Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

Μέχρι και τη Δευτέρα το 15ο Παζάρι Αντικών στο Μεγάλο Καλντερίμι της Κυπαρισσίας!

Παλιά έπιπλα, πορσελάνες, πίνακες, δίσκοι, όπλα, βιβλία εκτίθενται για αγορές
Ξεκίνησε προχθές το 15ο Παζάρι Αντικών στο Μεγάλο Καλντερίμι της Πάνω Πόλης Κυπαρισσίας, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι και τη Δευτέρα! Πρόκειται για το μοναδικό περιοδικό υπαίθριο παζάρι αντικών στην Ελλάδα και διοργανώνεται στα πρότυπα των ανάλογων παζαριών που γίνονται στην Ευρώπη. Συνδιοργανωτές είναι ο Δήμος Τριφυλίας και η Κοινωφελής του Επιχείρηση και ο Σύλλογος για την Προστασία & Αναβίωση της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας. Καθημερινά οι επισκέπτες, από τις 10.00 το πρωί έως τα μεσάνυχτα, έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε χιλιάδες αντίκες, παλιά ελληνικά έπιπλα, αντίκες από τη Γαλλία, εγγλέζικες πορσελάνες, πίνακες, δίσκους από βινύλιο, παλαιά βιβλία, όπλα και χιλιάδες πανέμορφα μικροπράγματα, που είναι απλωμένα σε περίπτερα εμπόρων απ’ όλη την Ελλάδα! Είναι μια αναβίωση της παλιάς αγοράς της Άνω Πόλης της Κυπαρισσίας στο φυσικό της χώρο, το λεγόμενο Σταυροπάζαρο.
Η θέση ιδανική και ιστορική. Το Μεγάλο Καλντερίμι είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά τμήματα του μεγάλου δικτύου λιθόστρωτων καλντεριμιών της Άνω (Παλιάς) Πόλης της

Κυπαρισσίας (3 χιλιόμετρα περίπου συνολικό μήκος) και σώζεται στην καρδιά του παλιού εμπορικού κέντρου, του Σταυροπάζαρου, της παλιάς, αρχοντικής αγοράς που λειτουργούσε επί αιώνες στο ίδιο ακριβώς σημείο, σύμφωνα με τους συνδιοργανωτές.
Η έναρξη του Παζαριού κηρύχθηκε προχθές το βράδυ και ακολούθησε όμορφη μουσική εκδήλωση υπό τον τίτλο «Ανάμεσα σε τρεις θάλασσες» με τη Σωτηρία Παππά, κανονάκι και φωνή, τη Μελίνα Παρασκευοπούλου, κρουστά και φωνή και την Ελένη Περτσελάκη, βιολί και φωνή. Παράλληλα, λειτούργησε έκθεση παλαιών όπλων της εποχής 1650-1750 και παραδοσιακής φορεσιάς από την προσωπική συλλογή του Σπύρου Κατσίρα (Σύλλογος Ελληνομνήμονες).
Σε δηλώσεις του για το Παζάρι, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, είπε: «Είμαστε στην έναρξη του Παζαριού Αντικών, στην Πάνω Πόλη της Κυπαρισσίας, στο Μεγάλο Καλντερίμι. Μια μεγάλη γιορτή, μια έκθεση που προσάδει στην αισθητική αλλά και στο χώρο και στην καλαισθησία και στην ευγένεια και στην ευλάβεια που έχει αυτή η κοινωνία κι αυτός ο χώρος. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι ο Δήμος Τριφυλίας δεν άφησε αυτό το θεσμό να μαραθεί, όταν κάποιοι, ακόμα δεν έχω καταλάβει, αναίτια ήθελαν να σβήσει αυτή η γιορτή. Σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή, από το Δήμο Τριφυλίας με τη θέληση και με την αμέριστη βοήθεια του Συλλόγου για την Προστασία και Αναβίωση της Άνω Πόλης της Κυπαρισσίας και προσωπικά από τον πρόεδρο, τον κ. Σταθόπουλο, έγινε το κάθε τι για να μπορέσουμε σήμερα να μιλάμε για τη 15η διοργάνωση, η οποία παρατηρώ ότι είναι και πολύ καλύτερη και πλουσιότερη απ’ όλες τις άλλες φορές.
Είναι αυτή η θέληση της κοινωνίας, που ένα πολύ μεγάλο γεγονός, που ξεπερνά τα όρια του Δήμου μας, κάτι πρωτόγνωρο για όλη την Πελοπόννησο, σήμερα ξαναρχίζει με τη 15η μορφή του και είναι κάτι που, αν θέλετε, το νιώθω και παιδί μου, με την έννοια ότι το συντηρήσαμε και το μεγαλώσαμε και όπως και να ’ρχονται τα πράγματα, τέτοια μέρα θα ’μαι πάντα εδώ».
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου για την Προστασία και Αναβίωση της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας, Γιάννης Σταθόπουλος, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στο 15ο Παζάρι, επισήμανε: «Είναι ένας θεσμός που είναι γιορτή για την Πάνω Πόλη Κυπαρισσίας. Η Πάνω Πόλη γιορτάζει, είναι φωταγωγημένη, αναδεικνύει τα καλντερίμια της, τις ομορφιές της και αυτό το γεγονός γίνεται από το Δήμο Τριφυλίας σε συνεργασία με το Σύλλογό μας, το Σύλλογο για την Προστασία και Αναβίωση της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας».
Επίσης, ευχαρίστησε προσωπικά το δήμαρχο και το Δ.Σ. Τριφυλίας που εμπιστεύθηκαν το Σύλλογο για τη διοργάνωση σε μια δύσκολη στιγμή.
Αναφερόμενος στη φετινή διοργάνωση, επισήμανε ότι είναι εμπλουτισμένη και ευχαρίστησε όλους τους ανθρώπους που στηρίζουν το θεσμό. Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα στον κόσμο της ευρύτερης περιοχής να επισκεφθεί το Παζάρι και την Πάνω Πόλη Κυπαρισσίας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων – Συνδέσμων Τριφυλίας, Παναγιώτης Λούτος, χαιρέτισε τη διοργάνωση, τονίζοντας: «Είναι μία εκδήλωση η οποία έχει καταξιωθεί, όχι μόνο στην Κυπαρισσία, αλλά γενικότερα σε όλη την περιοχή και σ’ όλη την Πελοπόννησο.
Φέρνει αναμνήσεις, πώς ξεκίνησε η κοινωνία και η πατρίδα μας τις δύσκολες εποχές και, βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι γίνεται σε μια ιστορική περιοχή, στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας με το καλντερίμι, το Σταυροπάζαρο». Τέλος, συνεχάρη τους διοργανωτές εκφράζοντας τη στήριξη της Ομοσπονδίας σε τέτοιες εκδηλώσεις.
Του Ηλία Γιαννόπουλου  tharros 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα