Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Ο νέος χρησμός Μητσοτάκη στο υπουργικό για την ημερομηνία των εκλογών - Το μήνυμα για εγρήγορση


Να… αποκρυπτογραφήσουν τις πρωθυπουργικές προθέσεις γύρω από τον χρόνο της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης του 2023 επιχειρούν και πάλι, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Μετά τη σιβυλλική απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφων που τον συνόδευαν στην επίσκεψη στο Τόκιο (κάποιες εκλογές θα γίνουν σίγουρα μετά το Πάσχα), εχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε τον Μάρτιο ως το πολιτικό momentum για τη… λύση του γρίφου.
"Αυτό δεν είναι το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο που κάνουμε", ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, στους υπουργούς του, εκπέμποντας, με τον τρόπο αυτό, ένα ακόμα σήμα όσον αφορά στην παραγωγή έργου, η οποία, όπως ο ίδιος έχει τονίσει, πρέπει να συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς.Σε κάθε περίπτωση, στον ορίζοντα του Μεγάρου Μαξίμου ανοίγονται, κατά πάσα πιθανότητα, δύο ακόμα συνεδριάσεις των υπουργών, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μία προς το τέλος Φεβρουαρίου, λόγω του νομοθετικού έργου το οποίο προωθεί η κυβέρνηση, και μία στις αρχές Μαρτίου, όταν και θα πάρει… πράσινο φως η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.
Από εκεί και πέρα, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά ως προς τον χρόνο της κάλπης της απλής αναλογικής. Και αυτό, γιατί, εάν ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές είτε στις 2 Απριλίου, είτε στις 9 Απριλίου, τότε η ανακοίνωσή τους μπορεί να γίνει στο… πολιτικό μεταίχμιο μετά το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Και εκείνη η χρονική περίοδος φαίνεται να επικρατεί στη σεναριολογία που αναπτύσσεται σχετικά με το… άνοιγμα του κορυφαίου χαρτιού από την πλευρά Μητσοτάκη.
"Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην επιτρέψουμε στη χώρα να συμπαρασυρθεί σε αυτόν τον κατήφορο του ΣΥΡΙΖΑ… Εξακολουθούμε να συζητάμε και να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα του σήμερα και τις προκλήσεις του αύριο. Γιατί, θα το ξαναπώ, δική μας πυξίδα παραμένει η καλύτερη ζωή για κάθε πολίτη", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του, στο υπουργικό συμβούλιο.
Η μέγιστη δυνατή συσπείρωση για τροπολογία Κασιδιάρη
Μέσα σε αυτό το σκηνικό των σεναρίων για την Κυριακή της απλής αναλογικής, η κυβέρνηση προχώρησε χθες στην κατάθεση της ρύθμισης για "μπλόκο" στο κόμμα Κασιδιάρη. Πρόκειται για μία από τις πλέον εμβληματικές παρεμβάσεις, πριν από την προκήρυξη των εκλογών, με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει πως πρόκειται για μία διάταξη αντίστοιχη με αυτή που ισχύει ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.
"Αποβλέπει όχι στον αποκλεισμό των ιδεών, αλλά στη θωράκιση της ομαλότητας και των συνταγματικών ελευθεριών. Για τον λόγο αυτό άλλωστε ζητούμε, επιδιώκουμε, ελπίζω να μπορούμε να πετύχουμε την υποστήριξη όλων των κομμάτων. Σύμφωνα με αυτήν τη νέα ρύθμιση, στο εξής δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία σχήματα, τα οποία έχουν ως ουσιαστικό αρχηγό κάποιον ο οποίος έχει καταδικαστεί ως εγκληματίας. Αυτό προφανώς θα κρίνεται από τον Άρειο Πάγο, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος κατά το Σύνταγμα να ανακηρύσσει τα υποψήφια κόμματα.
Στα κριτήριά του, ωστόσο, θα συμπεριλαμβάνονται τώρα και οι σαφείς προϋποθέσεις που θέτει το νέο νομοθέτημα… Πρόκειται για την ανταπόκριση της πολιτείας στην καταστατική, αλλά θα έλεγα και στην ηθική υποχρέωση της δημοκρατίας να περιφρουρείται από τους εχθρούς της. Γιατί η τελευταία δεν μπορεί να νομιμοποιεί, σίγουρα δεν μπορεί να χρηματοδοτεί, οργανώσεις που ανοιχτά υπονομεύουν τη λειτουργία της. Δυστυχώς, έχουμε και εμείς πείρα από παρανομίες, από τραμπουκισμούς και από εγκληματικές πρακτικές του παρελθόντος. Αυτά θεωρώ ότι δεν χωρούν στην Ελλάδα της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα", σημείωσε, στο υπουργικό συμβούλιο, με το θέμα να συζητείται διεξοδικά στη διάρκεια της συνεδρίασης.
Το σχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή πατάει πάνω σε ήδη υφιστάμενη διάταξη (άρθρο 92 του ν. 4804/2021), που ψηφίστηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή. Η αρχική διάταξη προέβλεπε ότι δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών δεν έχουν τα πολιτικά κόμματα των οποίων ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και ο νόμιμος εκπρόσωπος έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη για ορισμένα αδικήματα σε βάρος της πολιτείας. Η πρόσθετη αξία που εισφέρει η τωρινή τροπολογία καταλαμβάνει τις περιπτώσεις εκείνες που η ηγεσία του κόμματος είναι εικονική. Δηλαδή, έχουν τοποθετηθεί "αχυράνθρωποι", αλλά την πραγματική ηγεσία την ασκούν άλλα πρόσωπα που εμπίπτουν στους περιορισμούς. Όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, η διάταξη είναι απολύτως συμβατή με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς μεταξύ άλλων, όπως επισημαίνεται:
- Δεν παραβιάζει την αρχή αναλογικότητας διότι δεν εμποδίζει οποιονδήποτε έχει καταδικαστεί έστω για βαριά αδικήματα κατά της Πολιτείας να είναι υποψήφιος βουλευτής, είτε ανεξάρτητος είτε με πολιτικό κόμμα, παρά μόνο αποκλείεται αν είναι ο πραγματικός αρχηγός του κόμματος με το οποίο συμμετέχει στις εκλογές.
- Δεν εξυπηρετείται η ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού Πολιτεύματος στην περίπτωση της συγκρότησης ενός "κόμματος – κέλυφος", το οποίο δρα και λειτουργεί ως εγκληματική οργάνωση, αφενός μεν όταν η ηγετική ομάδα του κόμματος προβαίνει σε πράξεις με υψηλή ποινική απαξία, όπως έχει αποδειχθεί δικαστικά, έστω και πρωτοδίκως, αφετέρου δε, όταν η ποινική καταδίκη για συγκεκριμένα αδικήματα υποψηφίων βουλευτών, ιδρυτικών μελών και των διατελεσάντων αρχηγών του κόμματος, καταδεικνύει τη μη εξυπηρέτηση της ελεύθερης λειτουργίας του δημοκρατικού Πολιτεύματος.
- Δεν υπεισέρχεται σε αξιολόγηση των χαρακτηριστικών και της ιδεολογίας των κομμάτων, το οποίο θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου, και θα έβαζε τον Άρειο Πάγο στη θέση να αξιολογήσει την ουσία των θέσεων των κομμάτων με κίνδυνο υπερβολικής διεύρυνσης των περιορισμών.
"Είναι χρέος των πολιτικών δυνάμεων του τόπου να εξαντλήσουν κάθε συνταγματική δυνατότητα έτσι ώστε να μην επανέλθουν μαύρες σελίδες της ελληνικής πολιτικής ιστορίας και να μην δοθεί βήμα σε εκείνους που επιβουλεύονται τη δημοκρατία, αξιοποιώντας την ανοχή που η ίδια η δημοκρατία επιδεικνύει. Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους μας", είναι το μήνυα που εκπέμπεται.    Πηγή: Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα