Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Σεισμός στη Σάμο: Θρήνος για τα δύο παιδιά που καταπλακώθηκαν από τοίχο – Στην Αθήνα παιδί με πολλαπλά κατάγματα


Θρήνος στη Σάμο για τα δύο ανήλικα παιδιά που καταπλακώθηκαν από τοίχο μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που έπληξε το νησί. Στην Αθήνα εκτάκτως άλλο ένα παιδί με πολλαπλά κατάγματα.
Το νησί θρηνεί τον χαμό δυο νέων παιδιών, ενός κοριτσιού και ενός αγοριού μόλις 17 ετών τα οποία ο θάνατος βρήκε ενώ γύριζαν από το σχολείο τους σε ένα στενό δρομάκι στο Βαθύ της Σάμου. Τα παιδιά δυστυχώς δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν την ώρα που ένας τοίχος από τον πρώτο όροφο ενός παλιού σπιτιού τα καταπλάκωνε.
Από τον ισχυρότατο σεισμό τραυματίσθηκαν τουλάχιστον άλλοι 8 άνθρωποι και μάλιστα για ένα παιδί 14 ετών με πολλαπλά κατάγματα αποφασίστηκε η διακομιδή του με C-130 στην Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των παιδιών.

Ο Αλέξανδρος Λυμπέρης δήμαρχος Δυτικής Σάμου που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία είπε ότι «υπάρχουν καταστροφές σε διάφορα κτήρια, έχει πέσει τοίχος σε ένα σχολείο. Ο κόσμος αντέδρασε με ψυχραιμία, παρότι ήταν πολύ μεγάλη η δόνηση».

Μεγάλο τμήμα του ναού στο Καρλόβασι κατέρρευσε, όπως φαίνεται και σε φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ευθύμιος Λέκκας: Ήταν ένας επιφανειακός σεισμός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα
Ήταν ένας επιφανειακός σεισμός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, προσθέτοντας πως υπήρξε και προειδοποίηση για ένα μικρό τσουνάμι. Είπε πως δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, σημειώνοντας παράλληλα πως «ο σεισμός ως γεγονός πάντα μας ανησυχεί».
“Ταρακουνήθηκαν” από την ισχυρή σεισμική δόνηση τα Δωδεκάνησα
Ιδιαίτερα αισθητός έγινε σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στην θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Σάμου.

Η σεισμική δόνηση έγινε περισσότερο αισθητή στα νησιά του βορείου του συγκροτήματος όπου προκλήθηκε και μεγαλύτερη ανησυχία. Αρκετοί από τους κατοίκους της Πάτμου, της Κω της Καλύμνου του Αγαθονησίου και των άλλων νησιών εγκατέλειψαν τα σπίτια τους αφού η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα έντονη.

 

Ηράκλειο: Αισθητός και στην Κρήτη ο ισχυρός σεισμός
Αισθητός και στην Κρήτη έγινε ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις δύο το μεσημέρι. Παρά το γεγονός ότι σε περιοχές του Ηρακλείου έγινε ιδιαίτερα αισθητός, δεν έχει αναφερθεί οποιαδήποτε κλήση για καταστροφές. Υπήρξαν μάλιστα σχολεία που οι διευθυντές τους ζήτησαν από τα παιδιά να σχολάσουν λίγο νωρίτερα, λόγω του φόβου επανάληψης μιας σεισμικής δόνησης.
Οδηγίες μέσω του 112 από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μετά τον ισχυρό σεισμό
Έκκληση στους κατοίκους των νησιών του βορειοαναταλικού Αιγαίου απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με δύο μηνύματα μέσω 112 που έστειλε πριν από λίγο να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας.
Πηγή φωτογραφίας: twitter
Το πρώτο μήνυμα απευθύνεται στους κατοίκους όλων τω νησιών που ορίζονται από το τρίγωνο Ικαρία- Κω – Χίο, με τη σύσταση να απομακρυνθούν από τις ακτές για να μην κινδυνέψουν σε περίπτωση τσουνάμι αλλά και από τα κτίρια για τον κίνδυνο μεγάλων μετασεισμών.
Το δεύτερο μήνυμα απευθύνεται αποκλειστικά στους κατοίκους της Σάμου τους οποίους επίσης καλεί να απομακρυνθούν από τα κτήρια και να μεταβούν σε ασφαλή σημεία εξωτερικά.


Στη Σάμο μεταβαίνει ο Χαρδαλιάς
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς αναχωρεί εσπευσμένα για τη Σάμο προκειμένου να ενημερωθεί από κοντά για τις συνέπειες του μεγάλου σεισμού και να συντονίσει τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού που έχει τεθεί σε πλήρη επιφυλακή για την αντιμετώπιση των ζημιών και τη λήψη μέτρων για το ενδεχόμενο μεγάλων μετασεισμών. Ο υφυπουργός θα μεταβεί στη Σάμο με ελικόπτερο και θα συνοδεύεται από κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας και της ΕΜΑΚ.

Η Πολιτική Προστασία υπενθυμίζει στους κατοίκους των νησιών γύρω από τη Σάμο όσα αναφέρει και στα μηνύματα μέσω 112 που έστειλε, και συγκεκριμένα να αποφεύγουν επικίνδυνα κτίρια, να καταφεύγουν σε ανοιχτό ασφαλή χώρο, να μην τηλεφωνούν άσκοπα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.
Υπενθυμίζεται ότι μέσω 112 εστάλησαν δύο μηνύματα με τη μορφή συναγερμού, sms και φωνητικά.
Κικίλιας: Σε κατάσταση μεγίστης ετοιμότητας τα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ σε Σάμο και Ικαρία
Σε κατάσταση μεγίστης ετοιμότητας έχουν ήδη τεθεί τα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ σε Σάμο και Ικαρία, αναφέρει σε tweet του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και προσθέτει: Μεταβαίνουν άμεσα στη Σάμο διασώστες του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ και ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ Χρήστος Ροϊλός.

Δείτε τα συγκλονιστικά βίντεο:

 

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα