Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Απαλλαγή από καταβολή ανταποδοτικών τελών στο Δήμο Τριφυλίας

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας αποφάσισε την απαλλαγή από την καταβολή ανταποδοτικών τελών (καθαριότητας και φωτισμού) αλλά και τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, για επιχειρήσεις που διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής διάδοσης του κορονοϊού.
Πιο συγκεκριμένα η απόφαση αυτή προβλέπει:
- Επιχειρήσεις που διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του Covid-19 και δεν κάνουν χρήση παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου, σύμφωνα με το άρθρο 13 του από 24-9/20-10-1958 β.δ. (Α’ 171), να απαλλάσσονται από τα αναλογούντα τέλη για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί. Μπορεί επίσης να ρυθμίζονται και θέματα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών, σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής.
- Επιχειρήσεις που διακόπτουν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του Covid-19, να απαλλάσσονται του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους

καθαριότητας και φωτισμού του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 25/1975 (Α’ 74), για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί. Μπορεί επίσης, να ρυθμίζονται και θέματα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών, σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής.
Οι ανωτέρω απαλλαγές να έχουν ισχύ από 14-3-2020, ημερομηνία της επίσημης ανακοίνωσης αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων και των ιδιωτικών επιχειρήσεων, με το από 14-3-2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ 64/Α΄/14-03-2020) και να απαλλάσσονται οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα εκείνα των οποίων ο κύριος ΚΑΔ ανήκει στη λίστα που αναφέρεται στο ΦΕΚ 949/Β’/21-03-2020 καθώς και σε οποιαδήποτε μεταγενέστερη απόφαση (ΦΕΚ ή εγκύκλιο).
Στην ίδια απόφαση τονίζεται ότι η ρύθμιση αυτή κρίνεται αναγκαία και ανταποκρίνεται άμεσα, συντονισμένα και στοχευμένα, στον
περιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων από την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, καθώς και στην στήριξη της τοπικής αγοράς και κοινωνίας.
ΛΕΒΕΝΤΑΚΗΣ: ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ
Την πρόθεση του να παρθούν και άλλα μέτρα για την οικονομική ανακούφιση των επιχειρήσεων του δήμου εξέφρασε ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης με χθεσινή του δήλωση, σημειώνοντας πως σχετικές προτάσεις θα καταθέσει σε επόμενα δημοτικά συμβούλια.
Χαρακτηριστικά ο κ. Λεβεντάκης σε γραπτή του δήλωση μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Αποφασίστηκε η απαλλαγή καταβολής ανταποδοτικών τελών (τελών καθαριότητας και φωτισμού), καθώς επίσης και τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων, για τις επιχειρήσεις του Δήμου Τριφυλίας, που διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής διάδοσης του κορονοϊού (Covid-19).
Θεωρώ πως πάρθηκε μια δίκαιη και γενναία απόφαση, με μοναδικό σκοπό να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις της περιοχής μας, που έχουν πληγεί από τα έκτακτα μέτρα, τα οποία έχουν ληφθεί από την πολιτική ηγεσία της χώρας, λόγω της πανδημίας που δοκιμάζει ολόκληρο τον πλανήτη.
Η διάρκειά της θα είναι ανάλογη με το χρονικό διάστημα που θα εφαρμόζονται τα μέτρα αποτροπής διάδοσης του κορονοϊού.
Ως δήμαρχος Τριφυλίας προτίθεμαι να προχωρήσω και σε άλλα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των επιχειρήσεων, τα οποία και πρόκειται να εισηγηθώ σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο.
Είναι σημαντικό, για την κατηγορία αυτή των συμπολιτών μας, την παρούσα στιγμή, να έχουν την αρωγή και συμπαράστασή μας, ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν, κατά το δυνατόν, τα προβλήματα που έχουν προκύψει.
Και θα συνεχίσουμε, κατά το μέτρο των δυνατοτήτων μας, να είμαστε δίπλα τους για όσο χρειαστεί».   Κ.Μπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα