Πλέον, το μεταλλαγμένο στέλεχος αντιστοιχεί στην πλειονότητα των νέων κρουσμάτων κορονοϊού σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, με το ποσοστό να αγγίζει το 80% στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη μετάλλαξη αυξάνει και την παθογένεια του ιού.
Σύμφωνα με τους Financial Times, διεθνής ομάδα ερευνητών που παρακολουθεί τις γενετικές μεταλλάξεις του ιού περιέγραψε την αξιοσημείωτη εξάπλωση του νέου στελέχους, το οποίο ονομάζεται 20A.EU1, σε μελέτη που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.
Η συγκεκριμένη μελέτη δεν έχει υποβληθεί ακόμη για έλεγχο και δημοσίευση στον επιστημονικό Τύπο, παρουσιάζεται, ωστόσο, ως προδημοσίευση στο αποθετήριο medRχiv.
Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποδεικνύουν πως άτομα που επέστρεφαν από διακοπές στην Ισπανία μετέφεραν τον ιό, διασπείροντάς τον έτσι σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το ερώτημα που εγείρεται εδώ είναι αν το δεύτερο κύμα που σαρώνει ήδη την Ευρώπη θα μπορούσε να είχε περιοριστεί με καλύτερη παρακολούθηση τόσο στα αεροδρόμια, όσο και σε άλλους μεταφορικούς κόμβους.
Κάθε παραλλαγή του ιού διαθέτει και το δικό της γενετικό αποτύπωμα και άρα είναι δυνατόν να ιχνηλατηθεί η προέλευσή της.
Η Έμα Χοντκροφτ, εξελικτική γενετίστρια στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας και μια από τους συγγραφείς της μελέτης δήλωσε σχετικά:
«Από την εξάπλωση του 20A.EU1 είναι ξεκάθαρο πως τα μέτρα αποτροπής του ιού που βρίσκονταν σε ισχύ συχνά, δεν ήταν αρκετά για να σταματήσουν την περαιτέρω μετάδοση ποικιλομορφιών αυτό το καλοκαίρι»
Οι ερευνητικές ομάδες σε Ελβετία και Ισπανία σκοπεύουν τώρα να εξετάσουν τη συμπεριφορά του ισπανικού στελέχους με σκοπό να διαπιστώσουν εάν ο μεταλλαγμένος ιός είναι τελικά πιο θανατηφόρος ή μολυσματικός από άλλα στελέχη.
Η Χόντκροφτ επεσήμανε πάντως πως «δεν υπάρχουν αποδείξεις πως η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής οφείλεται σε μετάλλαξη που αυξάνει τη μετάδοση ή επηρεάζει το κλινικό αποτέλεσμα». Τόνισε όμως επίσης πως ο 20A.EU1 δεν μοιάζει με καμία εκδοχή του Sars-Cov-2 – που έχει συναντήσει μέχρι στιγμής. «Δεν έχω δει άλλο στέλεχος με αυτού του είδους τη δυναμική, όσο καιρό εξετάζω γονιδιωματικές ακολουθίες του κοροναϊού στην Ευρώπη».
Ο Τζόζεφ Φάουερ, γενετιστής επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην εργασία, τόνισε πως «χρειαζόμαστε περισσότερες τέτοιες μελέτες για να βρούμε μεταλλάξεις που εμφανίζονται συχνά στον πληθυσμό, και στη συνέχεια να τις αντιστρέψουμε, για να δούμε αν κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό».
Σύμφωνα με τη μελέτη, η νέα μετάλλαξη πρωτοεμφανίστηκε σε αγρότες στη βορειοανατολική Ισπανία τον Ιούνιο και εξαπλώθηκε γρήγορα στον τοπικό πληθυσμό,
Οι ερευνητές θεωρούν πως αυτό που βοήθησε στην ταχεία εξάπλωση του νέου στελέχους, ήταν η «ριψοκίνδυνη συμπεριφορά» των Ισπανών τουριστών, όπως η μη τήρηση των αποστάσεων και των υπόλοιπων μέτρων προστασίας.
Η έρευνα φανέρωσε πως το συγκεκριμένο στέλεχος αντιστοιχεί σε περισσότερα από οκτώ στα δέκα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 80% των κρουσμάτων στην Ισπανία, το 60% στην Ιρλανδία και έως 40% στην Ελβετία και τη Γαλλία.
H Ελλάδα δεν συμπεριλήφθηκε στις χώρες που κάλυψε η μελέτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα