυσσόμενα κράτη αναμένεται να αναπτυχθούν 3,1% φέτος, ποσοστό διπλάσιο από το 1,5% που περιμένουν αναλυτές (σε δημοσκόπηση του Bloomberg) για την περιοχή της ευρωζώνης.

Οι επενδυτές αποφεύγουν το χρέος χωρών όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, καθώς τα μέτρα λιτότητας δεν κατορθώνουν να διαβεβαιώσουν τους κατόχους ομολόγων ότι μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Αναλυτής της UniCredit, ο Christian Weber, αναφέρει ότι οι επενδυτές παραμένουν ακόμη επιφυλακτικοί για το γεγονός ότι τα ζητήματα παραμένουν ανεπίλυτα στον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Χώρες όπως η Βουλγαρία, η Λιθουανία και το Καζακστάν, είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από τις γειτονικές αναπτυγμένες τους, καθώς έχουν λιγότερο χρέος και έχουν αποφύγει την κατάρρευση των τιμών κατοικιών που έπληξε τη Δύση.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως η Ρουμανία, η οποία έλαβε 20 δισ. ευρώ διάσωση από το ΔΝΤ και την ΕΕ το 2009, έχει υποσχεθεί να μειώσει το έλλειμμά της από το 7,2% στο 4,4% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.

Το έλλειμμα της Ελλάδας διαμορφωνόταν στο 15,4% το 2009, της Ιρλανδίας στο 14,4% και της Ισπανίας στο 11,1%, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα