Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Τίμησαν την ηρωική θυσία του Μακεδονομάχου Τέλλου Άγρα στους Γαργαλιάνους

Την ηρωική θυσία του Μακεδονομάχου Σαράντου Αγαπηνού, που είναι ευρύτερα γνωστός με το πολεμικό του ψευδώνυμο ως Τέλλος Άγρας και μαζί με τον Αντώνη Μίγκα δολοφονήθηκαν δι’ απαγχονισμού από κομιτατζήδες Βούλγαρους στις 7 Ιουνίου 1907, τίμησαν την Κυριακή στους Γαργαλιάνους.
Για τα 112 χρόνια από τη θυσία, το απόγευμα της Κυριακής, μπροστά από το άγαλμα του Τέλλου Άγρα στο πάρκο των Γαργαλιάνων, στην Μπρίσκειο Βιβλιοθήκη, όπου ήταν παραταγμένα η Φιλαρμονική Γαργαλιάνων, σημαίες σχολείων, χορευτικά τμήματα του Μορφωτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων και του Χορευτικού, Αθλητικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Μονεμβασιάς «ΡΙΖΕΣ» και επίσημοι, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από το μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο μετά του Ιερού Κλήρου της πόλης.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από αυτοδιοικητικούς, πολιτικούς, αξιωματικούς Σ.Α., εκπροσώπους Συλλόγων και σχολείων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και η Φιλαρμονική Γαργαλιάνων ανέκρουσε τον εθνικό ύμνο, με τις σημαίες σχολείων των Γαργαλιάνων να κυματίζουν! 
Στη συνέχεια έγινε παρέλαση της Φιλαρμονικής και των χορευτικών τμημάτων και οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην πλατεία με χαιρετισμούς των δημάρχων Τριφυλίας, Παναγιώτη Κατσίβελα και Έδεσσας, Δημήτρη Γιάννου. Ακολούθησε ομιλία με θέμα “Καπετάν Τέλλος Άγρας: Η σημαντική του προσφορά στο Μακεδονικό Αγώνα και ο μαρτυρικός του θάνατος” από την κα Ιωάννα-Σουλτάνα Κοτσώρη, διδάκτορα Αρχαίας Ηθικής Φιλοσοφίας, διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρουσίαση παραδοσιακών χορών των Συλλόγων. Στην εκδήλωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι εκλεγέντες βουλευτές Μεσσηνίας της Ν.Δ., Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, καθώς και ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Γιάννης Φωστηρόπουλος. 
Του Ηλία Γιαννόπουλου Το θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα