Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

Από «άχρηστο»… χρήσιμο: O Μητσοτάκης διατηρεί το Γραφείο Πρωθυπουργού Θεσσαλονίκης


Μένει το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη – Ποια αναλαμβάνει επικεφαλής «Στόχος το Γραφείο να έχει ουσιαστικό ρόλο και περιεχόμενο», λέει το Μαξίμου - Καυστικά σχόλια από τον ΣΥΡΙΖΑ
Διατηρείται, τελικά, και από την κυβέρνηση της ΝΔ το Γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Αν και η ΝΔ είχε ασκήσει έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα όταν είχε ξεκινήσει ο θεσμός, κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακό θεσμό», εν τέλει ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, αποφάσισε να το διατηρήσει και, όπως ανακοινώθηκε το πρωί της Τρίτης 6 Αυγούστου, επικεφαλής του τοποθετείται η Μαρία Αντωνίου.
Σε ανακοίνωσή του το Μαξίμου αναφέρει ότι «στόχος είναι το Γραφείο Πρωθυπουργού της Θεσσαλονίκης να αποκτήσει ουσιαστικό ρόλο και περιεχόμενο, όχι μόνο για την επαφή με τους πολίτες και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης, αλλά σε συνεργασία με τον υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης και τις αυτοδιοικητικές αρχές να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής και την προβολή του brand Μακεδονία».
Το βιογραφικό της Μ. Αντωνίου

Η Μαρία Αντωνίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καστοριά. Σπούδασε Δασολογία στη Γεωπονοδασολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δασολόγος σε πολλές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα αλλά και στο Δημόσιο, στις Διευθύνσεις Δασών Φθιώτιδας και Καστοριάς. Από τον Φεβρουάριο του 2005 έως τον Ιούνιο του 2009 διετέλεσε Γενική Γραμματέας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καστοριάς. Το 2007 εξελέγη αιρετό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Από τον Μάιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2019 διετέλεσε βουλευτής Καστοριάς με τη Νέα Δημοκρατία. Από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Ιούνιο του 2019 ήταν αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, υπεύθυνη για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.

Πώς αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

Αντιδρώντας στο θέμα, η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης εξέδωσε καυστική ανακοίνωση, στην οποία υπενθυμίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε χαρακτηρίσει το Γραφείο ως «άχρηστο για τον πολίτη, αλλά χρήσιμο για το κομματικό ρουσφέτι». Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης, αναφέρει:

Η τοποθέτηση νέας επικεφαλής στο Γραφείο Πρωθυπουργού Θεσσαλονίκης, αποτελεί όψιμη αναγνώριση από την ΝΔ της αναγκαιότητας ύπαρξης και λειτουργίας ενός θεσμού που ίδρυσε και στήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Να θυμίσουμε ότι η ΝΔ από την θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είχε αμφισβητήσει, αν όχι λοιδορήσει, την ύπαρξή του ενώ ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις ένα χρόνο πριν το χαρακτήριζε «άχρηστο για τον πολίτη, αλλά χρήσιμο για το κομματικό ρουσφέτι». Αυτά την ίδια στιγμή που το σύνολο των τοπικών φορέων, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κοινωνικών ομάδων, ανεξαρτήτως πολιτικής τους τοποθέτησης, αναγνώριζε την θετική του συνεισφορά στα κρίσιμα ζητήματα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Στην κ. Αντωνίου ευχόμαστε καλή επιτυχία στα νέα της καθήκοντα και ελπίζουμε να μην το καταστήσει κέντρο «κομματικού ρουσφετιού», αλλά να συνεχίσει το πετυχημένο έργο των προκατόχων της στην παρακολούθηση και επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου στην περιοχή ευθύνης του Γραφείου.

Τέλος, μένει να αποδειχτεί αν ο Πρωθυπουργός θα επισκέπτεται την πόλη με την ίδια συχνότητα που το έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, αν θα παρέχει την δυνατότητα στους φορείς να τον συναντούν στην πόλη της Θεσσαλονίκης και αν θα συνεχίσει στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή.

Δ. Αυγέρη: «Ο πρωθυπουργός ανακάλυψε τη Θεσσαλονίκη»

Θέση στο θέμα πήρε και η αναπληρώτρια τομεάρχης Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, η οποία σε δήλωσή της αναφέρει πως «ο πρωθυπουργός ανακάλυψε τη Θεσσαλονίκη και τη χρησιμότητα του Γραφείου του Πρωθυπουργού».

Η κ. Αυγέρη υπενθυμίζει ότι πριν από έναν χρόνο ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε πως «όλη η υποβάθμιση και η εγκατάλειψη της πόλης καθρεφτίζεται στο άχρηστο για τον πολίτη, αλλά χρήσιμο για το κομματικό ρουσφέτι, γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη» και ακολούθως σημειώνει: «Αφού η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να ιδρύσει το Γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη λοιδορήθηκε ανελέητα από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ, αφού τα πρόσωπα που το στελέχωσαν, στοχοποιήθηκαν από το μηχανισμό τους, τελικά η νέα κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει το ‘άχρηστο για τον πολίτη, αλλά χρήσιμο για το κομματικό ρουσφέτι’ γραφείο».

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ!», σημειώνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζει πως «ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να παραδεχθεί τη χρησιμότητα του Γραφείου στη Θεσσαλονίκη, ν’ αναγνωρίσει τον ουσιαστικό ρόλο του και το χρήσιμο έργο που έχει παραχθεί. Πλην όμως, η επιλογή του για τη στελέχωση με μια πολιτευτή, η οποία ανταγωνιζόταν με τη Χρυσή Αυγή στις εμφυλιοπολεμικές γιορτές μίσους, δεν προδιαθέτει θετικά για την ανάγκη συγκλίσεων και συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας».

Κ. Νοτοπούλου: «Η ΝΔ δικαιώνει το έργο μας»

Ανακοίνωση εξέδωσε και η βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Νοτοπούλου, η οποία έκανε λόγο για «δικαίωση του έργου του ΣΥΡΙΖΑ». Αναλυτικά, η κ. Νοτοπούλου η οποία έχει διατελέσει και επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ανέφερε:

Χαίρομαι που η λογική πρυτάνευσε στη ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να διατηρήσει το πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη.

Η αναγνώριση της αξίας ενός θεσμού που δημιούργησε ο Αλέξης Τσίπρας είναι η απάντηση σε όλους εκείνους που έσπευσαν να τον λοιδορήσουν μόνο και μόνο επειδή τον δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη οφείλει να το ενισχύσει η νέα κυβέρνηση ώστε με αποτελεσματικότητα να λύνει προβλήματα, να γεφυρώνει την απόσταση με την Αθήνα και να είναι ο δίαυλος που θα φέρει πιο κοντά το Μέγαρο Μαξίμου με την πραγματικότητα στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, όπως γίνεται από τη μέρα ίδρυςής του.

Κυρίως όμως για να συνεχίσει να είναι ο υποστηρικτικός βραχίονας της τοπικής αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας και των παραγωγικών φορέων, δίνοντας λύσεις στα ζητήματά τους.

Η ΝΔ είχε ανακοινώσει, σε ένα ακόμη κρεσέντο στείρας άρνησης, την κατάργηση του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Σήμερα όχι απλώς αναγνωρίζει το λάθος της και τον άδικο πόλεμο απέναντί μας, αλλά δικαιώνει το έργο μας, αναγνωρίζοντας την αξία του θεσμού.
Εύχομαι ο κ. Μητσοτάκης να ακολουθήσει το παράδειγμα του Αλέξη Τσίπρα και να μη μετατρέψει το Γραφείο σε έναν ακόμη διακοσμητικό θεσμό, αλλά με την τακτική παρουσία του στη Θεσσαλονίκη να τον ενδυναμώσει περαιτέρω.

Υγ. Στο οργανόγραμμα στο «επιτελικό κράτος» πάντως η λέξη Θεσσαλονίκη και ο διακριτός ρόλος του Γραφείου Πρωθυπουργού Θεσσαλονίκης δεν ονοματίζονται. Τους δυσκόλεψε πολύ η παραδοχή
Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα