Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επέστρεψε στα προ-πανδημικά επίπεδα

 Τώρα που όλα λειτουργούν ξανά σχεδόν κανονικά, η ατμοσφαιρική ρύπανση επανήλθε δυναμικά, έτοιμη να ξεπεράσει και τα προ πανδημίας μεγέθη, βλάπτοντας την αναπνευστική λειτουργία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Economist, καθώς οι άνθρωποι επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές διακοπές στο βόρειο ημισφαίριο και οι οικονομίες αρχίζουν να ανακάμπτουν, η ατμοσφαιρική ρύπανσηπλησιάζει τα προ-πανδημικά επίπεδα.

Tο Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (crea), έχει δημιουργήσει ένα μοντέλο που λαμβάνει υπόψη όλους τους παράγοντες για να μετρήσει τον αντίκτυπο που είχε η covid-19 στα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε 12 μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Παρόλο που οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί με τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, φαίνεται ότι έχουν λιγότερες επιφυλάξεις σχετικά με την οδήγηση αυτοκινήτων - τα δεδομένα από την TomTom, μια εταιρεία τεχνολογίας τοποθεσίας, δείχνουν ότι η συμφόρηση στις μεγάλες πόλεις μόλις επέστρεψε στα προ-covid επίπεδα.

Αυτή η αύξηση της ρύπανσης μπορεί να αποβεί μοιραία, ειδικά για εκείνους που πάσχουν από σοβαρό άσθμα, οι οποίοι είναι επίσης περισσότερο ευάλωτοι στην covid-19.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εκτιμά ότι περίπου το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε μέρη όπου η ποιότητα του αέρα υπολείπεται των προτύπων της. Υπολογίζουν ότι 4,2 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν πρόωρα από ασθένειες που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και καρκίνος του πνεύμονα, μόνο το 2016, συμπεριλαμβανομένων 290.000 παιδιών. Εκατομμύρια περισσότεροι υποφέρουν από χρόνια προβλήματα υγείας.


Η φετινή άνοιξη, πάντως, σηματοδότησε την πρώτη φορά μετά από δεκαετίες που οι κάτοικοι του Jalandhar στη βόρεια Ινδία μπόρεσαν να δουν τα χιονισμένα βουνά των Ιμαλαΐων, 160 χλμ. (100 μίλια) μακριά.


Το Crea εκτιμά ότι η βελτιωμένη ποιότητα του αέρα από τότε που ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού έχει σώσει περίπου 15.000 ζωές σε 12 μεγάλες πόλεις. Στο Δελχί, περίπου 4.600 άνθρωποι διέφυγαν από το θάνατο λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης - περίπου όσοι είναι γνωστό ότι πέθαναν από την Covid-19.                                                                                                                   News247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα