Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Απατεώνες παριστάνουν τους τεχνικούς της Microsoft


“Γεια σας, τηλεφωνούμε από τη Microsoft…”: Στα Ελληνικά ή στα Αγγλικά, όπως και να σας συστηθούν, μην τους πιστέψετε!
Είναι απατεώνες, και με το πρόσχημα ότι χρειάζονται αναβάθμιση οι κωδικοί στο e-banking σας ώστε να μην σας κλέψουν, θα σας κλέψουν εύκολα αυτοί, online. Θα σας δώσουν εντολές, που αν τις ακολουθήσετε στον υπολογιστή σας, θα εγκαταστήσουν ένα πρόγραμμα. Και όταν μπείτε δοκιμαστικά στο λογαριασμό σας για να τσεκάρετε “αν πέτυχε η αναβάθμιση”, αυτοί θα υποκλέψουν τους κωδικούς σας χωρίς φυσικά να σας πουν κουβέντα.  
Χθες οι απατεώνες, που... με το ζόρι μιλούσαν τα Ελληνικά όπως κατήγγειλε αναγνώστης στην “Ε”, προσπάθησαν να τον ξεγελάσουν όπως είχαν κάνει και πριν δύο χρόνια περίπου. Είπαν τότε πως είναι από την Microsoft και του ζήτησαν τους κωδικούς της τράπεζας, γιατί δήθεν κάποιοι είχαν χακάρει το λογαριασμό του και οι έπρεπε να τον… προστατέψουν. Είχαν καταφέρει έτσι να του αποσπάσουν 140 ευρώ. Χθες το πρωί κάλεσαν ξανά στο σταθερό του τηλέφωνο για να τον εξαπατήσουν με παρόμοιο τρόπο, αλλά κατέληξαν να… αλληλοβρίζονται και ο καταγγέλλων σκόπευε να πάει στην Αστυνομία.
ΜΙΛΟΥΣΕ ΑΓΓΛΙΚΑ
Ομως, τα τηλεφωνήματα δεν σταμάτησαν εκεί, και μετά από λίγη ώρα κάλεσε ένας ακόμα αναγνώστης για να μας καταγγείλει την προσπάθεια εξαπάτησής του με τον ίδιο τρόπο! Ενας άνδρας τον κάλεσε στο σταθερό τηλέφωνο και του μιλούσε Αγγλικά, ρωτώντας αρχικά αν γνωρίζει τη γλώσσα και αν υπάρχει κάποιος στο σπίτι πάνω από 25 ετών. Οταν πήραν τις αρχικές πληροφορίες, άρχισαν τις συνεννοήσεις στα Αγγλικά λέγοντας ότι είναι από τη Microsoft και θα πρέπει να καθίσει στον υπολογιστή του και να ακολουθήσει τη διαδικασία που θα του πουν αυτοί. Βέβαια, ο άνθρωπος τη μόνη διαδικασία που ακολούθησε ήταν να ενημερώσει την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
ΠΛΗΘΩΡΑ ΑΠΟΠΕΙΡΩΝ
Την πληθώρα τέτοιων αποπειρών επιβεβαίωσε στην “Ε” το Γραφείο Ενημέρωσης της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου. Οπως μάθαμε οι αστυνομικές υπηρεσίες της ΓΕΠΑΔ καταγράφουν αρκετές τέτοιες απόπειρες, ενώ καταγγέλλεται και μικρός αριθμός τετελεσμένων απατών. Οι απατεώνες συστήνονται ως μηχανικοί της Microsoft, λέγοντας στο υποψήφιο θύμα τους ότι εντόπισαν ένα πρόβλημα ασφάλειας στον υπολογιστή τους. Το επόμενο βήμα είναι οι οδηγίες για την εγκατάσταση ενός προγράμματος το οποίο δήθεν θα αναβαθμίσει το επίπεδο ασφάλειας για την πιθανή εισβολή από χάκερ, αλλά με το που κάνει ο άλλος ανυποψίαστος τη δοκιμή να μπει στον τραπεζικό λογαριασμό του, αυτοί υποκλέπτουν τους κωδικούς e-banking.
Βέβαια, είναι πολλοί εκείνοι που δεν το καταγγέλλουν, λίγοι αυτοί που κάνουν μήνυση, ενώ αρκετοί στρέφονται απευθείας στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αντί για την υπηρεσία Ασφαλείας της περιοχής τους.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΜΕ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ
Η επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της ΓΕΠΑΔ, υπαστυνόμος Α’ Σοφία Μπιτσώνη, προειδοποιεί και για ένα άλλο είδος απάτης που… ανθεί σε περιόδους επιστροφής αναδρομικών σε συνταξιούχους. Οι απατεώνες, γνωρίζοντας ότι θα γίνει επιστροφή χρημάτων, επιλέγουν τυχαία τηλεφωνικά νούμερα - και αφού “ψαρέψουν” ένα υποψήφιο θύμα, προτείνουν επ’ αμοιβή να βοηθήσουν ώστε να γίνει γρηγορότερα η επιστροφή των αναδρομικών.
Αρχικά, πουλάνε το παραμύθι ότι δήθεν τηλεφωνούν για να ενημερώσουν τον δικαιούχο, αφού τον διαβεβαιώσουν ότι υπάρχει η έγκριση και δικαιούται κι αυτός επιστροφή. Μετά έρχεται η σειρά για τις… γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, τις οποίες υπόσχονται να ξεπεράσουν με το ανάλογο φυσικά “μπαξίσι”, που θα προσπαθήσουν να πείσουν τον συνταξιούχο να τους δώσει για τη διαμεσολάβησή τους, ώστε -υποτίθεται- να πάρει τα χρήματά του μια ώρα αρχύτερα.  eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα