Οι δασολόγοι επισημαίνουν ότι η ελληνική ύπαιθρος παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης, με πολλές ακαθάριστες αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους, που στην περίπτωση των πυρκαγιών συμβάλλουν στην ταχύτατη μετάδοση τους στα παρακείμενα δάση, σε οικίες εκτός σχεδίου και οικισμούς.
Για το λόγο αυτό καλούν την κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις διαδικασίες αναδιοργάνωσης των Δασικών Υπηρεσιών και να προσλάβει ειδικούς επιστήμονες (δασολόγους και δασοπόνους), κάτι το οποίο βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και τέσσερα χρόνια, αλλά και δασοφύλακες, κάνοντας λόγο για τραγική υποστελέχωση σε όλα τα επίπεδα υποστήριξης της λειτουργίας της.
Η ΠΕΔΔΥ υπογραμμίζει ότι οι δασικοί υπάλληλοι που υπηρετούν στην Ανατολική και Δυτική Αττική, στην Κορινθία, στην Αχαΐα, στην Κέρκυρα, στη Μαγνησία, στην Εύβοια και στη Ρόδο συμμετέχουν από την πρώτη στιγμή, με αυταπάρνηση και με ελάχιστα μέσα στον αγώνα που δίνουν όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας για την προστασία της πατρίδας μας από τις πυρκαγιές.
Απαντώντας σε αρνητικά σχόλια που διακινούνται σε βάρος των Δασικών Υπηρεσιών, η Ένωση διευκρινίζει ότι σύμφωνα με το νόμο 2612/1998 στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Δασών ανήκει η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, εκτός από την έκδοση σχετικών πυροσβεστικών κανονισμών και διατάξεων, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα πυροπροστασίας του δάσους, την οργάνωση περιπόλων, όπου και όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο, την επιτήρηση των δασών με επίγεια και εναέρια μέσα, την κατανομή των πυροσβεστικών δυνάμεων, τη συνεργασία με άλλες αρχές και φορείς, τη φύλαξη της περιοχής όπου εξερράγη πυρκαγιά για τυχόν αναζωπυρώσεις, τα οπαία ανήκουν στην αρμοδιότητα του Πυροσβεστικού Σώματος.
Όπως επισημαίνουν οι δασολόγοι, οι Δασικές Υπηρεσίες στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους που αφορούν την εκτέλεση έργων πρόληψης, ολοκλήρωσαν το έτος 2022 το πρόγραμμα “Antinero” με πόρους του «ταμείου ανάκαμψης» προϋπολογισμού άνω των 50 εκατ. ευρώ, οι δράσεις του οποίου προβλέπεται να συνεχιστούν και εφέτος, με προϋπολογισμό 85 και πλέον εκατ. ευρώ (σ.σ αναθέσεις μέσω ΤΑΙΠΕΔ που έγιναν τον Ιούλιο), στο οποίο συμπεριλαμβάνονται δράσεις πρόληψης σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Ειδικά για τη Ρόδο την άνοιξη του έτους 2023 ολοκληρώθηκαν έργα πρόληψης από το πρόγραμμα αυτό, ύψους 1 εκατ. ευρώ.
«Οι φετινές πυρκαγιές έλαβαν ανεξέλεγκτες διαστάσεις και τα αίτια που τις προκάλεσαν ή η αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού θα κριθεί από τις αρμόδιες αρχές. Όμως, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τις ακραίες καιρικές συνθήκες και ιδίως τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, τη μεγάλη ένταση ανέμων και την κατάσταση της υπαίθρου, η οποία παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης, με πολλές ακαθάριστες αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους, που στην περίπτωση των πυρκαγιών συμβάλλουν στην ταχύτατη μετάδοση τους στα παρακείμενα δάση, σε οικίες εκτός σχεδίου και οικισμούς», καταλήγουν οι δασολόγοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα