Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Αμερικανός στρατηγός: Αν ο Τραμπ ζητήσει εκτόξευση πυρηνικών, θα αρνηθώ


Αμερικανός στρατηγός: Αν ο Τραμπ ζητήσει εκτόξευση πυρηνικών, θα αρνηθώΟ στρατιωτικός διοικητής, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ φέρεται να δήλωσε σήμερα ότι θα "αντιστεκόταν" σε μία "παράνομη" απαίτηση του προέδρου.
Ο στρατιωτικός διοικητής, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ φέρεται να δήλωσε σήμερα ότι θα "αντιστεκόταν" στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αν ο τελευταίος διέταζε μια "παράνομη" εκτόξευση πυρηνικών όπλων.
Σύμφωνα με το CBS News, ο Τζον Χάιτεν, ο επικεφαλής της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ (STRATCOM) είπε σε ομιλία του στο Διεθνές Φόρουμ Ασφαλείας του Χάλιφαξ, στη Νέα Σκωτία του Καναδά, ότι έχει σκεφθεί πολύ για το τι θα έλεγε αν λάμβανε μια τέτοια εντολή. "Νομίζω ότι κάποιοι πιστεύουν πως είμαστε ηλίθιοι" είπε, απαντώντας σε μια ερώτηση σχετική με ένα τέτοιο σενάριο. "Δεν είμαστε ηλίθιοι.
Σκεφτόμαστε πολύ αυτά τα πράγματα. Όταν έχεις μια τέτοια ευθύνη, πώς να μην το σκέφτεσαι;" διερωτήθηκε.
Το CBS στο ρεπορτάζ του ανέφερε ότι ο στρατηγός εξήγησε τη διαδικασία που θα ακολουθούσε εκείνος αν δινόταν τέτοια εντολή. "Ως επικεφαλής της STRATCOM, παρέχω συμβουλές στον πρόεδρο, εκείνος θα μου πει τι να κάνω. Και είναι παράνομο, μαντέψτε τι θα συμβεί; Θα πω «Κύριες πρόεδρε, αυτό είναι παράνομο». Και μαντέψτε τι θα κάνει εκείνος; Θα ρωτήσει «Ποιο θα ήταν το νόμιμο» και θα εξετάζαμε τις επιλογές μας (...) για να ανταποκριθούμε στην όποια κατάσταση. Έτσι πάει το πράγμα. Δεν είναι τόσο περίπλοκο".
Ο Χάιτεν τόνισε ότι είναι συνήθης πρακτική να εξετάζονται σενάρια για το πώς θα αντιδράσει στην περίπτωση μιας παράνομης διαταγής και πρόσθεσε: "Αν εκτελέσεις μια έκνομη διαταγή, θα πας φυλακή. Μπορεί να πας φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής σου".
Το Πεντάγωνο δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα να σχολιάσει τις δηλώσεις του Χάιτεν.
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα