Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Μεσσηνία: Λύση στο πρόβλημα κατασκευής παραθεριστικών κατοικιών στο Δήμο Πύλου - Νέστορος

Μεσσηνία: Λύση στο πρόβλημα κατασκευής παραθεριστικών κατοικιών στο Δήμο Πύλου - ΝέστοροςΛύση στο πρόβλημα που εμπόδιζε την κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών και ξενοδοχείων σε περιοχές του Δήμου Πύλου - Νέστορος φαίνεται ότι δίνει η αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Ε” που είχε αναδείξει το πρόβλημα το Μάιο του 2018:“Το ασαφές καθεστώς των χρήσεων γης διώχνει από την Πυλία ενδιαφερόμενους που θέλουν να αποκτήσουν παραθεριστική κατοικία δαπανώντας πολλές χιλιάδες ή εκατομμύρια ευρώ. Ουσιαστικά πρόβλημα υπάρχει στις περιοχές του Δήμου Πύλου-Νέστορος που δεν έχουν ΣΧΟΟΑΠ ή ΓΠΣ και αρκεί μια αρνητική γνωμοδότηση για να σταματήσει η έκδοση οικοδομικής άδειας”. Ο Δήμος Πύλου - Νέστορος με χθεσινή ανακοίνωσή του γνωστοποιεί ότι δεν αποτελεί προϋπόθεση για οικοδόμηση εκτός σχεδίου η γνωμοδότηση της Περιφερειακής Επιτροπής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος (ΠΕΧΩΠ) αναφορικά με γη υψηλής παραγωγικότητας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, το έγγραφο της ΠΕΧΩΠ “αποτελεί απλή έκφραση γνώμης και όχι δικαιολογητικό το οποίο θα πρέπει να καταθέτει ο ενδιαφερόμενος προκειμένου να εκδώσει οικοδομική άδεια σε εκτός σχεδίου περιοχή”.
Το θέμα είχε προκύψει, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, από το γεγονός ότι “η αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης του δήμου, που έχει και την αποκλειστική ευθύνη για την έκδοση των οικοδομικών αδειών, απαιτούσε την προσκόμιση των συνοδευτικών εγγράφων (γνωμοδότηση της ΠΕΧΩΠ)”, διαδικασία που “είχε ως συνέπεια την επί ετών ταλαιπωρία πολλών ιδιοκτητών εκτάσεων και την τεράστια μείωση της αξίας των περιουσιών σε συγκεκριμένες περιοχές του Δήμου Πύλου - Νέστορος”.
Τα έγγραφα που επικαλείται η δημοτική αρχή Πύλου - Νέστορος είναι δύο, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση:
α) Το έγγραφο “με αρ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΠΟΛΣ/46282/1176/28-06-2019, που εξέδωσε η Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας” στο οποίο αναφέρεται ότι “η γνωμοδότηση της ΠΕΧΩΠ δεν αποτελεί δικαιολογητικό το οποίο θα πρέπει να καταθέτει ο ενδιαφερόμενος προκειμένου να εκδώσει οικοδομική άδεια σε εκτός σχεδίου περιοχή”.
β) Το έγγραφο “με αρ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/33605/1502/04-07-2019 από τη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής οικοδομικών κανονισμών και αδειοδοτήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας, της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο επισημαίνει ότι "η πληρότητα της γνωμοδότησης (της ΠΕΧΩΠ) αφορά τόσο στον χαρακτηρισμό της γεωργικής γης ως γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας ή όχι, όσο και στο επιτρεπτό της αιτούμενης εγκατάστασης"”.
eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα