Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

"Ζεσταίνονται" οι μηχανισμοί στη Μεσσηνία ΠΑΣΟΚ - Λαμπρόπουλος θα κρίνουν τις εκλογές

Το… είδος του ΠΑΣΟΚ που θα κατέβει στις εκλογές και η στάση του βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλου είναι δύο βασικοί παράγοντες στη διαμόρφωση και των ψηφοδελτίων αλλά και των πολιτικών συσχετισμών της Μεσσηνίας στις εκλογές που θα γίνουν μέχρι την άνοιξη. Οι κομματικοί και προσωπικοί μηχανισμοί "ζεσταίνονται" για κάθε ενδεχόμενο και το πολιτικό παρασκήνιο γνωρίζει… ηλεκτρονικού τύπου δόξες.
Μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ επικρατεί αμηχανία και προβληματισμός για το μέλλον του κόμματος καθώς η επιρροή του έχει υποστεί καθίζηση και αντιμετωπίζει το φάσμα της πλήρους κατάρρευσης. Η αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον του ως πολιτικού οργανισμού είναι πλέον εμφανής και η διαδικασία ανάδειξης προέδρου θα κρίνει πολλά. Δεδομένων τούτων αυτή την περίοδο οι βουλευτές Δ. Κουσελάς, Ν. Γιαννακοπούλου και Οδ. Βουδούρης
προσπαθούν να αποκτήσουν πλεονέκτημα για την επόμενη ημέρα που θα είναι εντελώς διαφορετική. Οι δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν παίρνουν υπόψη τους τις εσωκομματικές εξελίξεις και ως εκ τούτου πρακτικά δεν έχουν ιδιαίτερη αξία. Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι όπως ο γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τ. Αποστολόπουλος και ο γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Κανελλόπουλος εμφανίζονται επιφυλακτικοί και σε κάθε περίπτωση αναμένουν τις εξελίξεις. Από εκεί και ύστερα… το χάος καθώς οι τάξεις των προθύμων έχουν… αραιώσει, η προσδοκία για οφίτσια ως αντάλλαγμα έχει εξανεμιστεί και ο κομματικός πατριωτισμός εκφράζεται από έναν κύκλο γραφικών που αναμασούν την τηλεοπτική προπαγάνδα.
Στη Νέα Δημοκρατία το αισιόδοξο σενάριο αναφέρεται σε 4 έδρες και το απαισιόδοξο σε 2 έδρες, αναλόγως του ποσοστού και κυρίως του τρόπου με τον οποίο θα κατανεμηθεί η δύναμη των κομμάτων που θα περάσουν το κατώφλι του 3%. Ετσι από τη μια πλευρά εμφανίζεται… συνωστισμός και από την άλλη σιγουριά εξασφαλίζει μόνον η πρωτιά αφού η μια έδρα θα καταληφθεί από τον πρόεδρο του κόμματος Αντ. Σαμαρά που θα επιλέξει στη συνέχεια αν θα την κρατήσει ή αν θα προτιμήσει την έδρα της δεύτερης εκλογικής περιφέρειας στην οποία θα είναι υποψήφιος. Οι… συνωστιζόμενοι εύχονται να μην είναι υποψήφιος ο Γιάννης Λαμπρόπουλος, αλλά και να αποσυρθεί από την πολιτική για να μην τον βρουν μπροστά τους. Ως εκ τούτου μόνον τυχαία δεν είναι η φημολογία περί απόσυρσης που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο και εκπορεύτηκε από παράκεντρα που εκβιάζουν καταστάσεις μέσα στη Νέα Δημοκρατία και ιδιαίτερα στην περιοχή της Νότιας Πελοποννήσου. Και φυσικά αναπαράχθηκε από ένα δίκτυο "συγκοινωνούντων δοχείων" στο Διαδίκτυο.
Θεωρητικά στη Νέα Δημοκρατία προσδοκούν και αναζητούν το πρόσωπο-έκπληξη αλλά μέχρι τώρα δεν έχει αίσια κατάληξη καμία από τις κρούσεις, καθώς είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι δεν θα ήθελαν να εμπλακούν στην ενεργό πολιτική σε αυτή τη φάση της πλήρους απαξίωσης του κομματικού συστήματος.
Κατά τα άλλα ο τ. βουλευτής Δ. Σαμπαζιώτης και ο γιατρός Τ. Κατσίβελας θεωρούνται σίγουροι υποψήφιοι, ενώ θέση στο ψηφοδέλτιο διεκδικούν και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γ. Αδαμόπουλος και Αγγ. Κωτσιόπουλος, ο μηχανικός Μιλτ. Χρυσομάλλης, η αστυνομικός Αντ. Μπούζα και η μηχανικός Μπ. Πλέτσα.
Στη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος βρίσκονται στο ΛΑΟΣ και σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά σε επικοινωνία μας με τους υπεύθυνους του κόμματος στην Αθήνα, σχετικές αιτήσεις υπάρχουν από τον τ. αντινομάρχη Θαν. Σαμέλη και τον Φ. Χαρίτο δικηγόρο (που ενεργοποιείται έντονα τον τελευταίο καιρό), τον μηχανικό Γιάν. Βουρνά και τη Θεοδώρα Καράμπελα. Με δεδομένη την πιθανότητα το κόμμα να κερδίσει έδρα στη Μεσσηνία και η μάχη αναμένεται σκληρή με το πρόσωπο-έκπληξη να είναι ζητούμενο από την ηγεσία του ΛΑΟΣ.
Από την πλευρά του ΚΚΕ δηλώνεται πλήρης ετοιμότητα για την εκλογική αναμέτρηση αλλά τα ονόματα κρατούνται ως συνήθως "επτασφράγιστο μυστικό". Ολα όμως δείχνουν ότι επικεφαλής θα τεθεί και πάλι ο δικηγόρος Αντ. Κατσάς με την προσδοκία της εκλογής μέσω και του ανοίγματος σε χώρους πέραν της άμεσης επιρροής του κόμματος.
Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Δημοκρατική Αριστερά θεωρητικά ανήκουν στην ομάδα των κομμάτων που οι καραμπόλες του εκλογικού νόμου θα μπορούσαν να δώσουν έδρα στη Μεσσηνία. Στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ αναμένονται πρώτα οι αποσαφηνίσεις για τις συμμαχίες στο πλαίσιο της συγκρότησης αντινεοφιλελεύθερου μετώπου που θα επηρεάσουν και τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Στο χώρο της Δημοκρατικής Αριστεράς υπάρχει ένας πρώτος κατάλογος πιθανών υποψηφίων που περιλαμβάνει τους Γιάννη Καούνη (δικηγόρος, ιστορικό στέλεχος της ανανεωτικής Αριστεράς), Ηλ. Κουτσοδημητρόπουλο (πρώην δήμαρχος Πεταλιδίου), Βίνα Τσούτσουρα (αρχιτεκτόνισσα από την Πύλο), Γ. Κωτσόβολο (δικηγόρος από την Πύλο), Δ. Τροχάτο (μηχανολόγος μηχανικός), Μπ. Βακαλόπουλο (δημοτικός υπάλληλος), Π. Χαλβατσιώτη (νοσηλευτής) και ως συνεργαζόμενο τον αθλητικό συντάκτη της ΕΡΤ Νίκο Τσώνη. Συζητήσεις γίνονται για πρόσωπα από Μάνη και Τριφυλία που θα πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει στις αρχές Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν συνελεύσεις σε Καλαμάτα, Πύλο και Κυπαρισσία, μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα θα είναι έτοιμο το ψηφοδέλτιο και θα έχουν αρχίσει περιοδείες.
Ο Ιανουάριος θα είναι μήνας δραστηριοποίησης και της Δημοκρατικής Συμμαχίας στη Μεσσηνία. Η εκκίνηση θα γίνει με την παρουσία της Ντ. Μπακογιάννη η οποία θα εγκαινιάσει και τα γραφεία του κόμματος στην Καλαμάτα. Τα πρώτα ονόματα που ακούγονται είναι του τ. δημάρχου Μεσσήνης Κ. Σπυρόπουλου και του τ. αντιδημάρχου Αριος Μπ. Σταθόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προσανατολισμός των τοπικών στελεχών είναι η κατάρτιση ψηφοδελτίου με πρόσωπα από το χώρο της αυτοδιοίκησης και των επαγγελματικών οργανώσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα