Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Σύννεφα στη Χαριλάου Τρικούπη


Η κίνηση των 11 ανατρέπει το σχέδιο του Μαξίμου να περάσει μέχρι 20 Δεκεμβρίου από τη Βουλή μια σειρά από κρίσιμα νομοθετήματα
Στον απόηχο της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) η κίνηση των 11 στελεχών του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ αυτών και τριών βουλευτών, που στην πλειονότητά τους συνδέονται με τον Γ. Παπανδρέου, να ζητήσουν την άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν για την Χαριλάου Τρικούπη.
Τα σύννεφα είχαν αρχίσει να μαζεύονται από νωρίς το απόγευμα όταν οι αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ανάγκασαν τον Γ. Στουρνάρα να αποσύρει τροπολογία που προέβλεπε εξαίρεση από την επιβολή φορολόγησης σε τράπεζες που προχώρησαν στην εξαγορά τραπεζικών ιδρυμάτων εντός της Ε.Ε. καθώς και την απαλλαγή από πρόστιμα εταιρειών διακίνησης πρώτων υλών.
Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκουλόπουλου, ο οποίος ζητούσε εξηγήσεις από τον υπουργό Οικονομικών για τη συγκεκριμένη τροπολογία.

Το κλίμα φορτίστηκε ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής της τροπολογίας που είχε καταθέσει η Κ. Ο. του ΠΑΣΟΚ για ορισμένες κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όταν παρά τις προσπάθειες του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Γ. Ντόλιου, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Π. Κουκουλόπουλου και του αρμόδιου εισηγητή της Κ. Ο. Γ. Κουτσούκου, ο υπουργός Εργασίας δεν δέχθηκε καμία από τις διατάξεις που περιλαμβάνει η τροπολογία.

Η Χαριλάου Τρικούπη με ανακοίνωσή της αφού επεσήμανε ότι είχε ζητήσει και το 2012 από την κυβέρνηση να ληφθεί μέριμνα γι’ αυτές τις κατηγορίες του πληθυσμού χαρακτήρισε «ιδιαίτερα αρνητικό» το γεγονός, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ρυθμίσεις που καλύπτουν ανάπηρους, υπερήλικες ανασφάλιστους, και άνεργους που δεν καλύπτονται από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η κατάθεση του σχεδίου νόμου για τον ΕΝΦΙΑ ήταν το κερασάκι στην τούρτα παρά το γεγονός ότι δεν περιελάμβανε, όπως επέμεναν κάποιοι, τροπολογία για τους πλειστηριασμούς. Η συζήτησή του θα γίνει με τη διαδικασία του επείγοντος και θα ξεκινήσει σε πρώτη ανάγνωση στην Επιτροπή Οικονομικών, αύριο Σάββατο και θα ολοκληρωθεί μεθαύριο με πρωινές και απογευματινές συνεδριάσεις.

Η κίνηση των 11 αιφνιδίασε και το Μαξίμου επαναφέροντας τα στελέχη της Ν.Δ. στη σκληρή πραγματικότητα.

Με μια σειρά από κρίσιμα νομοθετήματα προ των πυλών όπου αναζητείται η ελάχιστη συναίνεση των δανειστών μας και με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα το μόνο που δεν ήθελε ο Πρωθυπουργός ήταν ένα «αντάρτικο» εντός του ΠΑΣΟΚ, λέει στέλεχος του Μαξίμου.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ η οποία ήλπιζε να περάσει αναίμακτα την άλλη εβδομάδα τον σκόπελο των κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή και να πάει σε Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Δεκεμβρίου μάλλον αιφνιδιάστηκε από το χρόνο που εκδηλώθηκε η αντίδραση. Σε κάθε περίπτωση σημειώνει πως ούτως ή άλλως ο προγραμματισμός ήταν αυτό Σαββατοκύριακο να συνεδρίαζε η ΚΠΕ κάτι που δεν κατέστη δυνατό λόγω των εξελίξεων με την τρόικα. Και όντως ο κ. Βενιζέλος προγραμμάτιζε να διεξαχθεί συνεδρίαση της ΚΠΕ αυτό το Σαββατοκύριακο αλλά επειδή οι χρόνοι δεν έβγαιναν η συνεδρίαση του κομματικού οργάνου θα γίνει πιθανότατα από τις 21 έως τις 23 Δεκεμβρίου.

Τα μέλη της ΚΠΕ που υπογράφουν την επιστολή είναι οι Κελεπούρης Ανδρέας, Κίτσιος Βασίλης, Μακρυπίδης Ανδρέας, Μωραΐτης Θάνος, Ντόλιος Γιώργος, Ξεκαλάκης Στέφανος, Όθωνας Μανώλης, Παπαθανάση Αφροδίτη, Πεταλωτής Γιώργος, Σαχινίδης Φίλιππος, Τάτσης Κωνσταντίνος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα