Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Κίνδυνοι εξαπάτησης πολιτών με διάφορα σενάρια

Οι απάτες σε βάρος ιερωμένων είναι μόνο μία μέθοδος για να εξαπατήσουν επαγγελματίες του είδους ανυποψίαστους πολίτες, με πρόσχημα τη διευκόλυνσή τους.
Κατά καιρούς διάφορα αληθοφανή ψέματα και τεχνάσματα χρησιμοποιούνται από απατεώνες, λίγο πολύ όμως κοινά μεταξύ τους.
Τα τεχνάσματα αυτά, είτε κάποιος φτάσει μέχρι την πόρτα μας, είτε αποπειραθεί τηλεφωνικά να το κάνει, είτε άλλοτε προσεγγίζοντας ηλικιωμένους στο δρόμο και άλλοτε έξω από μια τράπεζα, παραμένουν στην επικαιρότητα με εξάρσεις και υφέσεις ανά περιοχή και περιόδους. Καλό είναι λοιπόν μετά και την προειδοποίηση προς τους εφημέριους της Μητρόπολης Μεσσηνίας (αυτός ο τρόπος εξαπάτησης είναι από τις... κλασικές μεθόδους, που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες του είδους), να δούμε σε ποιες άλλες περιπτώσεις οι αστυνομικές αρχές εφιστούν την προσοχή μας και προειδοποιούν να είμαστε επιφυλακτικοί, δίνοντας συγκεκριμένες οδηγίες.
ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ
Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, σε διάφορες περιοχές της χώρας, από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, η Ελληνική Αστυνομία συνιστά:


- Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών φιλικών προσώπων.
- Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
- Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.
- Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
- Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
- Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι. Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
- Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε πιστωτικό κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
- Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
- Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι δημόσιας υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
- Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών. Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
- Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.ά.).
- Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
- Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΑΤΗΣ
Στις συνηθέστερες μορφές συμβατικής απάτης η ΕΛΑΣ αναφέρει τις ακόλουθες, ενώ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο προσέγγισης, τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι δράστες και τους λόγους που επικαλούνται μπορείτε να βρείτε στο astynomia.gr
- Απάτη με τη μέθοδο προσέγγισης εκ μέρους συγγενικού προσώπου (κυρίως σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων): Οι δράστες επιλέγουν κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους, για τους οποίους πληροφορούνται με οποιονδήποτε τρόπο τα στοιχεία ταυτότητας τόσο των ιδίων, όσο και προσφιλών συγγενικών τους προσώπων, συνήθως των παιδιών ή των εγγονιών τους.
- Απάτη με το πρόσχημα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος: Οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε αυτούς (κυρίως πρωινές και απογευματινές ώρες), προσποιούμενοι άλλοτε τους νοσοκομειακούς γιατρούς και άλλοτε τους δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως τέκνο τους) έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού.
- Απάτη με τη μέθοδο νοσηλείας συγγενικού προσώπου: Οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις στα υποψήφια θύματα και εκμεταλλευόμενοι την αναστάτωση που προκαλείται, τους αναγγέλλουν ότι ένας στενός συγγενής τους εισήχθη εσπευσμένα σε κάποιο νοσοκομείο, λόγω τροχαίου ατυχήματος ή κάποιου άλλου έκτακτου λόγου και απαιτούν χρήματα για να γίνει άμεσα κάποια ιατρική πράξη, συνήθως χειρουργική επέμβαση.
- Απάτη με τη μέθοδο της απασχόλησης σε ΑΤΜ (συνήθως σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων): Οι δράστες προσεγγίζουν ένα άτομο τη στιγμή που πραγματοποιεί συναλλαγή σε ΑΤΜ και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί υποκλέπτουν οπτικά το ΡΙΝ κατά την πληκτρολόγησή του, ενώ στη συνέχεια περιμένουν να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.
- Απάτες με το πρόσχημα πώλησης κοσμημάτων και άλλων αντικειμένων-συσκευών: Οι δράστες αναζητούν θύματα, προκειμένου να τους πωλήσουν έναντι χαμηλών τιμών διάφορα κοσμήματα και άλλα αντικείμενα (π.χ. ηλεκτρικά είδη, κινητά τηλέφωνα), προσεγγίζοντάς τα είτε στο δρόμο, είτε και στα ίδια τους τα σπίτια.
- Απάτες με το πρόσχημα συνδρομών: Συνίσταται στην έκδοση από τους δράστες πακέτων συνδρομών για κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα ή διάφορα σωματεία (π.χ. αναπήρων, τυφλών κ.λπ.).
- Απάτες σε βάρος ιερωμένων, με τη μέθοδο της δήθεν εκταμίευσης βοηθήματος από το ΙΚΑ ή της διευθέτησης διαφόρων οικονομικών και ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων.
ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΚΔΙΚΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
- Απάτες με το πρόσχημα διαμεσολάβησης για την εκταμίευση δανείου από πιστωτικό ίδρυμα: Στην περίπτωση αυτοί οι δράστες εμφανίζονται ως επιφανείς πολίτες, συνεργάτες τραπεζών, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τις προσωπικές γνωριμίες που έχουν στα πιστωτικά ιδρύματα, μπορούν να μεσολαβήσουν για την εκταμίευση δανείου.
- Απάτες με το πρόσχημα πώλησης χρυσών λιρών: Αποτελεί μια μέθοδο, η οποία άρχισε να εμφανίζεται στη χώρα μας λόγω της οικονομικής κρίσης και του φόβου για επικείμενη χρεοκοπία της Ελλάδας.
- Απάτες με τη μέθοδο χρήσης ειδικών χημικών υλικών για τον αποχρωματισμό δήθεν γνησίων χαρτονομισμάτων: Στην περίπτωση αυτή οι δράστες πείθουν τα θύματα ότι με ειδικά χημικά υλικά μπορούν να εμφανίσουν λευκά χαρτιά ανάλογων διαστάσεων των χαρτονομισμάτων, ως γνήσια διαφόρων αξιών του ευρώ και κατ’ αυτό τον τρόπο μπορούν να διπλασιάσουν ή και να τριπλασιάσουν το αρχικό τους κεφάλαιο.
- Απάτες μέσω αγοραπωλησίας οχημάτων: Οι δράστες χρησιμοποιούν δύο διαφορετικές μεθοδολογίες (modus operandi), που περιγράφονται ως ακολούθως: α) Οι δράστες εμφανίζονται ως υποψήφιοι αγοραστές οχημάτων. β) Οι δράστες εμφανίζονται ως πωλητές των οχημάτων.
Να επισημάνουμε ότι υπάρχουν και άλλες μέθοδοι και τρόποι που οι απατεώνες χρησιμοποιούν για να πείσουν. Η Αστυνομία προτρέπει κάθε πολίτη, κάθε φορά που διαπιστώνει τέτοιου είδους συμπεριφορές ή άτομα που προσεγγίζουν είτε τους ίδιους είτε κάποιον από το οικείο περιβάλλον τους, με πρόθεση εξαπάτησης, αλλά και σε περίπτωση που τους αποσπάσουν χρηματικό ποσό, εξαπατώντας τους, καλό είναι να ενημερώνουν άμεσα τις αστυνομικές Αρχές και να καταγγέλλουν, αντίστοιχα, το περιστατικό.
Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής τους, ενώ για άμεση αστυνομική επέμβαση μπορούν να επικοινωνούν με την Αμεση Δράση, καλώντας τον τριψήφιο αριθμό 100, ακόμα και στέλνοντας δωρεάν μήνυμα (SMS) στον ίδιο αριθμό. 




Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα