Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Νομοσχέδιο καθορίζει απαγορευμένες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές μεταξύ αγροτών & σούπερ μάρκετ


Τον καθορισμό των κατ’ ελάχιστον απαγορευμένων αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στις σχέσεις μεταξύ αγοραστών και προμηθευτών στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, μεταξύ παραγωγών και μεταποιητών αγροτικών προϊόντων αφ’ ενός και επιχειρήσεων αγοραστών (super market κ.λ.π) αφ’ ετέρου, αναμένεται να εφαρμόσει με νέο νομοσχέδιο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Παράλληλα, το νέο νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Μάκη Βορίδη, ορίζει ότι θα θεσπιστούν και ελάχιστοι κανόνες σχετικά με την επιβολή των απαγορεύσεων και ρυθμίσεων αυτών, καθώς και για τον συντονισμό μεταξύ των Αρχών επιβολής.
Τι νοείται ως αθέμιτη εμπορική πρακτική
Ως αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης κοινοτικής οδηγίας, νοούνται οι πρακτικές που καταφανώς παρεκκλίνουν από την ορθή εμπορική συμπεριφορά, αντιβαίνουν στην καλή πίστη και τα χρηστά συναλλακτικά ήθη και επιβάλλονται μονομερώς από έναν εμπορικό εταίρο σε έναν άλλο.
Η Οδηγία – που δεν εφαρμόζεται σε συναλλαγές μεταξύ προμηθευτών και καταναλωτών- προβλέπει επίσης την υποχρέωση των κρατών-μελών για τον καθορισμό, Αρχής ή Αρχών Επιβολής των όσων ορίζει , ρυθμίζει βασικά ζητήματα όσον αφορά τις εξουσίες τους και τη διαδικασία ελέγχου και επιβολής κυρώσεων. Ο καθορισμός της Αρχής Επιβολής, όπως και το είδος και το εύρος των κυρώσεων, θα αποτελέσουν ουσιώδες αντικείμενο της νομοθετικής ρύθμισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα