Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Αναστάτωση στην Ευρώπη από τα θανατηφόρα αγγουράκια

Αγρότης μαζεύει αγγουράκια σε θερμοκήπιο στην περιοχή της Αλμερίας, στη νοτιοδυτική Ισπανία. Η Ισπανία ανέστειλε τις δραστηριότητες δύο εταιρειών που διανέμουν αγγουράκια, για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι εξήγαγαν προϊόντα που ήταν μολυσμένα με επικίνδυνο βακτήριο, το οποίο προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων και έχει προσβάλει περισσότερους από 270 στη Γερμανία.
Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ξεκίνησε έρευνα και στο πλαίσιό της ελήφθησαν δείγματα του χώματος, του νερού άρδευσης και προϊόντων που χρησιμοποιήθηκαν για την καλλιέργεια σε δύο αγροκτήματα των επαρχιών της Αλμερία και της Μάλαγα, στη νότια Ισπανία.
«Διεξάγονται έρευνες για να εντοπιστούν οι πιθανές πηγές (μόλυνσης) ενώ εξετάζεται επίσης μια τρίτη παρτίδα από αγγουράκια η οποία προήλθε ή από την Ολλανδία ή από τη Δανία και πωλήθηκε στη Γερμανία», προσθέτει η Επιτροπή.
Το βακτήριο
Το εντεροαιμορραγικό βακτήριο E.coli (Eceh) μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο
προκαλώντας αιμορραγίες στο γαστρεντερικό σύστημα.
Φορτίο με αγγουράκια ισπανικής προέλευσης για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι μπορεί να ήταν μολυσμένο διανεμήθηκε επίσης στη Δανία, όμως οι αρχές ανακάλεσαν το εμπόρευμα και το απέσυραν από την αγορά, επισημαίνει επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Οι αρχές της Δανίας οφείλουν επίσης να διαβεβαιώσουν την Επιτροπή ότι κανένα αγγουράκι από αυτά τα φορτία δεν εξήχθη εκ νέου από τη χώρα αυτή προς κάποιο άλλο κράτος μέλος», καταλήγει η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της.
Εκτός της Γερμανίας, 25 κρούσματα μόλυνσης από το βακτηρίδιο Eceh έχουν καταμετρηθεί στη Σουηδία, 7 στη Δανία, 3 στη Βρετανία, 2 στην Αυστρία και 1 στην Ολλανδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα