Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Έμπολα: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον ιό και τη νέα έξαρσή του



Φωτογραφία από το Κογκό AP

Ολα όσα οφείλεις να γνωρίζεις για τον ιό Έμπολα ο οποίος βρίσκεται σε νέα έξαρση, κυρίως στην Αφρική, αλλά και για την απόφαση του ΠΟΥ για κήρυξη έκτακτης ανάγκης.
Η νέα έξαρση του ιού Έμπολα σίγουρα προβληματίζει. 
Παρακάτω θα διαβάσετε πέντε πράγματα που αφορούν τον ιό αλλά και την απόφαση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας μα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

1. Η πρώτη φορά


Εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1976, πριν δηλαδή από 43 χρόνια. Η μεγαλύτερη έξαρσή του, εώς σήμερα, παρατηρήθηκε το 2014 και επηρέασε κυρίως τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία, τη Γουινέα και τη Νιγηρία.

2.Τα συμπτώματα


Μπορεί να εμφανιστούν από δύο ημέρες έως και τρεις εβδομάδες μετά την επαφή με τον ιό. Παρουσιάζονται συνήθως πυρετός, πονόλαιμος, πονοκέφαλος και πόνος στους μυς. Συνυπάρχουν ναυτία, εμετός και διάρροια. Οταν αρχίζει να μειώνεται η λειτουργία του συκωτιού και του/των νεφρών, παρουσιάζεται η αιμορραγία.

3.Τι γίνεται με την πρόληψη


Περιλαμβάνει, αρχικά, τον έλεγχο πιθήκων και χοίρων που έχουν τυχόν μολυνθεί. Από εκεί και πέρα χρειάζεται προστατευτική ενδυμασία και καλό πλύσιμο χεριών όταν βρίσκεται κανείς κοντά σε άτομα που έχουν ήση προσβληθεί. Επίσης, όπως έχει πει και το ελληνικό ΚΕΕΛΠΝΟ παρόλο που η μετάδοση του ιού Ebola μεταξύ των ανθρώπων μέσω αιωρούμενων σταγονιδίων δεν έχει αναφερθεί ποτέ σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, συνιστάται η χρήση μάσκας και οφθαλμικής προστασίας σε περίπτωση που ο ασθενής εμφανίζει αναπνευστικά συμπτώματα ή εμετούς.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου  AP

4. Η αφορμή για την απόφαση του ΠΟΥ


Η απόφαση αυτή ελήφθη αφού εντοπίστηκε ένα θανατηφόρο κρούσμα στην Γκόμα, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της ΛΔ του Κονγκό, κοντά στα σύνορα με τη Ρουάντα. Τον Ιούνιο είχαν αναφερθεί δύο άλλα κρούσματα στη γειτονική Ουγκάντα.Την ίδια ώρα οι αρμόδιοι εμπειρογνώμονες κάνουν λόγο για καθυστέρηση της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

5. Το ιστορικό της έκτακτης ανάγκης


Μόνο τέσσερις φορές στο παρελθόν έχει κηρύξει ο ΠΟΥ "κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία": το 2009 για τη γρίπη Η1Ν1, το 2014 για την πολιομυελίτιδα, την ίδια χρονιά για την επιδημία του Έμπολα που σκότωσε 11.300 ανθρώπους και το 2016 για τον ιό Ζίκα.                                                           news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα