Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Πώς και πόσο είναι εγγυημένες οι καταθέσεις

Στην Ελλάδα το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) έχει αναλάβει τον ρόλο του εγγυητή των καταθέσεων, καθώς σε περίπτωση που «σκάσει» κάποια τράπεζα αποζημιώνει τον καταθέτη με μέγιστο ποσό τις 100.000 ευρώ [σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 2(α) του ν. 3746/2009 - ΦΕΚ 27 Α΄ 16/02/2009]
Χρήστος Κολώνας
Να παραταθεί μέχρι το 2015 ο νόμος «προστασία» για την εγγύηση των καταθέσεων ζητούν οι έμποροι και οι επαγγελματοβιοτέχνες, με επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών.
Τόσο η ΓΣΕΒΕΕ (συνομοσπονδία επαγγελματοβιοτεχνών) όσο και η ΕΣΕΕ (συνομοσπονδία εμπόρων) καλούν τον κ. Παπακωνσταντίνου να επεκτείνει την ισχύ του νόμου -λήγει στο τέλος του έτους- και σημειώνουν:
«Η προσπάθεια όλων πρέπει να επικεντρωθεί στον κατευνασμό συμπεριφορών που φυγαδεύουν χρήματα στο εξωτερικό, χωρίς βεβαίως να ξεχνάμε ότι τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις τρώμε εδώ και έναν χρόνο από τα έτοιμα».

Ας σημειωθεί ότι το ίδιο ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με την Οδηγία 2009/14/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
Η Ημερησία σε επικοινωνία που είχε με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, στην οποία έθεσε το ερώτημα της παράτασης του νόμου, έλαβε την εξής απάντηση: Με βάση το Ευρωπαϊκό Δίκαιο πρέπει να δοθεί η παράταση, όπως το απαιτεί η κοινοτική οδηγία.

Εκείνο που πρέπει να γνωρίζουν οι καταθέτες είναι ότι το ΤΕΚΕ τους παρέχει την εγγύηση και όχι το κράτος.

Το ανώτατο όριο της κάλυψης φτάνει τις 100.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις κοινών λογαριασμών, που έχουν δηλαδή ανοιχθεί στο όνομα δύο ή περισσότερων προσώπων, το τμήμα που αναλογεί σε κάθε καταθέτη του κοινού λογαριασμού θεωρείται ως χωριστή κατάθεση. Και καλύπτεται μέχρι το όριο των 100.000 ευρώ. Στην περίπτωση που συνδικαιούχος είναι ανήλικο τέκνο, η αποζημίωση εισπράττεται από τον κηδεμόνα του.

Οι τράπεζες

Ολες οι τράπεζες που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα, εκτός από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, συμμετέχουν υποχρεωτικά στο σκέλος Κάλυψης Καταθέσεων του ΤΕΚΕ. Οποια τράπεζα δεν συμμετέχει στο ΤΕΚΕ, δεν μπορεί να δέχεται καταθέσεις.

Ωστόσο, τα υποκαταστήματα τραπεζών που η έδρα τους βρίσκεται σε χώρα της ΕΕ δεν συμμετέχουν στο ΤΕΚΕ, γιατί καλύπτονται από το αντίστοιχο σύστημα εγγύησης καταθέσεων της χώρας τους.

Τα κεφάλαια του ΤΕΚΕ προέρχονται από το ιδρυτικό κεφάλαιο, τις αρχικές και τις ετήσιες τακτικές εισφορές των πιστωτικών ιδρυμάτων που συμμετέχουν στο Ταμείο.

Στην περίπτωση που τα διαθέσιμα κεφάλαια του ΤΕΚΕ δεν επαρκούν για την καταβολή αποζημιώσεων στους καταθέτες αν «σκάσει» κάποια τράπεζα, τότε τα πιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν στο ΤΕΚΕ υποχρεούνται να καταβάλουν συμπληρωματική εισφορά (ίση με το τριπλάσιο της ετήσιας εισφοράς τους).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα