Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, σύμφωνα με το epirusonline, μετά την αγόρευση των συνηγόρων και μια σύντομη διακοπή, προχώρησε, λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι, στην ανακοίνωση της απόφασης για τους κατηγορουμένους.
Ένοχοι, όπως και πρωτόδικα, κρίθηκαν οι πέντε από τους οκτώ, ενώ για τους υπόλοιπους τρεις κατηγορούμενους, που εκείνη την περίοδο ήταν ανήλικοι, το δικαστήριο απεφάνθη ότι τέλεσαν τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται. Αμέσως μετά ο ένας εκ των συνηγόρων ζήτησε την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων επικαλούμενος τον νέο ποινικό κώδικα, όπως τροποποιήθηκε και η εισαγγελέας πρότεινε για τους πέντε κατηγορουμένους να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2019, σε πρώτο βαθμό, η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων για τους κατηγορουμένους, σπουδαστές της σχολής, που αντιμετώπιζαν την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, ήταν ενοχή για 8 εξ αυτών.
Στους τρεις κατηγορουμένους, που ήταν ανήλικοι κατά τον χρόνο τέλεσης των πράξεων, καταλογίστηκε ποινή κοινωνικής εργασίας 150 ωρών στον τόπο διαμονής τους, ενώ για τους άλλους πέντε, που είχαν ενηλικιωθεί, ποινή φυλάκισης 36 μηνών που μετατράπηκε σε 5 ευρώ την ημέρα, με αναστέλλουσα δύναμη στην ασκηθείσα έφεση.
Την ώρα της ανακοίνωσης της απόφασης από την πρόεδρο η μητέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη ξέσπασε σε κλάματα στην αγκαλιά του συζύγου της.
Η Εισαγγελέας είχε προτείνει την ενοχή από χθες
Υπενθυμίζεται ότι η δίκη για την υπόθεση Γιακουμάκη συνεχιζόταν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων και μάλιστα από χθες η Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή των κατηγορουμένων.
Η Πρόεδρος αναφέρθηκε στα γεγονότα του 2015 και εξέτασε τη μάρτυρα, που ήταν καθηγήτρια στην Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων.
Όπως αναφέρει η ΕΡΤ η Πρόεδρος χαρακτήρισε τη στάση της όχι απόλυτα υπεύθυνη, σημειώνοντας:
“Προλαμβάνουμε αυτές τις καταστάσεις ώστε να μην συμβεί κάτι χειρότερο. Έπρεπε να ήσασταν πιο αυστηρή”. Λίγο νωρίτερα η καθηγήτρια της Γαλακτοκομικής Σχολής κ. Παπαπέτρου είχε δηλώσει ότι μιλώντας με την μητέρα του 20χρονου Βαγγέλη, της ανέφερε μόνο το “καψώνι” για το νερό.
Αναλυτικότερα η εισαγγελέας αναφέρθηκε σε όλα τα περιστατικά βίας που είχαν καταγραφεί και αποτυπωθεί σε καταθέσεις και που έδειχναν τι βίωνε ο Βαγγέλης Γιακουμάκης, ενώ είχε έντονο διάλογο με μάρτυρα καθηγήτρια της Γαλακτοκομικής Σχολής από την οποία ζήτησε απαντήσεις:
Οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για έντεκα περιστατικά για το 2013, το 2014 και το 2015. Ο Γιακουμάκης διέμενε στην αρχή με συντοπίτες του, ήταν ήσυχο και ευγενικό παιδί. Οι κατηγορούμενοι είχαν συγκροτήσει κλειστή ομάδα και λειτουργούσαν σαν συμμορία την αποκαλούσαν η ομάδα των Κρητικών.
Συμπεριφέρονταν βίαια κατά του Γιακουμάκη. Απέκρυπτε τη συμπεριφορά τους γιατί φοβόταν ότι θα γίνει η συμπεριφορά τους πιο έντονη και επιθετική", είπε για να συνεχίσει:
"Δεν αναλογίστηκαν έστω και τόσα χρόνια μετά μήπως συνέβαλαν στον θάνατο του, δεν ζήτησαν συγγνώμη για τον πόνο που προκάλεσαν, μόνο αυτοί συνεχίζουν να θεωρούν την συμπεριφορά αυτή πλάκα και πειράγματα ….Μόνο κάποιοι φίλοι τους… είπαν ότι ταλαιπωρήθηκαν κιόλας που τους κάλεσαν μάρτυρες στην υπόθεση. Θα ήθελα να ήταν εδώ οι κατηγορούμενοι και να τους ρωτήσω πως θα ένιωθαν αν ήταν αυτοί θύματα;
Είναι προσβολή της ανθρώπινης αξίας που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα. Και το θύμα τα εκλάμβανε ως πλάκα…Όχι! ζούσε σε καθεστώς φόβου! Είχε έντονο φόβο για τους τελειόφοιτους της προηγούμενης χρονιάς και τον βασάνιζαν με τ
Ισχυρίζονται ότι θα είχε αντιδράσει ….εάν δεν τα εκλάμβανε ως πλάκα ….να ενταχθεί στην ομάδα. Όμως είχε αρχές και δεν ήθελε. Γιατί δεν διαμαρτυρήθηκε; Σε ποιον; Όταν, είχε διαμαρτυρηθεί μια ανήλικη που συγκατοικούσε με μια μεγάλη γυναίκα; Αντί να ψάξουν την έβγαλαν παράξενη ….τη σπουδάστρια την χαρακτήρισαν άτομο με ψυχολογικά προβλήματα και προσπάθησαν να την διώξουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα