Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

Δήλωση του Ζαχαρία Κανελλόπουλου για το Αλιευτικό καταφύγιο Μαραθόπολης

Λυπάμαι, γιατί για άλλη μια φορά ο κ. Πέτρος Τατούλης εκτίθεται δημόσια με δηλώσεις ανακριβείς και αναληθείς. Οι χθεσινές δηλώσεις του για το έργο στο Αλιευτικό καταφύγιο Μαραθόπολης, που μπαίνει ευτυχώς στην τελική ευθεία υλοποίησής του, μετά από αδικαιολόγητες καθυστερήσεις ετών, βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με την πραγματικότητα και την αλήθεια.
Οι πάντες γνωρίζουν και στην Μαραθόπολη, αλλά και σε όλη την Τριφυλία και την Μεσσηνία, ότι η Περιφέρεια δεν έκανε κάτι, τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια, ώστε να ετοιμασθεί ένας πλήρης φάκελος, για την διεκδίκηση αυτού του έργου πνοής, ύψους πάνω από 6,5 εκατομμύρια ευρώ.
Έπρεπε να γίνει πολύς θόρυβος για την ολιγωρία και την αδράνεια της Περιφέρειας, για να ευαισθητοποιηθεί επιτέλους και να φτιάξει τον φάκελο του έργου. Παρά ταύτα ο φάκελος, ο οποίος εστάλη, ήταν λανθασμένος και ελλιπής.
Όλοι μιλούσαν τότε, το 2017, για τον άδειο φάκελο της Περιφέρειας. Έχουν γραφεί και δημοσιευθεί πολλά γι’ αυτό το θέμα. Η αγωνία και ο φόβος όλων μας ήταν να μην χαθεί η χρηματοδότηση του έργου. Τελειώνοντας το 2017, τότε έστειλε η Περιφέρεια στο Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας και στο Δήμο Τριφυλίας την προγραμματική σύμβαση, προς ψήφιση, η

οποία όμως ήταν λάθος.
Έτσι, χάνουμε και άλλο χρόνο μέχρι να ψηφισθεί από 4 σώματα , (Λιμενικό Ταμείο, Περιφέρεια, Δήμο Τριφυλίας και Περιφερειακό Ταμείο) η σωστή σύμβαση. Το Λιμενικό Ταμείο ψηφίζει την σύμβαση και αποστέλλει την έγκρισή της, άμεσα. Στην συνέχεια ψηφίζεται και από τους άλλους αντισυμβαλλόμενους του έργου. Έτσι όμως φθάσαμε στον Μάιο μήνα του 2018, οπότε ξεκινά ένας αγώνας δρόμου ταχύτητας, γιατί η 25η Οκτωβρίου 2018 ήταν η καταληκτική ημερομηνία του προγράμματος. Πέρασε όμως η 25η Οκτωβρίου και η 11η Νοεμβρίου 2018 και ο φάκελος δεν ήταν ακόμη έτοιμος με αποκλειστική ευθύνη της Περιφέρειας.
Ο χρόνος, όμως είχε ήδη λήξει, για την πρόσκληση ένταξης στο πρόγραμμα του έργου. Πάρα ταύτα, δόθηκε και άλλη παράταση από την Διαχειριστική Αρχή, για την ένταξη στο έργο. Και ενώ έφθασε ο Ιανουάριος του 2019, από το φάκελο του έργου έλλειπαν ακόμη 9 σοβαρά έγγραφα, τα οποία δεν είχε αποστείλει ακόμη η Περιφέρεια στην Διαχειριστική Αρχή. Δεν είχε σταλεί ούτε η μελέτη του έργου, η οποία είχε επιστραφεί στην Περιφέρεια για διόρθωση.
Αυτά με ενημέρωσε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η υπεύθυνη της πρόσκλησης της Διαχειριστικής Αρχής του επιχειρησιακού προγράμματος «Θάλασσα και Αλιεία», που αφορά τα αλιευτικά καταφύγια και αυτό της Μαραθόπολης, ως πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας.
Ήδη είχε παρέλθει ο χρόνος και ήμουν ανήσυχος για την εξέλιξη αυτού του τόσο σημαντικού έργου, για το οποίο όλοι γνωρίζουν, όπως και ο κ. Τατούλης προσωπικά, πόσο σκληρά δούλεψα και βοήθησα την Περιφέρεια στην συγκέντρωση των προαπαιτούμενων εγγράφων.
Η Διαχειριστική Αρχή με διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί κι άλλη παράταση ώστε να μη χαθεί το έργο. Σε ερώτησή μου αν από το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας χρειάζεται να κάνουμε κάτι επιπλέον, μου είπαν ότι το Λιμενικό Ταμείο έχει επιτελέσει το καθήκον του στο ακέραιο, με υπευθυνότητα και πληρότητα, και μάλιστα πολύ έγκαιρα. «Από εσάς κ. Ζαχαρία Κανελλόπουλε έχουμε όλα τα απαιτούμενα έγγραφα. Ο φάκελός σας είναι πλήρης. Ας ελπίσουμε ότι και η Περιφέρεια θα ανταποκριθεί άμεσα, γιατί έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, μας λείπουν ακόμα πολλά έγγραφα και το έργο θα καθυστερήσει».
Το έργο παρά τις αναβολές και τις καθυστερήσεις ευτυχώς σώθηκε. Αν δεν είχαμε όμως ασκήσει κριτική και το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας και το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας και Περιφερειακοί σύμβουλοι και εγώ προσωπικά, στην Περιφέρεια, για την αδράνειά της, πολλούς μήνες πριν, ακόμα θα ψάχναμε το φάκελο και το έργο θα είχε χαθεί. Σκοπός της κριτικής μας λοιπόν, που ενόχλησε τον κ. Τατούλη, ήταν ίσα-ίσα να μη χαθεί αυτό το σημαντικό έργο για την ανάπτυξη της Μαραθόπολης και όλης της Τριφυλίας μας. Συνεπώς, ο ισχυρισμός του κ. Τατούλη, ότι τάχα δεν ήθελα να γίνει αυτό το έργο, μόνο και μόνο επειδή άσκησα κριτική στην Περιφέρεια, για να γίνει επιτέλους αυτό το έργο, καταρρίπτεται και είναι πέρα για πέρα ψευδής.
Ως προς τι λοιπόν όλη αυτή η παραπληροφόρηση, η κατασυκοφάντηση και η ψευδολογία; Ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί; Ασφαλώς δεν μου προκαλεί εντύπωση ότι στην ίδια συγχορδία με τον απερχόμενο Περιφερειάρχη βρίσκεται και ο απερχόμενος Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κατσίβελας.
Θα τους παρακαλούσα, να έχουν το θάρρος να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους, για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και το χάσιμο τόσων χρόνων και να μην προσπαθούν να τις μεταθέσουν αλλού, παραποιώντας την αλήθεια. Άλλωστε οι συμπολίτες μας γνωρίζουν. tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα