Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Συνεχίζονται οι μετακινήσεις γιατρών από τα Κέντρα Υγείας

Καταγγελίες του συλλόγου επιστημονικού υγειονομικού προσωπικού
Τη συνεχόμενη αποδιάρθρωση των Κέντρων Υγείας της Πελοποννήσου από την 6η ΥΠΕ με τις μετακινήσεις γιατρών σε νοσοκομεία, καταγγέλλει σε νέα του ανακοίνωση ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Πελοποννήσου.
Μετά την Καλαμάτα σειρά πήρε η Κόρινθος, όπως ενημερώνουν στην ανακοίνωσή τους, τονίζοντας, μάλιστα, ότι πριν στεγνώσει το μελάνι της προηγούμενης, με την οποία κατήγγειλαν την πλήρη αποδιάρθρωση των Κέντρων Υγείας αστικού τύπου (τα πρώην ΠΕΔΥ/ΙΚΑ των μεγάλων πόλεων) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με τη μέθοδο των μετακινήσεων γιατρών, η Διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας «ξαναχτύπησε».
«Η 6η ΥΠΕ παραβιάζει το νομικό πλαίσιο»
Όπως περιγράφουν, τρεις παθολόγοι, που αποτελούν σχεδόν το σύνολο των παθολόγων

των Κ.Υ. Κορίνθου και Κιάτου, μετακινήθηκαν για την κάλυψη εφημεριών στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Κορίνθου για το προσεχές τρίμηνο. «Δεν αρνηθήκαμε ποτέ ως Σύλλογος τη συμμόρφωση με το νομικό πλαίσιο που διέπει τις μετακινήσεις των γιατρών του ΕΣΥ, τουλάχιστον όσο παραμένει σε ισχύ.
Η 6η ΥΠΕ είναι αυτή που το παραβιάζει:
-μην αναζητώντας καν την ενδεχόμενη συναίνεση των γιατρών
-μη σεβόμενη τις πρόνοιες χρονικών περιορισμών των μετακινήσεων που ο νόμος τής επιβάλλει
-καταπατώντας συχνά τα υπηρεσιακά δικαιώματα που απορρέουν από το βαθμό μας
-πιέζοντας τους γιατρούς εμμέσως σε υπερεφημέρευση κ.λπ.», σημειώνει ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του και υπογραμμίζει ότι σημαντική είναι και η ευθύνη των Διοικήσεων του κάθε νοσοκομείου.
Αντίκτυπο στους ασθενείς
Οι συνέπειες, όπως τονίζουν από αυτές τις ενέργειες, έχουν αντίκτυπο στους ασθενείς και εξηγούν: «Κάθε εφημερία γιατρού συνεπάγεται μία επιπλέον ημέρα απουσίας του από το Κ.Υ., αναβολή των ραντεβού του και τελικά εξακοντισμό του χρόνου επαναπρογραμματισμού στο δίμηνο ή στο άπειρο!
Με απλά λόγια, οι πολίτες εξαναγκάζονται λόγω των μετακινήσεων γιατρών να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα, πληρώνοντας από την τσέπη τους την ιατρική περίθαλψη που δικαιούνται και που έχουν ήδη πληρώσει με τη φορολογία τους και τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Η διάλυση αυτή της ΠΦΥ στην οποία αναφερόμαστε επιχειρείται να αιτιολογηθεί κοινωνικά ότι δήθεν γίνεται “προς χάριν” των νοσοκομείων τα οποία είναι πιο “απαραίτητα”! Αυτή, όμως, είναι μια εντελώς αντιεπιστημονική άποψη κι ένα μεγάλο ψέμα, που “πλασάρεται” για λόγους επικοινωνιακούς και μόνο. Ο λόγος είναι ότι δευτεροβάθμιο νοσοκομείο χωρίς το “φίλτρο” της ΠΦΥ, που θα αποτρέψει την προσέλευση των ελαφρύτερων περιστατικών, είναι νοσοκομείο καταδικασμένο στην κατάρρευση! Είναι νοσοκομείο που δεν μπορεί να επιτελέσει το ρόλο του, που μοιραία επιβαρύνει και την τριτοβάθμια πια περίθαλψη».
Εν συνεχεία υπογραμμίζουν ότι αυτό που επιχειρούν η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και το υπουργείο είναι να κρύψουν «κάτω από το χαλί» το πρόβλημα της δραματικής υποστελέχωσης των νοσοκομείων.
«Την ίδια ώρα που η εξαΰλωση των ΚΥ συνεχίζεται, συνάδελφοί μας που έχουν δικαιωθεί δικαστικά δεν επαναπροσλαμβάνονται, με διάφορες δικαιολογίες, παρά τις επιτακτικές ανάγκες που θα κάλυπταν και παρά τις χρηματικές ρήτρες που θα κληθεί πιθανότατα το Δημόσιο να καταβάλλει», καταλήγει η ανακοίνωση ζητώντας να σταματήσουν οι μετακινήσεις των γιατρών και να προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις γιατρών ΕΣΥ. Β.Β. tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα