Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Συμφέρει να βάλουν φωτοβολταϊκά τα νοικοκυριά; - Η επιδότηση, τα χρήματα και πότε γίνεται απόσβεση


Παρά τα υψηλά ποσοστά επιδότησης που προβλέπει το πρόγραμμα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ένα είναι σίγουρο για το σύνολο των νοικοκυριών που θα μπουν στη διαδικασία να καταθέσουν αίτηση.
Θα πρέπει να διαθέσουν αρκετές χιλιάδες ευρώ από την τσέπη τους ακόμη και αν το νοικοκυριό τους ανήκει στην κατηγορία των ευάλωτων. Αυτό θα είναι και το μεγάλο "στοίχημα" του προγράμματος: Να μην καταλήξουν τελικώς τα επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά στις στέγες και στις ταράτσες των πιο εύπορων νοικοκυριών τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν την ίδια συμμετοχή. Κάτι τέτοιο θα σημαίνει περαιτέρω διεύρυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων.
Στο πρόγραμμα υπάρχει ειδική πρόβλεψη με αυξημένα ποσοστά επιδοτήσεων για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Αυτά θα επιδοτούνται με το 60-65% της δαπάνης για τα πάνελς και με το 100% της δαπάνης για τις μπαταρίες. Ένα νοικοκυριό που θα εγκαταστήσει επομένως ένα μικρό σύστημα 2,7KWp το οποίο θα παράγει 4000 κιλοβατώρες τον χρόνο, θα χρειαστεί να πληρώσει 7250 ευρώ. Από αυτά θα λάβει ως επιδότηση (ως ευάλωτο νοικοκυριό) τα 4700 ευρώ και θα πρέπει να πληρώσει τα υπόλοιπα 2500 ευρώ. Για την μπαταρία, δεν θα πληρώσει καθώς το ποσοστό επιδότησης είναι 100%. Με αυτά τα 2500 ευρώ, θα κερδίζει 400-450 ευρώ τον χρόνο από το ρεύμα καθώς το ευάλωτο νοικοκυριό μπορεί να ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο πληρώνοντας περίπου 11 λεπτά για κάθε κιλοβατώρα.
Έτσι, η απόσβεση ακόμη και αυτών των 2500 ευρώ θα χρειαστεί περίπου 6-7 χρόνια. Γεννάται λοιπόν το ερώτημα αν το ευάλωτο νοικοκυριό που έχει να αντιμετωπίσει τις πολύ αυξημένες δαπάνες για το supermarket κλπ θα μπορέσει να διαθέσει αυτό το ποσό για να συγκρατήσει τον λογαριασμό του ρεύματος τα επόμενα τουλάχιστον 20 χρόνια.
Προφανώς, με περιορισμένο εκκαθαριστικό σημείωμα, ακόμη και η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό δεν θα είναι καθόλου εύκολη ενώ στο πρόγραμμα δεν υπάρχει σχετική αναφορά.
Για τα μη ευάλωτα νοικοκυριά, το ποσό που θα πρέπει να πληρωθεί θα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Το μη ευάλωτο νοικοκυριό έχει ποσοστό επιδότησης από 20% έως 35% για τα πάνελς και 90-100% για τις μπαταρίες. Επομένως, ακόμη και στο παράδειγμα του μικρού φωτοβολταϊκού που παράγει 4000 KWh τον χρόνο, η ίδια συμμετοχή μπορεί να ανέβει ακόμη και στα 6000-6500 ευρώ. Ακόμη και αν κάποιος πάει να δανειστεί αυτό το ποσό, οι τόκοι που θα πληρώνει θα "εξαφανίζουν" πάνω από τα μισά κέρδη από τη μείωση του λογαριασμού του ρεύματος.
Η ανάλυση δείχνει ότι το πρόγραμμα επιδότησης συμφέρει περισσότερο τα νοικοκυριά που έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν μεγαλύτερα συστήματα (δηλαδή τα νοικοκυριά που κάνουν μεγαλύτερες καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας) και τα νοικοκυριά που έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν την ίδια συμμετοχή στην επένδυση ώστε να μην μπλέξουν με τραπεζικό δανεισμό ειδικά τώρα που τα επιτόκια ανεβαίνουν ολοένα και ψηλότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα