Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

ΚΕΕΛΠΝΟ Η ιλαρά «σαρώνει» την Ελλάδα - Σχεδόν 3.000 τα κρούσματα, 44 την τελευταία εβδομάδα

«Σαρώνει» η ιλαρά την χώρα. Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από την περασμένη Πέμπτη μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί 44 νέα κρούσματα της λοιμώδους μεταδοτικής ασθένειας σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Συνολικά πλέον ο αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς ανέρχεται στα 2.960 – η καταγραφή γίνεται από τον περασμένο Μάιο που δηλώθηκε το πρώτο κρούσμα. Η επιδημία βρίσκεται σε εξέλιξη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως στην Ιταλία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Γαλλία. Το «μερίδιο» της Ελλάδας στην επιδημία ιλαράς είναι περίπου 15%, με δεδομένο πως στην Ευρώπη χουν καταγραφεί περισσότερα από 20.000

κρούσματα.
Όπως αναφέρει στην έκθεσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ, η ιλαρά εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότια Ελλάδα, ιδίως στην Αττική, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς και στη Βόρεια Ελλάδα.
Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.
Επίσης, έχουν καταγραφεί 4 θάνατοι σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ, συστήνει τον εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά. dikaiologitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα