Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Η συγκυβέρνηση ακροβατεί - «Θρίλερ» με το ραντεβού Τσίπρα και Καμμένου, όλα τα σενάρια

Τα «ήξεις – αφήξεις» του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου δίνουν χαρακτήρα «θρίλερ» στην αυριανή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Μόλις χτες ο κ. Καμμένος με νέο χτύπημα στο twitter αναιρούσε τον …Καμμένο λέγοντας ότι δεν τελεί υπό παραίτηση.
Μετά την χτεσινή ακύρωση του ραντεβού των δύο ανδρών, ακολούθησε ένα «χοντρό παρασκηνιακό παιχνίδι» με συνεργάτες του κ. Καμμένου να διαρρέουν ότι το ραντεβού θα λάβει χώρα την Δευτέρα. Όπως ανέφεραν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού στα dikaiologitika.gr «Δεν επιβεβαιώσαμε ποτέ ότι το ραντεβού κλείστηκε για την Δευτέρα». Οι διαρροές Καμμένου φαίνεται να ενόχλησαν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο οποίος τον

κάλεσε να συναντηθούν αύριο στις 10:30.
Η συγκυβέρνηση ακροβατεί
Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η παραίτηση του Πάνου Καμμένου από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθώς επίσης και της κ. Κόλλιας – Τσαρουχά.
Η προχτεσινή δήλωση του προέδρου των ΑΝΕΛ «έριξε τους τόνους» μεταξύ των δύο ανδρών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πάνος Καμμένος θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό να μην συμπεριλάβει κανένα από τα στελέχη του στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Σε αυτή την περίπτωση οι απώλειες των ΑΝΕΛ θα περιοριστούν σε 2, την Έλενα Κουντουρά και τον Θανάση Παπαχρηστόπουλο.
Καθοριστικό ρόλο στην συμφωνία Καμμένου – Τσίπρα θα παίξει ο Βασίλης Κόκκαλης. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με χτεσινές του δηλώσεις ανέφερε πως θα καταψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών ενώ άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Η αποχώρηση του κ. Κόκκαλη από τον υπουργικό του θώκο θα βοηθούσε την συγκυβέρνηση να προχωρήσει σε ένα βελούδινο διαζύγιο και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να μην απολέσει την κοινοβουλευτική του ομάδα.
Ωστόσο, η γενικότερα συμπεριφορά του προέδρου των ΑΝΕΛ φαίνεται πως έχει ενοχλήσει τον πρωθυπουργό ο οποίος δεν αποκλείεται να «κόψει κάθε δεσμό» με τους ΑΝΕΛ ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης την επόμενη εβδομάδα στην Βουλή.
Η Συμφωνία των Πρεσπών σώζει τους ΑΝΕΛ
Φαίνεται πως το κόμμα των ΑΝΕΛ σώζεται από την Συμφωνία των Πρεσπών καθώς οι περισσότεροι βουλευτές ζητούν να καταψηφιστεί. Ωστόσο, με τα τωρινά δεδομένα οι ΑΝΕΛ «κλείνουν» στην καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση εφόσον ζητηθεί.
Άνοιγμα στην Κεντροαριστερά
Η αποχώρηση από την κυβέρνηση των υπουργών των ΑΝΕΛ θα σηματοδοτήσει και μία στροφή προς την κεντροαριστερά κάτι που επιζητά εναγωνίως το Μαξίμου δεδομένου ο κοινός στόχος της εξόδου από τα προγράμματα στήριξης τελείωσε. Τέλος εκφράζεται σιγουριά ότι με ή χωρίς Καμμένο η κυβέρνηση θα βρει κοινοβουλευτικά τους «151» για να κυρώσει την Συμφωνία των Πρεσπών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα