Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

ΣΟΚ: Ο κορωνοϊός «έκαψε» τους πνεύμονες ασθενή -Υπεβλήθη σε μεταμόσχευση

18χρονος Φραντσέσκο στην Ιταλία υπεβλήθη σε επιτυχημένη μεταμόσχευση πνευμόνων, αφότου η νόσος Covid-19, που προκαλεί ο κορωνοϊός είχε προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στους πνεύμονές του. Πριν μολυνθεί, ο νέος ήταν απόλυτα υγιής αλλά ο κορωνοϊός προκάλεσε τεράστια προβλήματα στο αναπνευστικό του σύστημα. Κατάφερε να επιζήσει αλλά, όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο ιός σχεδόν «έκαψε» τους πνεύμονές του και η αναπνοή του, μέχρι πριν από λίγες ημέρες, υποστηριζόταν μηχανικά.
Επιστήμονες της πανεπιστημιακής πολυκλινικής του Μιλάνου και κέντρου μεταμοσχεύσεων της ιταλικής συμπρωτεύουσας, προχώρησαν σε πρωτοποριακή μεταμόσχευση πνευμόνων σε δεκαοκτάχρονο ασθενή ο οποίος νοσήσει από μια ιδιαίτερα επιθετική μορφή της covid-19, ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορονοϊός. Η επέμβαση έγινε πριν από 10 ημέρες στην Ιταλία, χώρα που έχει πληγεί βαριά από την πανδημία.
Πριν από δύο εβδομάδες οι Ιταλοί γιατροί κατάφεραν να βρουν συμβατό δότη και

προχώρησαν στην αναγκαία μεταμόσχευση. Η μετεγχειρητική πορεία του νέου, μέχρι αυτή την στιγμή, εξελίσσεται ομαλά και οι επιστήμονες του Μιλάνου υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για μια από τις πρώτες επιτυχημένες προσπάθειες αυτού του είδους, σε όλη την Ευρώπη.
Ο ιός διέλυσε τους πνεύμονες του νεαρού Φραντσέσκο
Ο νεαρός, το όνομα του οποίου είναι Φραντσέσκο, σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA, εμφάνισε υψηλό πυρετό στις 2 Μαρτίου, ενώ τέσσερις μέρες αργότερα μεταφέρθηκε σε ΜΕΘ στο νοσοκομείο Σαν Ραφέλ του Μιλάνου. Στις 8 Μαρτίου, το παιδί διασωληνώθηκε έπειτα από επιπλοκές της νόσου Covid-19, που προκαλεί ο κορονοϊός.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Φραντσέσκο μπήκε σε μηχανική υποστήριξη στις 23 Μαρτίου, με τους πνεύμονές του να έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά. «Οι πνεύμονές του έμοιαζαν άτεγκτοι, εξαιρετικά βαρείς και σε κάποιες περιοχές εντελώς κατεστραμμένοι» σημείωσε ο ειδικός χειρουργός, Μάριο Νοσότι που συμμετείχε στην επέμβαση.
Σπάνια επέμβαση
Η εγχείριση μεταμόσχευσης πνευμόνων έχει επιχειρηθεί ελάχιστες φορές στο παρελθόν στην Κίνα, ενώ μια ακόμη τέτοια επέμβαση πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη. «Θα πρέπει να ακολουθήσει πρόγραμμα αποκατάστασης, έπειτα από 58 ημέρες στο κρεβάτι, διασωληνωμένος και υποβοηθούμενος μηχανικά» σημείωσε επίσης για την κατάσταση της υγείας του αγοριού, ο Ιταλός χειρουργός.   aftodioikisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα