Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Όταν το Σύνταγμα χρησιμοποιείται ως πλυντήριο..#gpapak


Γράφτηκε από τον epikairo-k
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, κατέθεσε την εξασέλιδη εισήγησή του στο Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου με την οποία υποστηρίζει ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γεώργιος Παπακωνσταντίνου πρέπει να παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο καθώς δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα που τού αποδίδονται.
Σύμφωνα με τον κ. Κανελλόπουλο, η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του κ. Παπακωνσταντίνου για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου, της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος είναι νόμιμη και δεν έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία που δίνει το δικαίωμα στη Βουλή για να ασκήσει ποινική δίωξη.
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου συνεχίζει το σκεπτικό του, και υποστηρίζει ότι «ενόψει του ότι η, από τις εκλογές της 6ης Μαίου του 2012, προελθούσα Βουλή, της ΙΔ περιόδου, ουδόλως λειτούργησε και επομένως, αντικειμενικώς ήταν αδύνατον να ασκήσει την αρμόδιοτητά της, δηλαδή να επιληφθεί της περίπτωσης του υπουργού Οικονομικών, να συγκροτήσει την προς τούτο κοινοβουλευτική επιτροπή και εν συνεχεία η Ολομέλεια να ασκήσει την κατ΄αυτού ποινική δίωξη».
[ysterografa]

Epikairo: Το άρθρο 86 παρ. 3 εδ. ε' του Συντάγματος προβλέπει: "Η Βουλή μπορεί να ασκήσει την κατά παράγραφο 1 αρμοδιότητά της μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά τη τέλεση του αδικήματος". Αυτή είναι η λεγόμενη αποσβεστική προθεσμία, που σημαίνει ότι η Βουλή δικαιούται να ασκήσει δίωξη εις βάρος πρώην υπουργού μέχρι τη προθεσμία που ορίζει ρητά η παραπάνω συνταγματική διάταξη. Η αποσβεστική προθεσμία είναι διάφορο της παραγραφής, όπου η τελευταία συνδέεται με την παραγραφή του αδικήματος. Δηλαδή μπορεί ένα αδίκημα να μην έχει παραγραφεί (σε περίπτωση κακουργήματος π.χ. είναι 20 χρόνια), αλλά να έχει αποσβεστεί η αρμοδιότητα της Βουλής να ασκήσει την δίωξη που ορίζει το άρθρο 86 παρ. 1 του Συντάγματος. Το Σύνταγμα δεν προβλέπει εναλλακτική αρχή που να διώκει τους πρώην υπουργούς, πέρα από το Κοινοβούλιο, η οποία θα επιλαμβανόταν από τη στιγμή που επερχόταν η απόσβεση της αρμοδιότητας δίωξης της Βουλής. Επομένως, εφόσον επέλθει η αποσβεστική προθεσμία, καμία Βουλή δεν μπορεί να διώξει κανέναν. Ας μην ξεχνάμε ότι αρχιτέκτων της διάταξης αυτής, καθώς και του νόμου περί ευθύνης υπουργών στην Ζ' Αναθεωρητική Βουλή του 2001 ήταν ο εισηγητής της τότε πλειοψηφίας Βαγγέλης Βενιζέλος..

Το παραπάνω σκεπτικό του δικαστικού λειτουργού θα ήταν σωστό, εφόσον είχε μεσολαβήσει μια εκλογική αναμέτρηση από την περίοδο που ο Παπακωνσταντίνου ήταν υπουργός Οικονομικών. Από τη στιγμή όμως που έχουν μεσολαβήσει δύο εκλογικές αναμετρήσεις (και με τη σύγκλιση της Βουλής σε σώμα ξεκινά η τακτική σύνοδός της), η αρμοδιότητα της Βουλής να ασκήσει δίωξη στον Παπακωνσταντίνου έχει αποσβεστεί, δηλαδή με όρους ειδησεογραφικούς "τα αδικήματα για τα οποία διώκεται ο Παπακωνσταντίνου έχουν παραγραφεί" (εξηγήσαμε παραπάνω τη διαφορά αποσβεστικής προθεσμίας-παραγραφής).

Ωστόσο τόσο η παρούσα Βουλή, όσο και η δικαιοσύνη αγνοούν επιδεικτικά το γεγονός ότι την 6η Μαϊου έγιναν εκλογές, ακολούθησε ορκομωσία βουλευτών και μάλιστα εκλογή προέδρου της Βουλής, του Βύρωνα του Πολύδωρα για μια ημέρα. Επομένως de facto, αλλά περισσότερο και de jure, είχαμε "τακτική σύνοδο". Παρ' όλα αυτά, η σκοπιμότητα της κυβέρνησης, την οποία δυστυχώς υποθάλπτουν και οι λειτουργοί της δικαιοσύνης, επέβαλλε τη δίωξη του Παπακωνσταντίνου και την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο.

Είναι προφανές ότι για τους Σαμαρά-Βενιζέλο έπρεπε ο υπουργός Οικονομικών του πρώτου μνημονίου να πληρώσει τα σπασμένα, ώστε να μπορέσουν αμφότεροι να νομιμοποιήσουν τον από κοινού σφετερισμό εξουσίας που έκαναν το σκοτεινό εξάμηνο της κυβέρνησης Παπαδήμου. Ο Παπακωνσταντίνου έπρεπε να διωχθεί για τη λίστα Λαγκάρντ, για να ξεπλύνει στις "στικομαχίες" Βενιζέλου-Διώτη, αλλά και να συγκαλυφθεί το γεγονός ότι το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ μένει αναξιοποίητο για σχεδόν τρία χρόνια. Έπρεπε να διωχθεί ο Παπακωνσταντίνου για να καταδικαστεί ηθικά η διετία Παπανδρέου, σε μια οργανωμένη προσπάθεια απαξίωσης του ιδίου και του πολιτικού του προϊσταμένου, με συνέργεια των κατά τόπους "ψεκασμένων" (υπόθεση στοιχείων ΕΛΣΤΑΤ, CDS). Έπρεπε να διωχθεί ο άνθρωπος που και ανεξάρτητη την ΕΛΣΤΑΤ έκανε και οικονομικό εισαγγελέα θέσπισε και πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή προέβη, για να μην καταλογιστεί τίποτε το θετικό στο τιτάνιο αγώνα του ίδιου και της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Σ' αυτούς που χρησιμοποιούν το Σύνταγμα για να νομιμοποιήσουν και να εξιλεώσουν τις φαύλες πολιτικές τους πρακτικές και όχι για να προστατευθούν τα δικαίωματα των πολιτών και να περιοριστεί η πολιτική εξουσία, εμείς απαντάμε με το πολιτικό ήθος που δίδαξε ο Παπακωνσταντίνου όσο ήταν "on stage" και την συμμετοχική δημοκρατία και την άμεση ανάμειξη του λαού στη λήψη αποφάσεων που λαμβάνονται με διαφανή τρόπο του Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα