Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Δήμος Τριφυλίας: Απόφαση για επισκευές του ξενώνα Σιδηροκάστρου

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας η έγκριση της ανάθεσης της σύμβασης «Εργασίες επισκευής στον ξενώνα Σιδηροκάστρου», με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση.
Οπως τονίστηκε από τον πρόεδρο και αντιδήμαρχο Δημήτρη Στριμπάκο «ο δήμος προέβη σε παραχώρηση του δημοτικού ακινήτου - ξενώνα στην Τ.Κ. Σιδηροκάστρου,για τη στέγαση των υπαλλήλων του Εποχικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου καθώς και του δασικού περιπολικού της Υπηρεσίας, μέχρι τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2020. Προκειμένου ο χώρος να καταστεί λειτουργικός και ασφαλής για τη στέγαση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου πρέπει να γίνουν κάποιες οικοδομικές εργασίες στο ισόγειο και στο υπόγειο του ξενώνα, οι οποίες αφορούν κυρίως αποξήλωση όλων των φθαρμένων υλικών και του εξοπλισμού και αντικατάστασή τους, καθώς και κάποιες ηλεκτρολογικές εργασίες. Αναλυτικά οι εργασίες περιγράφονται στην αριθ. 18/2020 Τεχνική Μελέτη της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτικής Προστασίας. Για την

εκτέλεση των εργασιών δεν απαιτούνται ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις και μέθοδοι ούτε εξειδικευμένο επιστημονικό ή τεχνικό προσωπικό, αλλά αυτές δύνανται να εκτελεστούν προσηκόντως από επαγγελματίες, που διαθέτουν τα κατάλληλα μηχανήματα και τη σχετική εμπειρία και, συνεπώς, δεν πρόκειται περί εκτέλεσης δημόσιου έργου, κατά την έννοια των προαναφερθεισών διατάξεων, αλλά για εκτέλεση απλών εργασιών, βάσει πράξης του ελεγκτικού συνεδρίου 38/10. Ο προϋπολογισμός των εργασιών ανέρχεται σε 40.557,82 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α 24%».
Από την αντιπολίτευση, ο Γιάννης Μερκούρης τόνισε: «Το αίτημα του Πυροσβεστικού Σώματος παραχώρησης χώρου για στέγαση Πυροσβεστικού Κλιμακίου έφθασε στο Δήμο στις 15-4-2020. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε στις 29-4-2020 την παραχώρηση (αριθ. απόφασης Δ.Σ 64/29-04-2020). Εισάγεται για συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή στις 29-5-2020 για απ΄ ευθείας ανάθεση, χωρίς διαπραγμάτευση, η εκτέλεση έργου προϋπολογισμού 40.557,82ευρώ (η μελέτη έχει θεωρηθεί 5-5-2020). Χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Προσπάθησα να διαμορφώσω άποψη, διαβάζοντας προσεκτικά τη μελέτη, αν πρόκειται για εργασίες ή για έργο. Στην εισαγωγή γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί ως εργασίες σε πολλά όμως σημεία αναφέρεται ως έργο. Πράγματι είναι έργο. Αναφέρεται στη μελέτη ότι δεν απαιτούνται ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις. Ποιός θα κάνει τα ηλεκτρομηχανολογικά, τα οποία μάλιστα υπερβαίνουν το10% του έργου; και τα υδραυλικά; Δεν απαιτούνται για αυτά εξειδικευμένες γνώσεις; Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχε ο απαιτούμενος χρόνος να είχε τρέξει το έργο με τη διαδικασία του πρόχειρου διαγωνισμού. Πρόκειται στην ουσία για ανακαίνιση και επισκευή του κτηρίου, περιλαμβάνει ένα σύνολο εργασιών (οικοδομικές, υδραυλικές, ηλεκτρομηχανολογικές) και η μελέτη στην εφαρμογή της απαιτεί εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις. Αναγνωρίζω την αναγκαιότητα ύπαρξης Πυροσβεστικού Κλιμακίου στην περιοχή, διαφωνώ για τη διαδικασία εκτέλεσης του έργου. Είμαι υποχρεωμένος να σεβαστώ την κείμενη νομοθεσία. Ψηφίζω κατά».
Ο Παναγιώτης Τσίγγανος με τη σειρά του τοποθετήθηκε αναφέροντας: «Ψηφίζω ναι στην ανάθεσης της σύμβασης με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση, αλλά ψηφίζω κατά ως προς το ποσό της μελέτης, καθώς θεωρώ υπερβολική την κοστολόγηση των εργασιών».
Η Μαρία Πανουσιοπούλου σημείωσε: «Ψηφίζω ναι στην ανάθεση της σύμβασης με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση, εφόσον όμως η πρόσκληση της διαπραγμάτευσης απευθύνεται σε επαγγελματίες της περιοχής του Δήμου Τριφυλίας, καθώς υπάρχουν αρκετοί στην περιοχή μας που έχουν μεγάλη εμπειρία και θεωρούνται ικανοί να εκτελέσουν τις εργασίες που περιγράφονται στη σχετική μελέτη».  eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα