Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΕΥΧΕΣ ΠΡΟΒΑ ΤΗΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ FYROM

Αυτό είδαμε σήμερα, στην εκδήλωση για το νέο έτος, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ
 ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ
Στις 6 Ιανουαρίου, σε άρθρο μου με τίτλο:
ΘΕΜΑ FYROM: Η ΣΚΟΠΙΜΗ ΛΥΣΗ ΚΑΙ Η ΑΣΚΟΠΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;
Έγραφα, μεταξύ άλλων:
Για να υπάρξουν λύσεις σε τέτοια θέματα που, πέραν της ουσίας, για τις δύο χώρες και τις παγκόσμιες δυνάμεις έχουν υψηλό συμβολικό και συναισθηματικό φορτίο, πρέπει να συντρέχουν ορισμένες κρίσιμες προϋποθέσεις, όπως:
1. Να το θέλουν και οι δύο πλευρές
2. Να ευνοεί η διεθνής συγκυρία
3. Να υπάρχει εσωτερική πολιτική σταθερότητα και κλίμα συναίνεσης μεταξύ των κομμάτων και κυρίως των δύο μεγάλων.
Οι δυο πρώτες προϋποθέσεις υπάρχουν η τρίτη δυστυχώς και πάλι όχι.
Η προϋπόθεση αυτή είναι η πιο σημαντική, όπως απέδειξε και η πρόσφατη ιστορία, στις δύο ουσιαστικές προσπάθειες για λύση του προβλήματος, τη διετία 1991-1992 και τη διετία 2001-2002. Την πρώτη φορά δεν το επέτρεψε η εσωτερική αστάθεια στην Ελλάδα και τη δεύτερη ο επαπειλούμενος εμφύλιος στη FYROM.Τώρα η αστάθεια χαρακτηρίζει και τις δυο χώρες.
Μια πρόβα αυτών που θα ακολουθήσουν έγινε σήμερα στην εκδήλωση για το νέο έτος του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Θεσσαλονίκης.
Την παράσταση άνοιξε ο γραμματέας της ΝΔ Αυγενάκης λέγοντας, ότι στο Βουκουρέστι τέθηκε η κόκκινη γραμμή από τον Κώστα Καραμανλή:
Σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό και αφαίρεση των αλυτρωτικών σημείων από το Σύνταγμα της FYROM.
Το πρώτο ισχύει το δεύτερο, δυστυχώς όχι.
Στην συνέχεια ο Υφυπουργός εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης απάντησε, διορθώνοντας τον Αυγενάκη, ότι είμαστε στην γραμμή Κώστα Καραμανλή, δηλαδή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και για όλες τις χρήσεις.
Ο λόγος στην συνέχεια στον Τζιτζικώστα, που με υψωμένη την φωνή είπε:
Η εθνική γραμμή είναι χωρίς την λέξη Μακεδονία, το Βουκουρέστι είναι η κόκκινη γραμμή της υποχώρησης.
Και εκείνη την στιγμή θυμήθηκα, τις διαρροές από την πλευρά του Καμένου, ότι θα προτείνει δημοψήφισμα για το όνομα, άλλα και την σημερινή συνέντευξη του Μπακογιάννη, σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα, όπου με έμφαση δηλώνει:
Κάποιοι θα κάνουν καριέρα και πάλι με το όνομα της Μακεδονίας και ας γκρεμιστεί η χώρα.

Κοιτώντας, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, μας θυμίζουν τον μοναδικό Ντίνο Ηλιόπουλο στο "Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα".

Απόλυτη συμφωνία στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με όλα αυτά στο εσωτερικό της χώρας και το 80% της κοινής γνώμης να δηλώνει στις δημοσκοπήσεις, ότι δεν θέλει να υπάρχει η λέξη Μακεδονία στο όνομα της FYROM, πως η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη για την λύση του προβλήματος και μάλιστα πολύ σύντομα, δεν μπορώ να το καταλάβω.
Ακόμη χειρότερα, όταν η κοινή γνώμη των Σκοπίων δεν θέλει αλλαγή του «Συνταγματικού τους ονόματος», ούτε βέβαια αλλαγή των αλυτρωτικών άρθρων του Συντάγματός τους και η κυβέρνησή τους έχει δεσμευτεί για δημοψήφισμα.
Μάιο η 4η αξιολόγηση του μνημονίου και Ιούλιο η σύνοδος του ΝΑΤΟ για τη FYROM: με μια ισχυρή δόση έντασης για τη διαφθορά, μερικές κόκκινες γραμμές για την 4η αξιολόγηση, τα ψηφισμένα μέτρα που αρχίζουν και εφαρμόζονται αλλά και τα νέα, με μια νέα εποπτεία των δανειστών, δεν νομίζετε ότι είναι μια ατζέντα εκλογών πριν από το προσεχές καλοκαίρι;

Δεν είναι βέβαια το απόλυτο «success story» που θα ήθελε η κυβέρνηση, όμως την πόρτα του απόλυτου χάους για τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία μπορεί να την ανοίξει.

Μια δύναμη ευθύνης, στο κομματικό χάρτη σήμερα, είναι πιο αναγκαία από ποτέ!!
Φωτογραφία του ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ.
Δείτε περισσότερες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα