Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

Εσοδα-"ψίχουλα" από τους φορολογικούς ελέγχους -Γίνονται πλέον ασύμφοροι


Φορολογικά έσοδα-"ψίχουλα" απέδωσαν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ που διενεργήθηκαν το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023. Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε η ίδια η ΑΑΔΕ, οι έλεγχοι περιορίστηκαν σε… ψιλικατζίδικα. Αφορούσαν μικρούς τζίρους και τα πρόστιμα ήταν ανάλογα
Παρότι διενεργήθηκαν 67.000 φορολογικοί έλεγχοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων σε τουριστικές περιοχές όπου υπήρχε αυξημένος τζίρος, η φοροδιαφυγή που εντόπισαν ήταν μόλις 33 εκατ. ευρώ, ή 40 εκατ. ευρώ, με τον συνυπολογισμό και του ΦΠΑ.
Τα πενιχρά τα αποτελέσματα οφείλονται κατά κύριο λόγο στην στόχευση σε μικρομεσαίους επαγγελματίες, στους οποίους γίνονται δεκάδες χιλιάδες έλεγχοι, απασχολώντας χιλιάδες εφοριακούς υπαλλήλους, ενώ θα μπορούσαν να είναι πιο αποδοτικοί, αν οι μαζικοί έλεγχοι είχαν στόχο μεγάλες επιχειρήσεις.
Αποδεικνύεται ότι ο μεγάλος αριθμός των ελέγχων που συνοδεύονται από «αποβάσεις εφοριακών στις τουριστικές περιοχές» κ.λπ. βαρύγδουπες φράσεις είναι πλέον ασύμφοροι. Η ΑΑΔΕ, δηλαδή το Δημόσιο, εισπράττει λιγότερα απ' όσα ξοδεύει γι αυτό το σκοπό..
Πιο αναλυτικά, ανακοίνωσε ότι από τις αρχές της χρονιάς έως και τις 31 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν 67.000 έλεγχοι και βρέθηκαν 1,4 εκατ. παραβάσεις στο 31% ή σε 20.770 επιχειρήσεις. Η συνολική φοροδιαφυγή που εντοπίστηκε ανήλθε σε μόλις 33 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ 7 εκατ. ευρώ, ήτοι συνολικά 40 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για ένα ποσό φοροδιαφυγής που μπορεί να βεβαιωθεί, μετά από έλεγχο σε μια μεγάλη εταιρεία και εδώ χρειάστηκαν 67.000 έλεγχοι για να βεβαιωθεί.
Όμως αναλύοντας τα συγκεκριμένα στοιχεία προκύπτουν τα ακόλουθα:
Στις 67.000 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν η διαπιστωθείσα φοροδιαφυγή των 40 εκατ. ευρώ, που αναλογεί ανά επιχείρηση είναι μόλις 597 ευρώ!
Στις 1.400.000 παραβάσεις που καταγράφηκαν, η διαπιστωθείσα φοροδιαφυγή ανά παράβαση είναι μόλις 28,6 ευρώ! Αυτό δείχνει ότι η πλειοψηφία των ελέγχων πρέπει να αφορούσε βασικά καφετέριες και καταστήματα ψιλικών.
Το μέσο ύψος της φοροδιαφυγής που εντοπίστηκε στις 20.770 επιχειρήσεις (που βρέθηκαν με παραβάσεις) ανέρχεται σε 1.925,9 ευρώ ανά επιχείρηση.
Διευκρινίζεται ότι πρόκειται για το μέσο ύψος της διαπιστωθείσας φοροδιαφυγής και όχι για τους φόρους και πρόστιμα που καταλογίστηκαν τα οποία δεν ανακοινώθηκαν.
Κι όμως η ΑΑΔΕ είναι ικανοποιημένη
Περιέργως, η ΑΑΔΕ θεωρεί ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των ελέγχων και δηλώνει ότι θα τους συνεχίσει με αμείωτο ρυθμό, με στόχο τον εντοπισμό επιχειρήσεων, οι οποίες φοροδιαφεύγουν.
Εξηγεί επίσης ότι, φέτος έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στους στοχευμένους ελέγχους, όπως αυτοί προκύπτουν από τον ειδικό αλγόριθμο ανάλυσης κινδύνου, με βάση και την ευρύτερη φορολογική συμπεριφορά των επιχειρήσεων, ενώ συνεχίζονται να πραγματοποιούνται και οι επιτόπιοι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι.
Τους ελέγχους βοηθούν, οι εκτεταμένες διασταυρώσεις και τα στοιχεία από τις ψηφιακές πλατφόρμες, e-send και myDATA, συνδυαστικά με τα στοιχεία συναλλαγών από τα POS, ενώ σημαντικό ρόλο στην ελεγκτική δραστηριότητα διαδραμάτισε και η διεύρυνση της αποστολής ελεγκτών σε επιχειρήσεις διαφορετικών νομών, από αυτόν, όπου εργάζονται, ώστε να μην δημιουργούνται σχέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα