Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Άκυρα τα παράβολα για ενστάσεις στους δασικούς χάρτες αποφάσισε το ΣτΕ

Ανοίγει το δρόμο για να σταματήσουν να πληρώνουν οι αγρότες και οι υπόλοιποι πολίτες τα παράβολα των ενστάσεων επί του περιεχομένου των αναρτημένων δασικών χαρτών, απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Όπως υποστηρίζουν νομικοί κύκλοι, οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν ακόμη υποβάλει ένσταση μπορούν να μην πληρώνουν το αντίστοιχο παράβολο, πηγαίνοντας απευθείας στο ΣτΕ.
Παράλληλα, δίνεται το δικαίωμα σε όσους έχουν καταθέσει αντίρρηση να προχωρήσουν σε ανάκληση, με την οποία θα τους επιστραφούν τα χρήματα (σ.σ.: εφόσον η απόφαση του ΣτΕ βγει υπέρ τους).
Ειδικότερα, το Ε’ τμήμα του ΣτΕ δικαίωσε αίτηση που κατατέθηκε τον Απρίλιο του 2012 από ιδιοκτήτη, κρίνοντας- μεταξύ άλλων- πως «…Υπόκεινται, επομένως, σε αίτηση ακυρώσεως […] όχι μόνο οι πράξεις κύρωσης που εκδίδονται δυνάμει του άρθρου 19 του ν. 3889/2010, δηλαδή μετά την εξέταση των αντιρρήσεων που ασκήθηκαν […] αλλά και οι πράξεις κύρωσης που εκδίδονται κατά το άρθρο 17 του ίδιου νόμου και αφορούν στο μέρος των αναρτηθέντων δασικών χαρτών που δεν έχει αμφισβητηθεί με την άσκηση

αντιρρήσεων […].
Κατά συνέπεια, και παρότι στο άρθρο 17 του ν. 3889/2010 δεν περιλαμβάνεται διάταξη αντίστοιχη με αυτήν του άρθρου 19 παρ. 4 (ήδη 5) του ίδιου νόμου, προβλέπουσα και ρητώς την άσκηση αιτήσεως ακυρώσεως, η πράξη μερικής κύρωσης δασικού χάρτη του άρθρου 17 του ν. 3889/2010, η οποία συνεπάγεται την οριστικοποίηση του χάρτη κατά το μέρος αυτό και την πρόσδοση σε αυτόν πλήρους αποδεικτικής ισχύος, υπόκειται […] σε αίτηση ακυρώσεως, και μάλιστα ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας».
Μια τέτοια εξέλιξη - αν φυσικά προχωρήσει και από πλευράς υπουργείου Περιβάλλοντος - τείνει να δώσει μια μεγάλη ανάσα σε όλους τους αγρότες, που θα αποφύγουν τις επιβαρύνσεις από τα παράβολα.
Σημειωτέον πως, όταν θα κυρωθεί ο δασικός χάρτης μιας περιοχής, τότε η προθεσμία για την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι 60 ημέρες. tharrosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα