Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Νέες ταπεινωτικές αναφορές για την Ελλάδα για το ναυάγιο της Πύλου και τη βία εναντίον μεταναστών


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ LIBE
Σταθερά η Ελλάδα είναι θέμα με ταπεινωτικές για τη χώρα αναφορές, όσο και αν υποβαθμίζεται το ζήτημα εντός των συνόρων, για το ναυάγιο της Πύλου με τους 600 ή και παραπάνω νεκρούς και για τη βία εναντίον μεταναστών στα σύνορα. Την Τετάρτη συνεδρίασε η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου LIBE για τις πολιτικές ελευθερίες, τη δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις και μεταξύ των θεμάτων ήταν το ναυάγιο της Πύλου και οι συνεχείς αναφορές για βία στα ελληνικά θαλάσσια σύνορα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σχετική ηλεκτρονική διεύθυνση της ιστοσελίδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπήρχε η εξής αναγγελία για τη συζήτηση που έγινε χθες: “Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στα μέτρα και τις ενέργειες που ελήφθησαν μετά τη θαλάσσια καταστροφή που στοίχισε τη ζωή σε μεγάλο αριθμό ατόμων που προσπάθησαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο θάλασσα, καθώς και στην κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μεταναστών ενόψει της συνεχιζόμενης αναφοράς βίας στα σύνορα. Προσκεκλημένοι ομιλητές για αυτή τη συζήτηση είναι εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Frontex, τη Διεθνή Αμνηστία και τον Έλληνα και τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή. Οι αρμόδιες ελληνικές αρχές έχουν επίσης προσκληθεί να συμμετάσχουν στη συζήτηση”.
Σε άρθρο του στο in.gr ο Παναγιώτης Σωτήρης σημειώνει ότι, κατά τη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή LIBE, η εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας, Αντριάνα Τιντόνα, επέμεινε ότι υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία των αρχών που κάνουν την έρευνα και τον τρόπο συλλογής αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με το ναυάγιο της Πύλου.
Ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης, σημείωσε ότι διαπίστωσε απροθυμία από το υπουργείο μετανάστευσης και το Λιμενικό Σώμα για τη διενέργεια πραγματικού ελέγχου και διερεύνησης σχετικά με το ναυάγιο. Γι’ αυτό, συνέχισε, αποφάσισε να προχωρήσει σε δική του έρευνα ο ίδιος ο Συνήγορος του Πολίτη, με σκοπό να εξακριβωθεί εάν υπήρξαν παραλείψεις ή πράξεις του Λιμενικού Σώματος που συνέβαλαν στο να σημειωθεί η τραγωδία.
Η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη, Έμιλι Ο’Ράιλι είπε ότι από πολύ νωρίς κατέστη σαφές ότι δεν θα γινόταν μια πλήρης, σε βάθος και ανεξάρτητη διερεύνηση της υπόθεσης. Γι’ αυτό διέταξε έρευνα σε βάρος του Frontex, η οποία θα δημοσιευθεί το επόμενο διάστημα.
Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μπεάντε Γκμίντερ, από τη Γενική Διεύθυνση για τη μετανάστευση και τις εσωτερικές υποθέσεις, είπε ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης είναι εθνική υπόθεση και μόνο τα ζητήματα επιτήρησης των συνόρων είναι ευρωπαϊκή αρμοδιότητα.
Φριχτές ήταν οι αναφορές που έκανε ο εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ζουλιάν Μπουά Κολέτ, σχετικά με τις παράνομες επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα, τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης και τις ταπεινωτικές σωματικές έρευνες στα ελληνικά σύνορα. Συγκεκριμένα μετέφερε στα μέλη της επιτροπής την ακόλουθη μαρτυρία ασθενή προς τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, η οποία περιλαμβάνεται στην έκθεση της Οργάνωσης που δημοσιεύτηκε στο τέλος του 2023, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο συμβάν, αλλά για ένα συγκεκριμένο μοτίβο μεταχείρισης μεταναστών: “«Έβαλε το δάκτυλό του μέσα στον κόλπο μου και στον πρωκτό μου, άρχισε να θωπεύει τους μαστούς μου, μου έκοψε το σουτιέν μου. Του είπα, κύριε εγώ θηλάζω μωρό. Στη συνέχεια άρχισε να πιάνει τα μαλλιά μου, να μου τα τραβάει. Μετά έγδυσε το μωρό μου, έσκισε την πάνα του και άρχισε να την ψάχνει. Τι αναζητούσε; Χρήματα; Το ίδιο έκανε και με τις υπόλοιπες γυναίκες. Στους άνδρες έβαζε το δάκτυλο στον πρωκτό τους, χωρίς να αλλάζει καν γάντια, απλώς πήγαινε από τον έναν στον άλλο, με όλους να βλέπουν”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα