Συνολικά 31 αιτήσεις στήριξης, προϋπολογισμού 448.193.171,59 ευρώ, εντάσσονται στη δράση 4.3.1 «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων» του ΠΑΑ 2014-2020. Ο επικαιροποιημένος πίνακας δημοσιεύτηκε χθες στη Διαύγεια, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των προσφυγών που είχαν υποβληθεί.
Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει η απόφαση ένταξης των 31 αιτήσεων, στις οποίες θα αποτυπώνονται αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις υλοποίησης και χρηματοδότησης, καθώς και οι υποχρεώσεις του δικαιούχου.
Μεταξύ του επικαιροποιημένου πίνακα αποτελεσμάτων διοικητικού ελέγχου περιλαμβάνεται το έργο "Αρδευτικά δίκτυα αξιοποίησης φράγματος λεκάνης Φιλιταρινού Νομού Μεσσηνίας". Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία, η δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 45.880.00 ευρώ, η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 44.148.000 ευρώ και η σωρευτική επιλέξιμη δημόσια δαπάνη σε 195.208.234,20 ευρώ.
Η ιστορία του έργου
Το εν λόγω έργο, ζωτικής σημασίας για την περιοχή, έχει μία διαδρομή που ξεκινάει 13 (!) χρόνια πίσω, από την εποχή της υπουργίας του τεθνεώτος Ευ. Μπασιάκου το 2006. Τότε
το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης εκπόνησε την πρώτη αναγνωριστική μελέτη για το Φιλιατρινό φράγμα και έγινε προγραμματισμός για την ένταξή του στη Δ’ Προγραμματική Περίοδο.
Τη σκυτάλη πήρε το 2008 ο μετέπειτα υπουργός Αγ. Ανάπτυξης Αλ. Κοντός ο οποίος ουσιαστικά έδωσε σάρκα και οστά στο έργο. Κατόπιν σχετικού αιτήματος της τότε Νομαρχίας Μεσσηνίας, με νομάρχη τον κ. Δράκο, το έργο εντάχθηκε στο «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 2007- 2013 το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Τον Αύγουστο του 2008 σε σύσκεψη που πραγματοποιείται στο αρμόδιο υπουργείο αποφασίζεται η εκκίνηση και δύο μήνες μετά το έργο δημοπρατήθηκε με συνολικό προϋπολογισμό 35,3 εκατ. ευρώ. Το ύψους 45 μέτρων φράγμα θα τροφοδοτούσε με νερό συνολικά 34.000 στρέμματα μεσσηνιακής γης. Παρά τις εναλλαγές που ακολούθησαν σε υπουργούς και κυβερνήσεις και παρά τα εμπόδια της ελληνικής γραφειοκρατίας, το έργο προχωρούσε αργά αλλά σταθερά.
Η υπογραφή της σύμβασης κατασκευής έγινε το Μάιο του 2009 από τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Χατζηγάκη. Το 2010 δύο ακόμη υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, ο εκ Μεσσηνίας ορμώμενος υφυπουργός Οικονομικών Δ. Κουσελάς μαζί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδη, έβαλαν τη δική τους υπογραφή στην συνέχιση του έργου, καθώς υπέγραψαν την ΚΥΑ απαλλοτρίωσης για την κατασκευή του έργου.
Τον Απρίλιο του 2015, όταν το επισκέφθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, είχε ολοκληρωθεί σχεδόν κατά 90%, με τον κ. Σαμαρά να το χαρακτηρίζει «έργο ζωής» για την περιοχή.
Στις αρχές του 2017 ολοκληρώνεται πλήρως έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία. Η υλοποίησή του θα παρέχει νερό για 34.000 στρέμματα στον κάμπο των Φιλιατρών. Στην περιοχή, άλλωστε, υπάρχει το 60% με 65% των θερμοκηπιακών καλλιεργειών της Τριφυλίας.
Με τα δίκτυα θα επιτευχθεί: Προστασία, ανακούφιση του υδροφόρου ορίζοντα και θα τελειώσουν οι γεωτρήσεις. Άριστης ποιότητας βρόχινο νερό, χαμηλού κόστους και όχι υφάλμυρο. Αύξηση παραγωγής και βελτίωση της ποιότητας. Θερμοκήπια με υδροπονικές καλλιέργειες. Αύξηση των υπαίθριων καλλιεργειών. Άρδευση των ελαιώνων- σήμερα ποτίζεται το 30%, ενώ με την ολοκλήρωση θα ποτίζεται από το 60% έως και το 100% των ελαιώνων. Α.Π. tharros
Τ. Θεοδωρικάκος για Black Friday: Ενδείξεις παραβίασης της νομοθεσίας σε
2.000 κωδικούς
-
Ενδείξεις παραβίασης της νομοθεσίας εντοπίζουν οι αρχές σε 2.000 από τους
10.000 κωδικούς προϊόντων που ελέγχονται εν όψει της Black Friday, όπως
αποκάλυψε...
Πριν από 27 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα