Διαδικασία άυλης συνταγογράφησης, δηλαδή την έκδοση συνταγών φαρμάκων και παραπεμπτικών χωρίς επίσκεψη, στο πλαίσιο της μείωσης της διασποράς του κορονοϊού, προβλέπει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Μπορείτε να λάβετε συνταγή ή παραπεμπτικό με SMS ή email.
Την άυλη λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων, προβλέπει το άρθρο 36 της νέας ΠΝΠ, για χρονικό διάστημα δύο μηνών. Στόχος είναι ο περιορισμός της φυσικής επαφής ασθενών και ιατρών και τη διευκόλυνση των ασθενών.
Όπως διευκρινίζεται, η άυλη συνταγή και το άυλο παραπεμπτικό διακινούνται και εκτελούνται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της ΗΔΙΚΑ.
Η διαδικασία
Ο ασθενής που χρειάζεται συνταγή ή παραπεμπτικό, μπορεί να συνδεθεί στο Σύστημα
Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (https://www.e-syntagografisi. gr/p-rv/p) είτε με τους κωδικούς πρόσβασης στο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εφόσον διαθέτει («Είσοδος με ΠΦΥ»), είτε με τη χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).
Εκεί, δηλώνει ότι επιθυμεί να λαμβάνει ηλεκτρονικά τις συνταγές φαρμάκων που του συνταγογραφούνται. Στην περίπτωση αυτή, δηλώνει επίσης υποχρεωτικά τον τρόπο με τον οποίο θα λαμβάνει τις ανωτέρω συνταγές:
Είτε μέσω μηνύματος (sms) στο κινητό του τηλέφωνο, καταχωρώντας τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου στο σύστημα,
Είτε και μέσω μηνύματος (email) στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του, καταχωρώντας στο σύστημα τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου.
Στην περίπτωση που ο ασθενής έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να λαμβάνει ηλεκτρονικά τις συνταγές φαρμάκων του, μόλις ο ιατρός καταχωρίσει τη συνταγή φαρμάκων του, ο ασθενής ενημερώνεται για την έκδοση της συνταγής με λήψη μηνύματος (sms) στο κινητό ή email.
Το SMS θα περιλαμβάνει τον αριθμό της συνταγής που του συνταγογραφήθηκε (barcode συνταγής) και το χρονικό διάστημα ισχύος της.
Στο μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του (email) θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη συνταγή, ήτοι, ενδεικτικά, αριθμό συνταγής, φάρμακο, διάγνωση και χρονικό διάστημα ισχύος.
«Η ανωτέρω διαδικασία διενεργείται στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, στο οποίο συνδέονται οι ιατροί με τους μοναδικούς κωδικούς πιστοποίησής τους. Για κάθε ηλεκτρονική συνταγή καταγράφονται τα στοιχεία του ιατρού που την καταχώρισε, καθώς και η ημερομηνία αυτής», αναφέρει η ΠΝΠ.
Στο φαρμακείο, για την εκτέλεση της άυλης ηλεκτρονικής συνταγής δεν προσκομίζεται το φυσικό έντυπο της συνταγής φαρμάκων του ιατρού. Ο φαρμακοποιός ανακτά την άυλη συνταγή μέσω του eprescription, με το barcode ή τον ΑΜΚΑ του ασθενή.
Στην περίπτωση εκτέλεσης της άυλης συνταγής φαρμάκων με βάση τον αριθμό συνταγής (barcode συνταγής), ο φαρμακοποιός αναζητεί και εκτελεί την άυλη ηλεκτρονική συνταγή φαρμάκων, με βάση τον αριθμό της (barcode συνταγής).
Μόλις ο φαρμακοποιός εκτελέσει τη συνταγή, ο πολίτης λαμβάνει ενημερωτικό μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο ή και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρο-μείου που έχει δηλώσει, με τα στοιχεία εκτέλεσης της συνταγής του.
Στην περίπτωση εκτέλεσης της άυλης συνταγής με βάση τον ΑΜΚΑ, ο φαρμακοποιός εισάγει στο Σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης τον ΑΜΚΑ. του πολίτη που έχει δηλώσει ότι επιθυμεί άυλη συνταγογράφηση, προκειμένου να αναζητήσει τις ηλεκτρονικές συνταγές του, οι οποίες εκκρεμούν προς εκτέλεση.
Το σύστημα αποστέλλει στον πολίτη μοναδικό κωδικό (one-time-password) με μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο ή και στο email για επιβεβαίωση. Ο πολίτης γνωστοποιεί τον κωδικό στον φαρμακοποιό, ο οποίος τον εισάγει στο Σύστημα και αποκτά πρόσβαση στις προς εκτέλεση συνταγές φαρμάκων του συγκεκριμένου ασθενή. Μόλις ο φαρμακοποιός εκτελέσει τη συνταγή, ο πολίτης λαμβάνει το ενημερωτικό μήνυμα.
Αν χρειαστεί παράταση του μέτρου θα υπάρξει ΚΥΑ των Υπουργών Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης news4health.gr
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΛΥΡΑΣ 1922 - 1928 .132 Μαθητές και μαθήτριες του
σχολείου με τόπο γέννησης τη Βαλύρα
-
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Το Ελληνικό σχολείο Βαλύρας λειτούργησε τα έτη 1922-28, και στη συνέχεια το
Ημιγυμνάσιο 1929-1937.Το κτίριο που στεγάζ...
Πριν από 11 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα